11 πράγματα που δεν γνώριζες για τον ομφάλιο λώρο

11 πράγματα που δεν γνώριζες για τον ομφάλιο λώρο

77d8b01bd1217fcd5661a55d09ab2784_XL

γράφει ο Pat O’ Brien, σύμβουλος μαιευτήρας και γυναικολόγος γα το Mother & Baby

Ο ομφάλιος λώρος. Αυτός ο μαγικός δεσμός που ενώνει εσένα και το μωρό σου και του παρέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Γνώριζες όμως όλα τα παρακάτω για αυτόν;

1. Οι περισσότεροι ομφάλιοι λώροι συστρέφονται

[babyPostAd]Ο λώρος κουλουριάζεται συνήθως σαν σπείρα καθώς μεγαλώνει. Μόλις 5% των φυσιολογικών λώρων δεν το κάνουν αυτό. Η αναλογία των συστροφών του προς τα αριστερά σε σχέση με αυτές προς τα δεξιά είναι επτά προς μία.

2. Έχει διάφορα μεγέθη

Το μέσο μήκος ενός ομφάλιου λώρου σε τελειόμηνο είναι από 50 έως 60 εκατοστά, αλλά το μήκος αυτό κυμαίνεται από 19 έως και 133 εκατοστά. Τα πιο δραστήρια, υπερκινητικά μωρά, ιδίως κατά το δεύτερο τρίμηνο, τείνουν να έχουν μακρύτερο λώρο.

3. Είναι γεμάτος ζελέ!

Γεμάτος… γέλη του Wharton, όπως ονομάζεται. Αυτή η γέλη προστατεύει τις φλέβες και τις αρτηρίες στο εσωτερικό του, ώστε να μην συνθλιβούν και να μην διπλωθούν.

4. Μπορεί να μπερδευτεί

Το ένα στα τρία μωρά γεννιέται με τον ομφάλιο λώρο τυλιγμένο γύρω τους, συνήθως γύρω από τον λαιμό τους. Αυτό δεν προκαλεί συνήθως προβλήματα. Η ανησυχία δεν έγκειται στον λαιμό του μωρού που σφίγγεται από τον λώρο, όπως πολλές μαμάδες φοβούνται, αλλά από τη συμπίεση του ίδιου του λώρου που παρέχει οξυγόνο στο μωρό. Το συγκεκριμένο θέμα όμως εντοπίζεται εύκολα από τα διάφορα μηχανήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού.

5. Είναι το σωσίβιο του μωρού σου

Το μωρό σου είναι ένας μικρός δύτης ο οποίος βασίζεται εξ ολοκλήρου σε μία εξωτερική πηγή για να πάρει το οξυγόνο του. Στον λώρο βρίσκεται μία φλέβα που μεταφέρει ένα οξυγωνωμένο αίμα γεμάτο θρεπτικές ουσίες στο μωρό, καθώς και δύο αρτηρίες που αποβάλλει το αποξυγωνωμένο αίμα και τις διάφορες ακαθαρσίες.

6. Ο χρόνος στον οποίο απολινώνεται παίζει ρόλο

Πολλοί ειδικοί θεωρούν πλέον πως είναι ωφέλιμο για το μωρό να περιμένουν τον ομφάλιο λώρο να σταματήσει να παρέχει αίμα στο μωρό προτού τον απολινώσουν. Η καθυστερημένη απολίνωση έχει σχετισθεί με υψηλότερα επίπεδα σιδήρου στη μετέπειτα βρεφική ηλικία. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου έχουν σχετισθεί με διάφορες γνωστικές επιπλοκές. Έτσι λοιπόν, αν τόσο εσύ όσο και το μωρό σου είστε υγιέστατοι μετά τη γέννα, ίσως θα ήταν προτιμότερο να καθυστερήσετε την απολίνωση του λώρου.

7. Δεν είναι απαραίτητο να κοπεί

Στη λεγόμενη γέννα λωτό (lotus birth), ο ομφάλιος λώρος δεν αποκόπτεται και το μωρό παραμένει συνδεδεμένο με τον πλακούντα ώσπου ο λώρος να αποκολληθεί από μόνος του (συνήθως μετά από τρεις ημέρες). Σύμφωνα με το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Αγγλίας, ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν προσφέρει κάποια οφέλη, ενώ εμπεριέχει κινδύνους μόλυνσης.

8. Δεν έχει νεύρα

Οπότε μην ανησυχείς, δεν θα πονέσεις ούτε εσύ ούτε και το μωρό σου.

9. Τα αίματά σας δεν ενώνονται

Ο πλακούντας μεταφέρει ουσίες από τη μαμά στο μωρό. Το μόνο που διαχωρίζει τα αιμοφόρα αγγεία σας είναι μία μικροσκοπική μεμβράνη, πάχους δύο κυττάρων. Είναι μάλιστα φυσιολογικό να έχεις διαφορετική ομάδα αίματος από το μωρό σου.

10. Δεν μπορείς να επιλέξεις αν ο αφαλός του θα είναι προς τα μέσα ή προς τα έξω

Μετά την απολίνωση και την αποκοπή του λώρου, η μαία πιάνει το υπόλοιπο του λώρου και κόβει ό,τι περισσεύει. Το υπόλοιπο του λώρου σταδιακά ξεραίνεται και πέφτει, μέσα σε 15 ημέρες. Το αν το μωρό θα έχει αφαλό που είναι προς τα μέσα ή προς τα έξω δεν έχει να κάνει με το πώς κόπηκε ο λώρος.

11. Μπορείς να τον δωρίσεις

Το αίμα στον ομφάλιο λώρο είναι γεμάτο βλαστοκύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Ενημερώσου σχετικά για τις επιλογές σου από τον γιατρό σου.

Πηγή: motherandbaby.co.uk

Το διαβάσαμε στο: eimaimama.gr

Διαβάστε ακόμη:

5 Ξεκαρδιστικά σκίτσα βγαλμένα από την καθημερινότητα μιας μαμάς!

Υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να κάνεις καθημερινά αν θέλεις το παιδί σου να είναι επιτυχημένο

Γνωρίστε τα πιο όμορφα νηπιαγωγεία που υπάρχουν στον κόσμο !!