Μία από τις πολλές παραλλαγές του γνωστού σε όλους κέικ, είναι η ιδανική συντροφιά του πρωινού μας ροφήματος ή καφέ και όχι μόνο…
- Μερίδες: για ένα ταψάκι 20×20 εκ. ή 1 παραλληλόγραμμη φόρμα για κέικ
- Χρόνος προετοιμασίας: 10′
- Χρόνος μαγειρέματος: 40′
- Έτοιμο σε: 50′
Υλικά
- 255γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200γρ. αλεύρι μαλακό
- 4 αβγά
- 75γρ. βούτυρο 82%
- 110ml κρέμα γάλακτος 35%
- 3 1/2γρ. μπέικιν πάουντερ
- λίγο αλάτι (στη μύτη ενός κουτ. γλυκού)
- ξύσμα από 1 1/2 λεμόνι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα σκεύος λιώνετε το βούτυρο. Σε ένα άλλο δοχείο βάζετε τη ζάχαρη με τα αβγά και τα χτυπάτε με μίξερ χειρός ή σύρμα να αφρατέψουν. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ακόμα.
Βήμα 2
Στη συνέχεια, ρίχνετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα λεμόνι και το αλάτι και ανακατεύετε δυνατά μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο και λείο μίγμα.
Βήμα 3
Τέλος, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύετε και μεταφέρετε το μείγμα στο ταψάκι που έχετε προηγουμένως βουτυρώσει και αλευρώσει ή καλύψει με χαρτί ψησίματος. Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά (ανάλογα το φούρνο).
Tips
-Στα 40 λεπτά, μπορείτε να μπήξετε ένα μαχαιράκι στο κέικ, για να δείτε αν χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο. Αν το μαχαιράκι βγάζοντάς το είναι στεγνό, τότε το γλυκό σας είναι έτοιμο. Αν όχι, αφήστε το στο φούρνο λίγο ακόμα. Μην κάνετε νωρίτερα όμως τη δοκιμή γιατί το κέικ σας θα ξεφουσκώσει.
-Καλό είναι να αφήσετε το μίγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα πριν το ψήσετε.