10 μυστικά για να μεγαλώσετε ένα έξυπνο παιδί!
Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι τα παιδιά μας είτε έχουν γεννηθεί με υψηλό επίπεδο νοημοσύνης είτε. . . όχι, και ως γονείς, δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε για να επηρεάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αποδειχθεί ότι είναι έξυπνα. Ωστόσο, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η νοημοσύνη είναι περίπου 50/50, όταν πρόκειται για τη φύση εναντίον της ανατροφής, πράγμα που σημαίνει ότι η γονική επιρροή μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο όχι μόνο στο πόσο έξυπνα πιστεύουν τα παιδιά μας οτι είναι, αλλά και στο πόσο έξυπνα είναι στην πραγματικότητα.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας συνέχεια για μαθηματικά και μαθήματα ξένων γλωσσών προτού βγάλουν τις πάνες. Μάλλον, επικεντρωθείτε σε συμπεριφορές που ενθαρρύνουν ένα αναπτυσσόμενο μυαλό και αντί να επαινέσετε την έμφυτη διάθεση ή το ταλέντο ενός παιδιού. Ναι, η νοημοσύνη μπορεί να αναπτυχθεί στα παιδιά σας, και εδώ είναι 10 τρόποι να τα βοηθήσετε!- Μιλήστε τα από την πρώτη μέρα. Το να μιλάτε στα παιδιά σας, ακόμα και όταν είναι μικρά μωρά, είναι το κλειδί για να γυρίσετε τους πνευματικούς τροχούς. Ακόμα και όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν τι λέτε ή για να ξέρουν τι σημαίνουν οι περίπλοκες λέξεις που χρησιμοποιείτε, με την επανάληψη θα χρησιμοποιήσουν τελικά το πλαίσιο για να το καταλάβουν. Επίσης, κάνοντας στα παιδιά σας ανοιχτές ερωτήσεις θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν απόψεις και αίσθηση του εαυτού τους, και θα τους αφήσει επίσης να γνωρίσουν αυτές τις απόψεις και το θέμα της ατομικότητάς τους.
- Ξεκινήστε από νωρίς το διάβασμα των βιβλίων. Η ανάγνωση είναι ένας τεράστιος προγνωστικός δείκτης της σχολικής επιτυχίας, οπότε αρχίστε να διαβάζετε με τα μωρά σας πολύ πριν μάθουν τι σημαίνουν οι λέξεις. Η ανάγνωση διεγείρει τον εγκέφαλο, δημιουργεί μια βάση γνώσεων για τον κόσμο και ενεργεί ως το θεμέλιο της μελλοντικής μάθησης, συμπεριλαμβανομένων των μαθηματικών και των επιστημών. Βεβαιωθείτε ότι τα βιβλία είναι εύκολα προσβάσιμα στο σπίτι σας, διαμορφώστε καλές συνήθειες ανάγνωσης, βεβαιώνοντας ότι το παιδί σας βλέπει να διαβάζετε συχνά και μιλάτε στα παιδιά σας για αυτό που διαβάζετε για να δημιουργήσετε ικανότητες συζήτησης και ανάγνωσης-κατανόησης.
- Διδάξτε τα παιδιά σας να σκέφτονται μέσω των προβλημάτων και να δημιουργούν λύσεις. Μην λύνετε τα ζητήματα των παιδιών σας γι ‘αυτά. Αντ’ αυτού, ενθαρρύνετε τα να επικεντρωθούν σε ένα μόνο στόχο ή πρόβλημα και να καταλάβουν πώς να το επιτύχουν ή να το επιλύσουν μέσω της δημιουργικής σκέψης. Αυτή η πράξη διεγείρει τον εγκέφαλο και τα διδάσκει ότι είναι ικανά να δουλεύουν μέσα από τα εμπόδια από μόνα τους.
