Τι δεν πρέπει ποτέ να λέμε στα παιδιά μας;

father-goneis

Όλοι μας μερικές φορές έχει τύχει να λέμε λάθος πράγματα στα παιδιά μας αφήνοντας τα άλλες φορές μπερδεμένα, θυμωμένα, ή πληγωμένα. Για αυτό τον λόγο ποτέ μην λέτε στα παιδιά σας:

“Άφησε με ήσυχο/η!”

Το ξέρουμε πως το να είσαι γονιός είναι πολύ δύσκολο και κουραστικό και για αυτό τον λόγο δικαιούστε ένα διάλειμμα για να ξεκουραστείτε και να μείνετε λίγο με τον εαυτό σας. Αν εσείς το παρακάνετε και δεν κάνετε ένα διάλειμμα ενώ είστε κουρασμένοι και λέτε συνεχώς στα παιδιά σας να σας αφήσουν ήσυχους τότε τα παιδιά θεωρούν ότι δεν έχει νόημα να σας μιλάνε αφού τα αποφεύγετε συνεχώς. Για αυτό πείτε τους έχετε να κάνετε κάτι σημαντικό αλλά μόλις τελειώσετε την δουλειά σας θα κάνετε κάτι μαζί.

“Είσαι τόσο….”

Μην βάζετε ταμπέλες του τύπου: “Γιατί είσαι τόσο κακός” ή ” Ο Γιαννάκης είναι ο άτακτος της οικογένειας”. Τα παιδιά πιστεύουν αυτό που ακούνε να λέμε είτε είναι θετικό είτε αρνητικό και πολλές φορές χάνουν την αυτοπεποίθηση τους και νιώθουν ότι δεν τα αγαπάμε.

”Μην κλαίς”

‘Η άλλες παραλλαγές όπως: ”Μην είσαι στεναχωρημένος ή ”Μην φοβάσαι” κλπ. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να κλαίνε ή να φοβούνται τα παιδιά και επίσης λογικό να θέλετε να τα προστατέψετε από τέτοια συναισθήματα. Όμως το να του λέτε ”μη” είναι σαν να του ακυρώνετε τα συναισθήματά του. Αντίθετα μπορείτε να το ρωτήσετε πως νιώθει και έπειτα να του πείτε κάτι αστείο ή να το γαργαλήσετε ή να το πειράξετε λίγο για να ξεχαστεί.

Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν τον αδερφό/ή σου;

Μπορεί να νομίζετε ότι θα βοηθήσετε το παιδί σας αν φέρετε σαν παράδειγμα τον αδερφό του ή έναν φίλο του. Όμως όπως έχουμε πει και σε προηγούμενα άρθρα δεν πρέπει να συγκρίνετε το παιδί σας με κανέναν καθώς το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και χαράζει την δική του πορεία, έχει ξεχωριστά ταλέντα και μοναδική προσωπικότητα. Αντί να το βοηθάτε, υποτιμάτε την αυτοπεποίθησή του και εννοείται πως η συμπεριφορά του δεν πρόκειται να αλλάξει προς το καλύτερο. Εναλλακτικά μπορείτε να το ενθαρρύνετε για ότι κάνει και να του πείτε πως νιώθετε περήφανοι για αυτό.

“Μπορείς και καλύτερα από αυτό!”

Όπως και με τις συγκρίσεις το να πείτε στο παιδί σας ότι μπορούσε και καλύτερα ενώ έχει πετύχει κάτι σημαντικό είναι ότι χειρότερο μπορείτε να πείτε. Αντί για αυτό μπορείτε να του πείτε ότι θα προτιμούσατε να κάνει και κάτι άλλο δείχνοντας υποστήριξη και όχι απόρριψη.

“Καλή δουλειά”

Η επιβράβευση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή των παιδιών και διαμορφώνει τον χαρακτήρα του. Ωστόσο δεν χρειάζεται να το επιβραβεύετε κάθε φορά που κάνει κάτι γιατί θα το κάνετε να περιμένει μόνο την γνώμη σας. Αντίθετα καλό θα ήταν να το επιβραβεύετε σε περιπτώσεις που απαιτούν πραγματική προσπάθεια. Ακόμη γίνετε συγκεκριμένοι σε ότι κάνει, δηλαδή μην λέτε ”καλή δουλειά” αλλά πείτε ακριβώς αυτό που σας άρεσε. Τέλος, επιβραβεύστε την συμπεριφορά και όχι το ίδιο το παιδί. Δηλαδή πείτε του πόσο χαρούμενοι είστε που κάθισε ήσυχο όσο κάνατε τις δουλειές σας κλπ.

babyradio.gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα