15 τρόποι να είστε πιο ήρεμοι με τα παιδιά

family-unity

Η ζωή με τα παιδιά είναι διασκεδαστική, αλλά πολύ συχνά και γεμάτη εντάσεις. Υπάρχουν όμως κάποια κόλπα για να μπορείτε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να γίνετε οι υπομονετικοί, χαλαροί, γλυκομίλητοι γονείς που πάντα θέλατε να είστε.

Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά

Ένας κουρασμένος γονιός είναι πολύ πιο πιθανό να γίνει ένας ανυπόμονος και ευέξαπτος γονιός. Αντίθετα, όταν είμαστε ξεκούραστοι, έχουμε συνήθως πολύ μεγαλύτερα αποθέματα υπομονής και ηρεμίας και αντιμετωπίζουμε τα πράγματα πολύ πιο ψύχραιμα.

Αντιμετωπίστε την κατάσταση με χιούμορ

Ακόμα και τις στιγμές που είμαστε πραγματικά εκνευρισμένοι, υπάρχει πάντα κάτι αστείο που θα μπορούσε να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα και να μας κάνει να αντιληφθούμε την όλη κατάσταση στην αληθινή της διάσταση. Ας το αναζητήσουμε!

Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από την πλευρά του παιδιού

Πολλές φορές τα παιδιά έχουν τις καλύτερες προθέσεις, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τις εκτελούν είναι απαράδεκτος! Αυτό που εσάς σας κάνει να θυμώνετε μπορεί να είναι η προσπάθειά του να εξερευνήσει τον κόσμο, να τραβήξει το ενδιαφέρον σας ή ακόμα και να σας κάνει να γελάσετε. Αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που προσπαθεί να κάνει πριν βάλετε τις φωνές!

Αναζητήστε την αιτία

Οι λόγοι για τους οποίους ένα παιδί φέρεται με τρόπους που κάνουν τους γονείς έξω φρενών είναι συγκεκριμένοι και μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού: πείνα, θυμός, κούραση, στρες, αδιαθεσία. Πριν βγείτε από τα ρούχα σας με τη συμπεριφορά του, προσπαθήστε να βρείτε για ποιο λόγο το κάνει. Αντιμετωπίζοντας την αιτία, θα λύσετε το πρόβλημα στη ρίζα του!

Δείξτε συμπόνια

Οι κανόνες υπάρχουν για κάποιο λόγο και όταν τα παιδιά τους παραβαίνουν, είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπα με κινδύνους. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, είναι σημαντικό να σας νιώσουν δίπλα τους και όχι απέναντί τους. Για παράδειγμα, ένα παιδί που χτύπησε πέφτοντας επειδή χοροπηδούσε πάνω στο κρεβάτι του έχει ανάγκη την αγκαλιά και το χάδι σας επειδή πονάει κι όχι τις φωνές και την τιμωρία. Σε γενικές γραμμές, ποτέ δεν έχει νόημα να μαλώνουμε ένα παιδί που έχει ήδη διαπιστώσει με τον πιο σκληρό τρόπο ότι κάτι που έκανε δεν έπρεπε να συμβεί!

«Δαγκώστε» τη γλώσσα σας!

Μια πολύ συνηθισμένη παρανόηση που έχουμε για το θυμό είναι πως αν βγάλουμε από μέσα μας αυτά που σκεφτόμαστε θα νιώσουμε καλύτερα. Κι όμως, οι ειδικοί συνιστούν ακριβώς το αντίθετο. Εάν αρχίσουμε να εκτοξεύουμε βαριές κουβέντες και απειλές, η ένταση θα κλιμακωθεί. Εξηγήστε και στα παιδιά ότι αν δεν μπορούν να πουν κάτι θετικό, κάτι που θα συμβάλλει στην εξομάλυνση της κατάστασης, καλύτερα να μην πουν τίποτα. Κάντε κι εσείς το ίδιο!

Κάντε ένα διάλειμμα

Αντί να βάλετε τιμωρία το παιδί, πηγαίνετε εσείς στο δωμάτιό σας και μην επιστρέψετε στο σκηνικό της…δράσης πριν ηρεμήσετε. Εάν πρόκειται για παιδί μικρής ηλικίας που δεν μπορεί να μείνει χωρίς επίβλεψη, βεβαιωθείτε πρώτα ότι είναι σε ασφαλές μέρος (π.χ. στην κούνια ή το πάρκο του) ή μαζί με κάποιον άλλο ενήλικο πριν απομακρυνθείτε.

Επικεντρωθείτε στο στόχο

Πολλοί άνθρωποι διευκολύνονται να ηρεμήσουν όταν επαναλαμβάνουν μέσα τους μια φράση που τους βοηθάει να μείνουν επικεντρωμένοι στο στόχο τους. Μια τέτοια φράση θα μπορούσε να είναι «ήρεμα και χαλαρά, ήμερα και χαλαρά, ήρεμα και χαλαρά». Επαναλάβετέ το στο μυαλό σας όσες φορές χρειάζεται μέχρι να βρείτε τη δύναμη να το κάνετε πράξη.

