5 ενδείξεις αυτισμού που όλοι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν
Εκδηλώνονται πολύ νωρίς και πρέπει να είμαστε σε θέση να τις αναγνωρίσουμε.
Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος είναι πάρα πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση ώστε να έχουν τα παιδιά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σημαντικές γνωστικές δεξιότητες και να είναι υψηλής λειτουργικότητας αργότερα στη ζωή τους.
[babyPostAd]Όμως η διαταραχή, η οποία σχεδόν πάντα εμφανίζεται όταν το παιδί είναι μεταξύ 12 και 18 μηνών, μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο για τους γονείς να την αναγνωρίσουν. Για την ακρίβεια, περίπου οι μισοί γονείς δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι ενδείξεις αυτισμού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γονείς μπορούν να αρχίσουν να εντοπίζουν διαφορές στα παιδιά τους από την ηλικία των 6 μηνών. Μπορεί να μην έχουν όλα τα παιδιά διαφορές τις οποίες μπορούν να εντοπίσουν οι γονείς ή οποιοσδήποτε άλλος, αλλά κάποια έχουν και μπορεί να τις εμφανίσουν τόσο νωρίς.
Η νευροαναπτυξιακή διαταραχή χαρακτηρίζεται από διαφορές στην κοινωνική συμπεριφορά, στην επικοινωνία και στην αντίληψη. Σημαντικές ενδείξεις μπορεί να είναι η καθυστέρηση στην ομιλία και η ασυνήθιστη αισθητηριακή συμπεριφορά.
Υπάρχουν όμως 5 ενδείξεις που εμφανίζονται από πολύ νωρίς στα παιδιά και τις οποίες πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς ώστε να μπορούν να δράσουν άμεσα.
1. Δεν ανταποκρίνονται στο όνομά τους.
Ένα υγιές μωρό, όταν ακούει το όνομά του, ανταποκρίνεται, συνήθως γυρνώντας το κεφάλι. Από όλα τα μωρά που διαγνώστηκαν με αυτισμό αργότερα στη ζωή τους, μόνο το 20% ανταποκρινόταν όταν άκουγαν το όνομά τους.
Αυτισμός: Δείτε όλα τα σημάδια SOS ανά ηλικία
2. Δεν αντιδρούν στην «κοινή προσοχή».
Η «κοινή προσοχή» είναι μια πρώιμη ένδειξη γλωσσικών δεξιοτήτων γιατί δείχνει την ικανότητα να μοιραστείς κάτι με κάποιον άλλον. Όταν για παράδειγμα, ένα παιδί βλέπει ένα αεροπλάνο στον ουρανό, κοιτάζει το αεροπλάνο, κοιτάζει τη μητέρα του και μετά κοιτάζει ξανά το αεροπλάνο σαν να λέει «Βλέπεις αυτό που βλέπω;». Αυτό σημαίνει ότι αντιδρά στην κοινή προσοχή. Εκείνη τη στιγμή μοιράζεται ένα θέμα. Και τα παιδιά που μπορούν να το κάνουν αυτό, μαθαίνουν να μιλάνε πιο γρήγορα.
3. Δεν μιμούνται συμπεριφορές άλλων ανθρώπων.
Τα μωρά που έχουν αυτισμό έχουν λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τα συνηθισμένα μωρά να μιμηθούν τις κινήσεις άλλων ανθρώπων – για παράδειγμα, να χαμογελάσουν, να κουνήσουν το χέρι τους ή να χτυπήσουν παλαμάκια.
4. Δεν συμμετέχουν σε φανταστικά παιχνίδια.
Η αγάπη των παιδιών για τα φανταστικά παιχνίδια (για παράδειγμα να παριστάνουν τη «μαμά» μιας κούκλας ή να κάνουν ότι η μπανάνα είναι τηλέφωνο) εμφανίζεται σε ηλικία 2-3 ετών. Ωστόσο, τα παιδιά με αυτισμό έχουν λιγότερες πιθανότητες να ασχοληθούν με αντικείμενα με αυτόν τον τρόπο. Ναι μεν παίζουν με αντικείμενα, αλλά δεν δημιουργούν φανταστικά παιχνίδια με αυτά.
5. Δεν ανταποκρίνονται συναισθηματικά.
Ενώ τα συνηθισμένα μωρά είναι πολύ ευαίσθητα με τα συναισθήματα των άλλων, τα μωρά με αυτισμό έχουν λιγότερες πιθανότητες να χαμογελάσουν σε κάποιον που τους χαμογελάει ή να κλάψουν όταν δουν ένα άλλο παιδάκι να κλαίει.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Οι γονείς, από τη στιγμή που τα παιδιά τους γίνουν 12 μηνών, θα πρέπει να έχουν το νου τους μήπως δουν στα παιδιά τους αυτές τις συνηθισμένες ενδείξεις και θα πρέπει να μιλήσουν στον παιδίατρό τους αν έχουν οποιαδήποτε ανησυχία, γιατί υπάρχει τρόπος να βοηθηθούν. Αυτού του είδους η διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Πηγή: familyinaction.gr