20 απειλητικές για την υγεία τροφές που υπάρχουν στην κουζίνα σου
Απ’ ό,τι φαίνεται στη κουζίνα σου υπάρχουν πολλά επικίνδυνα πράγματα.
Μανιτάρια
Μπορεί τα περισσότερα είδη μανιταριών να είναι ιδανικά για το ριζότο και τις μακαρονάδες σου, υπάρχουν ωστόσο αρκετά είδη που παράγουν διάφορες χημικές ουσίες οι οποίες τα καθιστούν τοξικά με αποτέλεσμα από ευχάριστη λιχουδιά να μετατρέπονται σε θανατηφόρα. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα Galerina autumnalis, τα Amanitas Muscaria και τα Brain mushrooms.
Ντομάτες
Το λαχταριστό, ζουμερό, κόκκινο φρούτο περιέχει ένα είδος δηλητηρίου στους μίσχους και τα φύλλα του, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διέγερση του στομάχου.
Ραβέντι
Τα φύλλα από ραβέντι περιέχουν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα οξαλικού οξέος, μια οργανική ένωση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα νεφρά ή ακόμη και θάνατο. Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να καταναλώσεις σχεδόν 4,5 κιλά από φύλλα για να θέσεις τον εαυτό σας σε πολύ σοβαρό κίνδυνο, ωστόσο καλό θα ήταν να προτιμάς μόνο το ροζ τμήμα του φυτού για να είσαι σίγουρος.
Φιστίκια
Τα φιστίκια αποτελούν μια από τις βασικές τροφικές δηλητηριάσεις, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το 1% των ανθρώπων παγκοσμίως έχει αλλεργία σε αυτά.
Οστρακοειδή
Πολλοί εμφανίζουν αλλεργία στη συγκεκριμένη τροφή. Άλλοι εμφανίζουν κνίδωση, φαγούρα, οίδημα ή κοιλιακό άλγος, ενώ σε άλλους μπορεί να κοπεί η αναπνοή και να χρειαστούν άμεσα φαρμακευτική αγωγή.
Πατάτες
Τα φύλλα και οι βλαστοί της πατάτας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς μια ουσία που αυτά περιέχουν μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες, διάρροια, σύγχυση, πονοκεφάλους ή ακόμα και σε κώμα. Η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να δημιουργηθεί ακόμα και στην ίδια την πατάτα, αν μείνει πολύ καιρό κάτω από το φως του ήλιου.
Κεράσια
Πρόσεξε να μην καταπιείς τα κουκούτσια τους, καθώς είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδη, εξαιτίας του υδροκυανίου που περιέχουν.
Ωμό κρέας και αβγά
Ως γνωστόν, στην ωμή τους μορφή το κρέας και τα αβγά περιέχουν σαλμονέλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδα στους ανθρώπους.
Πικραμύγδαλα
Περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδροκυανικού οξέος, με αποτέλεσμα ακόμα και σε μικρή ποσότητα να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους ενήλικες και θανατηφόρα για τα παιδιά.
Χοτ ντόγκς
Το αγαπημένο αυτό σνακ σε ψυχαγωγικά πάρκα, συναυλίες και φεστιβάλ αποτελεί την πρώτη αιτία παιδικών θανάτων από πνιγμό.
Τόνος
Το ότι ο τόνος είναι επικίνδυνος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι γιατροί συνιστούν σε εγκύους και παιδιά να τον αποφεύγουν, Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο ψάρι απορροφά σημαντική ποσότητα υδραργύρου με αποτέλεσμα, εάν δεν γίνει η απαραίτητη επεξεργασία του, να περνά από τα νεφρά ή να μεταφέρεται στον εγκέφαλο, προκαλώντας ακόμη και την παράνοια.
Μέλι
Το μέλι που δεν έχει υποστεί παστερίωση περιέχει επικίνδυνες τοξίνες οι οποίες ονομάζονται γκρεϊγιανοτοξίνες και μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδα, αδυναμία, έντονη εφίδρωση, ναυτία, αλλά και τάση προς εμετό.
Μοσχοκάρυδο
Το συγκεκριμένο μπαχαρικό είναι γνωστό παραισθησιογόνο και μπορεί να προκαλέσει από παραλήρημα και ψευδαισθήσεις μέχρι επιληπτική κρίση. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι θα πρέπει να καταναλώσεις τουλάχιστον 100 γραμμάρια για να θέσεις τον εαυτό σου σε πολύ σοβαρό κίνδυνο.
Κουκούτσια φρούτων
Όπως και τα κουκούτσια των κερασιών, έτσι και τα κουκούτσια του μήλου και του ροδάκινου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς περιέχουν υδροκυάνιο. Η κατανάλωσή τους σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να σε οδηγήσει ακόμα και στο νοσοκομείο.
Φρούτο ackee
Το αγαπημένο αυτό φρούτο των Τζαμαϊκανών μπορεί να προκαλέσει εμετούς ή ακόμη και θάνατο εάν καταναλωθεί άγουρο εξαιτίας της τοξίνης, υπογλυκίνης που περιέχει. Αν πάλι είναι ώριμο, μπορείς να το απολαύσεις άφοβα!
Ψάρι φούσκα
Το χαριτωμένο ψαράκι που μάλιστα πρωταγωνιστούσε και στην ταινία κινουμένων σχεδίων “Ψάχνοντας τον Νέμο”, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για πολλά πλάσματα του βυθού. Για καλή τους τύχη, τα μεγάλα αρπακτικά ψάρια, όπως οι καρχαρίες, συνήθως δεν κινδυνεύουν από την κατανάλωσή του, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, που μπορεί να πεθάνει εάν το φάει.
Ζωντανό χταπόδι
Μπορεί εσύ να μην διανοείσαι να φας το συγκεκριμένο μαλάκιο ζωντανό, στην Κορέα όμως τα λατρεύουν! Πέρα από τη γεύση του ωμού χταποδιού όμως οι Κορεάτες φαίνεται να αγαπούν να ζουν και στα άκρα, καθώς η κατανάλωσή του είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, εξαιτίας των βεντουζών του, οι οποίες όταν είναι ακόμη ζωντανό μπορεί να κολλήσουν στο λαιμό και να σε πνίξουν.
Κάσιους
Τα ωμά κάσιους, κατευθείαν από το δέντρο, περιέχουν μια ουσία, η οποία αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο. Για καλή μας τύχη, όμως, δύσκολα κινδυνεύουμε από τον συγκεκριμένο ξηρό καρπό, καθώς τα κάσιους που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ έχουν υποστεί επεξεργασία, κατά την οποία έχει αφαιρεθεί η ουσία αυτή.
Κόκκινα φασόλια
Τα συγκεκριμένα φασόλια είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, εκτός αν δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα. Θα πρέπει να μουλιάζεις για αρκετές ώρες τα φασόλια αυτά πριν τα μαγειρέψεις, προκειμένου να απομακρύνεις τις λεκτίνες, οι οποίες μπορούν να σκοτώσουν κύτταρα στο στομάχι σου και να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας.
Φύτρες φασολιών
Έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια με τους σεφ και τους food bloggers να τις προσθέτουν σε κάθε τους αλμυρό πιάτο. Η κατανάλωσή τους, όμως, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να προκαλέσουν E. Coli, σαλμονέλα και λιστέρια.
Πηγή:olivemagazine.gr