Ρίξτε τους ρυθμούς σας

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι είστε περισσότερο επιρρεπείς στους καυγάδες με τα παιδιά (και όχι μόνο) όταν είστε στρεσαρισμένοι ή νιώθετε γενικά πίεση. Εάν φροντίσετε να ρίξετε τους ρυθμούς στην καθημερινότητά σας συνολικά, αποφεύγοντας να αναλάβετε ευθύνες που δεν μπορείτε να διεκπεραιώσετε και να γεμίζετε ασφυκτικά το πρόγραμμά σας, θα γίνετε πιο ήρεμοι και πιο παραγωγικοί.

Συνειδητοποιήστε ότι με τα παιδιά σας είστε ομάδα

Όταν τα παιδιά δοκιμάζουν τις αντοχές μας, τα αντιμετωπίζουμε σα να είναι αυτά το πρόβλημα, το εμπόδιο που δε μας επιτρέπει να ζήσουμε με ηρεμία και γαλήνη. Εκείνη τη στιγμή, συνειδητοποιήστε ότι κι εκείνα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα-ακόμα κι αν το κάνουν με λάθος τρόπο. Είναι πιο εύκολο να παραμείνουμε ήρεμοι όταν αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας ως μικρά ανθρωπάκια που βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατάσταση με εμάς, δηλαδή είναι εκνευρισμένα και ταλαιπωρημένα.

Κάντε μια αγκαλιά

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δώσετε τέλος σε μια έντονη στιγμή είναι να πάρετε αγκαλιά το παιδί. Αν το δείτε εκνευρισμένο και θυμωμένο, αντί να θυμώσετε κι εσείς, απλά σφίξτε το στην αγκαλιά σας, πείτε του πόσο το αγαπάτε και θυμίστε του ότι πρέπει να είμαστε καλοί ο ένας με τον άλλον. Η ηρεμία σας θα το κάνει να ηρεμήσει κι εκείνο πιο γρήγορα.

Φανταστείτε ότι δεν πρόκειται για το δικό σας παιδί, αλλά για ένα άλλο!

Οι περισσότεροι από εμάς, φερόμαστε πιο ευγενικά και ήρεμα στα παιδιά των άλλων παρά στα δικά μας. Μπροστά σε εκείνα δε φωνάζουμε, δεν απειλούμε και δεν αφήνουμε το θυμό να μας παρασύρει. Την επόμενη φορά που νιώθετε ότι θα εκραγείτε από κάτι που έκανε το παιδί σας, αναρωτηθείτε: πώς θα χειριζόσασταν το ίδιο γεγονός εάν επρόκειτο για το παιδί του γείτονα.

Πηγαίνετε μια βόλτα

Βλέπετε ότι το πράγμα πηγαίνει για καυγά; Πείτε στο παιδί να περπατήσετε για λίγο μαζί. Κρατήστε το χέρι του και πηγαίνετε μια βόλτα ή έστω κάντε το γύρο του τετραγώνου. Αποφύγετε να μιλήσετε, εκτός αν δε γίνεται, οπότε προσπαθήστε να μιλάτε όσο πιο ευγενικά μπορείτε. Το ζητούμενο δεν είναι να λύσετε αυτή τη στιγμή τη διαφωνία σας αλλά να περάσετε λίγο χρόνο μαζί χαλαρώνοντας.

Θυμηθείτε ότι ακόμα μαθαίνουν

Μπορεί να έχετε επαναλάβει ήδη τους κανόνες εκατό φορές, όμως η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν τι, γιατί και πώς πρέπει να συμπεριφέρονται. Μην ξεχνάτε ότι τα 4χρόνα απλά δεν καταλαβαίνουν, στα 7 ακόμα μαθαίνουν, ενώ στην εφηβεία έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν τόσες αλλαγές στη ζωή τους που το τελευταίο που χρειάζονται είναι οι φωνές των γονιών τους!

Να είστε υπομονετικοί και με τον εαυτό σας

Το να είσαι γονιός είναι δύσκολη δουλειά, πιθανότατα η πιο απαιτητική που υπάρχει. Πολλές φορές ο θυμός που εκφράζουμε στα παιδιά μας είναι στην πραγματικότητα αυτό που νιώθουμε για τον εαυτό μας-για όλα αυτά που προσπαθούμε και συχνά δεν καταφέρνουμε. Γι’ αυτό συμφιλιωθείτε με τον εαυτό σας, αντιμετωπίστε τον με σεβασμό, υπομονή και ευγένεια και αποδεχτείτε ότι δε θα είστε ποτέ τέλειοι! Άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι αυτό, αλλά να προχωράτε κάθε μέρα και λίγο πιο κοντά σε αυτό που εσείς θεωρείτε τέλειο!

Πηγή: sciencearchives.wordpress.com

Διαβάστε ακόμη:

H ζωή της νέας μαμάς μέσα από ένα απολαυστικό καρτούν!

Aληθινή ιστορία: «Μετά τη γέννα δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έχει η κόρη μου…»

Γιατί το να είσαι θεία είναι απλά υπέροχο!