Η λεύκη συχνότερα επηρεάζει άτομα μεταξύ 20 και 30 ετών. Παρόλα αυτά ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών είναι παιδιά. Η παιδική λεύκη (λεύκη σε παιδιά) διαφέρει από αυτή των ενηλίκων, εμφανίζεται συχνότερα στα κορίτσια, ενώ η σχέση με άλλα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα (όπως παθήσεις του θυρεοειδούς) είναι σπανιότερη σε σχέση με του ενήλικες.
Η παιδική λεύκη (λεύκη σε παιδιά) έχει δυστυχώς σημαντικότερη ψυχοκοινωνική επίδραση στην αυτοεκτίμηση του παιδιού, καθώς αυτό και οι συνομήλικοί του δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη φύση του προβλήματος και ως εκ τούτου, η κατανόηση των αιτίων, των συμπτωμάτων και των θεραπευτικών δυνατοτήτων είναι εξαιρετικά σημαντική.
Παιδική λεύκη (λεύκη δέρματος σε παιδιά) – Αιτίες
Οι γονείς συχνά αναρωτιούνται τι έφταιξε και το παιδί τους εμφάνισε λεύκη. Μέχρι σήμερα η παθολογία της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητή. Σίγουρα σε κάποιους ασθενείς η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, πάνω από το 30% των παιδιών με λεύκη έχουν ένα μέλος της οικογένειάς τους που επίσης πάσχει από αυτή. Άλλοι ερευνητές εστιάζουν στους περιβαλλοντικούς παράγοντες καθώς μια σοβαρή λοίμωξη, ένα έντονο στρες αλλά και σοβαρές αλεργικές αντιδράσεις φαίνεται να ενεργοποιούν μια αυτοάνοση αντίδραση που τελικά οδηγεί σε λεύκη. Το αν τα παιδιά αυτά είχαν ήδη προδιάθεση γι αυτή και άρα θα την εμφάνιζαν έτσι και αλλιώς σε κάποια στιγμή της ζωής τους δεν είναι ακόμα σαφές. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η λεύκη δεν είναι μεταδοτική – το παιδί σας δεν μπορεί να «κολλήσει» από κάποιον άλλο.
Λεύκη δέρματος σε παιδιά (παιδική λεύκη) -Συμπτώματα και διάγνωση
Η λεύκη ξεκινά ως μια μικρή κηλίδα στο δέρμα του παιδιού με χρώμα πιο λευκωπό από το περιβάλλον δέρμα. Με την πάροδο του χρόνου οι κηλίδες αυτές μπορεί να εξαπλωθούν και να ενωθούν μεταξύ τους. Η εξάπλωση μπορεί να είναι γρήγορη ή αργή, μπορεί να συμβεί συμμετρικά και στις δύο πλευρές του σώματος ή μπορεί να είναι περιορισμένη σε μόλις λίγες περιοχές. Η τμηματική λεύκη, η οποία είναι πιο συχνή σε παιδιά επηρεάζει μόνο μία πλευρά του σώματος και μπορεί να σταματήσει μετά από ένα ή δύο χρόνια.
Η λεύκη μπορεί να διαγνωστεί από δερματολόγο μετά από φυσική εξέταση του παιδιού. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται αφού ληφθούν υπόψη το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό του παιδιού και σπάνια, με βιοψία (ένα μικρό κομμάτι του πληγέντος δέρματος). Μικροσκοπικά, η απουσία των μελανινοκυττάρων στο δέρμα, θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.
Παιδική λεύκη (λεύκη δέρματος σε παιδιά) – θεραπεία
Αν και η έρευνα για την λεύκη είναι ιδιαίτερα εντατική, ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί σίγουρη θεραπεία που εγγυάται πλήρη ίαση . Ενώ υπάρχει μια σειρά από θεραπευτικές επιλογές θεραπείας, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν. Σε άλλα παιδιά επιτυγχάνεται πλήρης επαναχρωματισμός της επιδερμίδας, σε άλλα η επιτυχία είναι το σταμάτημα της επέκτασης της νόσου ενώ σε άλλα δοκιμάζονται πολλές θεραπείες πριν επιτευχθούν ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τα παιδιά είναι οι εξής:
- Αντηλιακά και καλλυντικά: Βεβαιωθείτε ότι όταν το παιδί πηγαίνει σε εξωτερικούς χώρους χρησιμοποιεί πάντα αντιηλιακό για να ελαχιστοποιηθεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Το δέρμα που έχει προσβληθεί από λεύκη είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στον ήλιο καθώς δεν διαθέτει μελανινοκύτταρα. Υπάρχουν ακόμη καλλυντικά τύπου makeup που καλύπτουν τις λευκές περιοχές αν το παιδί αισθάνεται άσχημα.
- Κρέμες κορτικοστεροειδών: Έχουν συχνά καλά αποτελέσματα για κάποιους τύπους λεύκης, χρειάζεται όμως προσοχή καθώς μακροχρόνια χρήση μπορεί να οφηγήσει σε ατροφία του δέρματος.
- Κρέμες με αναστολείς καλσινευρίνης: έρευνες δείχνουν ότι μάλλον έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα με τις κρέμες κορτιζόνης χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειές της.
- Φωτοθεραπεία: με υπεριώδες Α ή Β (PUVA ή UVB). Για τη θεραπεία PUVA, ένα φάρμακο που ονομάζεται ψωραλένιο είτε εφαρμόζεται τοπικά στις λευκές κηλίδες σαν κρέμα ή λαμβάνεται από το στόμα. Το δέρμα στη συνέχεια εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία με λαμπτήρα UVA. Κατά τη θεραπεία με UVB δε χρειάζεται ψωραλένιο. Η φωτοθεραπεία, και ειδικά η PUVA καλό είναι να αποφεύγεται ή να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή σε παιδιά και από έμπειρο δερματολόγο λόγω της πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της μακροχρόνιας ακτινοβολίας με υπεριώδες φως.