Από τι επηρεάζεται το ύψος του παιδιού μας!

stk32518aog

Ανακαλύψτε το μέσα από το άρθρο που ακολουθεί…

Της Μάρθας Αγγελοπούλου με τη συνεργασία της επικ. καθηγήτριας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Β Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, Λωρέττας Θωμαΐδου.

Τόσο τα γονίδια, όσο και το φύλο παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού μας. Εκτός από αυτά, όμως, το ύψος του μικρού μας μπορεί να επηρεαστεί από τις ορμόνες, τη διατροφή και την άσκηση, αλλά και από κάποιους άλλους παράγοντες τους οποίους μπορεί να μην βάζουμε καν στο μυαλό μας. Ας πάμε, όμως, να τους δούμε λίγο πιο αναλυτικά…

  • Γονίδια: Σε ποιόν θα μοιάσει;
    Τη στιγμή της σύλληψής του, το μωρό μας λαμβάνει γενετικό υλικό από τη μαμά και τον μπαμπά του, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο για το ύψος του, όσο και για την υπόλοιπη εμφάνιση ή τον χαρακτήρα του. Όπως, λοιπόν, θα “πάρει” από κάποιον τα ματάκια, από κάποιον τα χειλάκια, κ.ο.κ., έτσι, θα “πάρει” από κάποιον και το ανάστημά του, το οποίο φυσικά θα είναι “μείγμα” και των δυο γονιών, μπορεί όμως κάποιου το στοιχείο να υπερισχύσει.
  • Φύλο: Αγόρι ή κορίτσι;
    Μπορεί τα κορίτσια να ψηλώνουν γρηγορότερα, όταν όμως τα αγόρια ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους, συνήθως γίνονται ψηλότερα.
  • Ορμόνες: Φίλη ή εχθρός;
    Μια σειρά ειδικών ορμονικών εξετάσεων μπορεί να λύσει το μυστήριο ενός αναστήματος χαμηλότερου από το φυσιολογικό. Πρόκειται για τον “ορμονικό προσδιορισμό” κατά τη διάρκεια του οποίου θα ελεγχθεί η αυξητική ορμόνη (μια πρωτεΐνη η οποία αποτελείται από 191 αμινοξέα και είναι η βασική υπεύθυνη για την ανάπτυξη των μικρών μας), η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και, ανάλογα με το φύλλο, τα στεροειδή, δηλαδή, η τεστοστερόνη για τα αγόρια και τα οιστρογόνα για τα κορίτσια.
  • Διατροφή: Μπορεί να “κλέψει” πόντους!
    Η σωστή διατροφή σίγουρα δεν θα βοηθήσει το μικρό μας να ψηλώσει περισσότερο από το αναμενόμενο, η φτωχή διατροφή όμως, ή μια λανθασμένη διατροφή που μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία μπορεί να “κλέψει” πόντους, αφού είναι σε θέση να προχωρήσει την οστική ηλικία και να οδηγήσει μειώσει την τιμή του αναμενόμενου ύψους του μικρού μας.
  • Ασκηση: “Κολλητή” της ανάπτυξης!
    Γυμνάζει τους μύες, “καίει” τις θερμίδες, μειώνει το λίπος και συμβάλλει στη ανάπτυξη και ενδυνάμωση των οστών και των αρθρώσεων. Με λίγα λόγια, η άσκηση, μας κρατά γερούς και δυνατούς πράγμα το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι χωρίς αυτή τόσο η ευεξία και η φυσική μας κατάσταση, όσο και το ύψος μας μπορεί να… έχαναν πόντους!
  • Ψυχική και σωματική υγεία: Το Α και το Ω
    Πολλά προβλήματα υγείας μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού καθυστερώντας τη, ή ακόμα, και μειώνοντας το αναμενόμενο επίπεδό της. Το ίδιο όμως μπορεί να ισχύει και για την άσχημη ψυχική κατάσταση, η οποία μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης ενός παιδιού σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.
  • Περιβάλλον: Κι όμως παίζει (σπουδαίο) ρόλο!
    Πριν από μερικούς μήνες, το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής “Pediatrics” δημοσίευσε τα αποτελέσματα μελέτης των ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σύμφωνα με τα οποία η μόλυνση του περιβάλλοντος επηρεάζει τον ρυθμό ανάπτυξης των παιδιών. Συγκεκριμένα, τα παιδιά τα οποία εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών δεν είναι τόσο ανεπτυγμένα όσο άλλα συνομήλικα παιδάκια. Αιτία για το φαινόμενο αυτό αποτελούν, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) και οι διοξίνες που περνούν στον οργανισμό τους μέσω της τροφικής αλυσίδας κι έχουν τη δύναμη τα μεν να διαταράσσουν τη ρύθμιση των ορμονών της ανάπτυξης, τα δε να επιδρούν σε κάποια γονίδια που ρυθμίζουν το ρυθμό της.

paidimag.gr

Εάν σας άρεσε το άρθρο, πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας