Wanda Rutkiewicz | Ποια είναι η γυναίκα που τιμά σήμερα το Doodle της Google

Η Wanda Rutkiewicz ήταν φοιτήτρια ηλεκτρολογίας, αλλά ακολουθώντας το όνειρό της έγραψε τη δική της ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία της αναρρίχησης, κατακτώντας τις ψηλότερες κορυφές των βουνών ως μία από τις ελάχιστες γυναίκες στον κόσμο που το κατάφεραν. Σήμερα, 16 Οκτωβρίου 2019, την τιμά η Google.

Η Wanda Rutkiewicz γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1943 και ήταν παιδί μιας πολωνικής οικογένειας στο χωριό Plungiany, που σήμερα αποτελεί τμήμα της Λιθουανίας.

«Λάτρεψα τη φυσική κίνηση, τον καθαρό αέρα, τη συντροφικότητα και τον ενθουσιασμό», έγραψε η ορειβάτης Wanda Rutkiewicz.

Ήταν το έτος 1978, όταν η ίδια κατέκτησε την κορυφή του βουνού Έβερεστ και το όνομά της γράφτηκε στην ιστορία ως η τρίτη γυναίκα που ανέβηκε στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Η Rutkiewicz συνέχισε να γράφει λαμπρές σελίδες στην ιστορία της ορειβασίας με άλλες επτά αναβάσεις σε κορυφές ύψους άνω των 8.000 μέτρων.

Αναβάσεις που την καθιέρωσαν ως μια από τις πλέον διάσημες μορφές στην ιστορία της ορειβασίας και από τις πιο σπουδαίες γυναίκες, το όνομα της οποίας έχει γραφεί με χρυσά γράμματα στα βιβλία της ορειβασίας μεταξύ των κορυφαίων όλων των εποχών. Μια δεκαετία μετά την κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ, η Rutkiewicz έγινε η πρώτη που ανέβηκε στην κορυφή K2, τη δεύτερη υψηλότερη κορυφή στον κόσμο, χωρίς να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια οξυγόνου.

Η επιτυχία της επισκιάστηκε από το γεγονός ότι οι δύο συνοδοιπόροι της απεβίωσαν. Εκείνο το καλοκαίρι οι νεκροί είχαν φτάσει τους 13 – όλοι είχαν πέσει στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την κορυφή Κ2. Αλλά η Wanda Rutkiewicz συνέχισε να ακολουθεί τα όνειρά της.

Τύχη – βουνό

Η ίδια ανακάλυψε τυχαία το πάθος της για την ορειβασία. Ήταν το 1961, σε ηλικία 18 ετών, όταν η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε έμεινε από καύσιμα. Ένας από τους ανθρώπους που σταμάτησαν για να τη βοηθήσουν ήταν αυτός που την προσκάλεσε να δοκιμάσει τα βήματά της στα όρη Falcon. Η Rutkiewicz έγραψε βιβλία και δούλεψε σε ντοκιμαντέρ για τις αναρριχήσεις της στις κορυφές των βουνών, όμως, παρά τα επιτεύγματά της, υπήρξαν άνδρες ορειβάτες που την αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό.

Η ίδια, πάντως, συνέχισε να υποστηρίζει με πάθος τις γυναίκες που ήθελαν να ακολουθήσουν το δικό της παράδειγμα και οργάνωσε πολλές αποστολές γυναικών στα βουνά.Το 1990, δήλωσε ότι στόχος της ήταν να αναρριχηθεί σε οκτώ κορυφές των 8.000 μέτρων σε διάστημα περίπου ενός έτους – είναι ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Καραβάνι των Ονείρων».

Αν και δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει, η Wanda Rutkiewicz συνέχισε να εμπνέει γενιές ορειβατών που θέλησαν να ακολουθήσουν τα βήματά της στα πιο ψηλά βουνά του κόσμου.