- Επαινείτε την προσπάθεια και τα αποτελέσματα, όχι την απλή ενέργεια. Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο με βραβεία συμμετοχής, αλλά το να διδάξουμε στα παιδιά ότι είναι πάντα τα καλύτερα σε όλους τους τομείς, τα καθιστά δύσκολο να δεχθούν τις αναπόφευκτες αποτυχίες και απογοητεύσεις της ζωής. Αντ’ αυτού, επαινέστε τις προσπάθειές τους και τη σκληρή δουλειά τους και όχι τις φυσικές τους ικανότητες. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα είναι περισσότερο παρακινημένα και ικανά να προχωρήσουν μπροστά όταν συναντούν μια δεξιότητα που δεν τους έρχεται εύκολα. Τα παιδιά που λένε ότι είναι φυσικά έξυπνα ή ταλαντούχα είναι πιο πιθανό να απογοητευτούν και ακόμη και να εγκαταλείψουν όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες αποστολές.
- Ρυθμίστε τις προσδοκίες νωρίς και ενισχύστε τις συχνά. Μην γίνεται αυστηρός γονιός που θέτει μεγάλες προσδοκίες – “Θα πάρεις Α’ σε κάθε τεστ!” – αλλά να θέτετε μερικούς πρωταρχικούς στόχους για τα παιδιά σας (π.χ. αποφοίτηση κολλεγίου, συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες ή εθελοντική εργασία) από νεαρή ηλικία. Είναι πιθανό ότι οι στόχοι αυτοί θα είναι σημαντικοί και εφικτοί.
- Ενθαρρύνετε την άσκηση. Όχι μόνο η σωματική άσκηση κάνει το παιδί σας ισχυρότερο και υγιέστερο, αλλά έχει και ψυχικά οφέλη, δημιουργώντας εγκεφαλικά κύτταρα και αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
- Αναζητήστε στιγμές διδασκαλίας. Ενθαρρύνεται τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν το μυαλό τους κατά τη διάρκεια των διακοπών – αυτό μπορεί να βοηθήσει και στην ανάπτυξη ψυχικής διάθεσης. Ζητήστε τους να μετρήσουν τα λεμόνια στην σακούλα στο μανάβικο, αρχίστε μια συζήτηση για την αιολική ενέργεια όταν περάσετε μπροστά από έναν ανεμόμυλο ή παίξτε ένα παιχνίδι όπου πρέπει να αναζητούν γράμματα ή αριθμούς σε πινακίδες ενώ εσείς οδηγάτε.
- Ενθαρρύνετε την περιέργεια και την εξερεύνηση. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι φυσικά περίεργα, αλλά αυτή η κλίση μπορεί να μειωθεί καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν – εκτός αν ασκούνται και ενθαρρύνονται. Ξεκινήστε εμπλέκοντάς τα σε θέματα που τους ενδιαφέρουν προσωπικά, ακόμα κι αν αφορούν το αγαπημένο τους καλλιτέχνη στο YouTube ή τον αγαπημένο τους ήρωα. Κάντε ερωτήσεις για να προκαλέσετε συζήτηση και μοιραστείτε τα δικά σας ενδιαφέροντα, εξηγώντας γιατί απευθύνονται σε εσάς. Μπορείτε επίσης να σχεδιάσετε εμπειρίες όπως εκδρομές σε μουσεία, αθλητικές εκδηλώσεις ή ταινίες που θα σας βοηθήσουν να βρείτε αμοιβαία ενδιαφέροντα και να εμπνεύσετε νέες συζητήσεις.
- Διδάξτε το παιδί σας να έχει νοοτροπία ανάπτυξης. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να βλέπουν τη μάθηση ως μια διαδικασία μέσω της οποίας η σκληρή δουλειά αποδίδει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα ξεκινήσουν ως αρχάριοι αλλά σταδιακά θα γίνονται καλύτεροι με την πάροδο του χρόνου. Στη συνέχεια, όταν εμφανίζονται σκληρά καθήκοντα, θα τα δουν ως ευκαιρίες για ανάπτυξη. . . αντί να θεωρούν τους εαυτούς τους αποτυχημένους που δυσκολεύονται.
- Να είστε έτοιμοι. Μην περιμένετε νέες ευκαιρίες μάθησης να παρουσιαστούν στα παιδιά σας. Αναζητήστε δραστηριότητες εκτός σχολείου που θα αναπτύξουν διάφορους ψυχικούς μυες.