Έρευνα από τα Πανεπιστήμια του Warwick και της Βασιλείας αποκαλύπτει πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς με τον ύπνο τους, επηρεάζουν και τα παιδιά. Συγκεκριμένα, αν η μητέρα υποφέρει από αϋπνίες τότε και τα παιδιά κοιμούνται αργότερα και έτσι έχουν λιγότερη ώρα ύπνου. Με τον πατέρα δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο, όμως αν και οι δύο γονείς αργούν να κοιμηθούν τότε το ίδιο ισχύει και για παιδιά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι υιοθετούν τις συνήθειες ύπνου αλλά και πως υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια που προδιαθέτουν τον ύπνο.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep Medicine, διεξήχθη ανάμεσα σε 191 παιδιά από 7 έως 12 ετών και τους γονείς τους. Ο ύπνος των παιδιών αξιολογήθηκε μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος στο σπίτι, το οποίο κατέγραψε την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και καθόρισε τα στάδια του ύπνου, ενώ οι γονείς ανέφεραν τις συνήθειες του ύπνου τους.
Η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά των μητέρων με αϋπνία έπεσαν για ύπνο αργότερα και κοιμήθηκαν λιγότερες ώρες. Επίσης το στάδιο βαθέως ύπνου ήταν συντομότερο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μητέρες έχουν μεγαλύτερη επιρροή στις συνήθειες ύπνου των παιδιών τους, καθώς περνούν περισσότερο χρόνο με αυτά από ότι οι πατέρες.
Από την άλλη, όταν και οι δύο γονείς ανέφεραν προβλήματα ύπνου, τα παιδιά είχαν περισσότερες δυσκολίες να κοιμηθούν.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Sakari Lemola δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά επειδή ο ύπνος στην παιδική ηλικία είναι απαραίτητος για την ευημερία και την ανάπτυξη. Ο ύπνος των παιδιών πρέπει να εξετάζεται εντός του οικογενειακού πλαισίου. Συγκεκριμένα, ο ύπνος της μητέρας φαίνεται να είναι σημαντικός για το πόσο καλά κοιμούνται τα παιδιά σχολικής ηλικίας ».