Οι 50 πιο συχνές απορίες για τους νέους γονείς & τους πρώτους 3 μήνες με το μωρό! (Μέρος Β’)

Οι 50 πιο συχνές απορίες για τους νέους γονείς & τους πρώτους 3 μήνες με το μωρό! (Μέρος Β’)

συχνές απορίες για τους νέους γονείς

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι πρώτοι τρεις μήνες με ένα νεογέννητο στο σπίτι δεν είναι δύσκολοι. Μαμάδες και μπαμπάδες βιώνουν κάτι πρωτόγνωρο και αισθάνονται τεράστια ευθύνη απέναντι σε αυτή τη νέα ζωή. Oι απορίες και τα ερωτηματικά καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Πώς πρέπει να το κάνω μπάνιο; Πότε θέλει να φάει; Ήρθε η ώρα να το αλλάξω; Το search στο Google έχει την τιμητική του… Γι’ αυτό και εμείς αποφασίσαμε να το απλουστεύσουμε και σας παραθέτουμε έναν οδηγό με τις πιο πολύ-πληκτρολογημένες ερωτήσεις-απορίες νέων γονέων τις πρώτες ημέρες ζωής του μωρού και τις απαντήσεις τους!

[babyPostAd]
1.Πώς προλαμβάνω το σύγκαμα από την πάνα; Κάποια tips;

Η συχνή αλλαγή της πάνας, η τακτική εφαρμογή ειδικής αλοιφής και η φροντίδα του δέρματος του μωρού στο συγκεκριμένο σημείο θα ελαχιστοποιήσει την εμφάνιση εξανθημάτων λόγω της πάνας.

 2.Το παιδί μου έχει συγκαεί! Και τώρα τι κάνω;

Στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να εφαρμόζετε τοπικά την ειδική αλοιφή μέχρι να εξαφανιστεί το εξάνθημα. Μπορείτε, επίσης, για δέκα λεπτά κάθε μέρα να μη φοράτε πάνα στο μωρό, ώστε να αναπνέει η περιοχή.

3.Ω Θεέ μου! Περνάει το μωρό μου περίοδο;

Περίπου.  Όταν το κοριτσάκι σας είναι 2 ή 3 ημερών μπορεί να έχει λίγη αιμορραγία που προκαλείται από την απομάκρυνσή  από τις ορμόνες που βρίσκονταν μέσα στη μήτρα σας. Μην ανησυχείτε! Είναι απόλυτα φυσιολογικό.

4.Πόσο συχνά πρέπει να κάνω μπάνιο το μωρό;

Μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος αρκεί να το πλένετε με ένα σφουγγαράκι. Μετά από αυτό, εξαρτάται από εσάς κάθε πότε θα το κάνετε μπανάκι, αλλά τυπικά, δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετό.

5.Πώς πρέπει να πλένω το μωράκι μου;

Το κλειδί είναι να διατηρείτε το μωρό ζεστό, ειδικά αν είναι μισοβυθισμένο στο νερό. Επιπλέον, να θυμάστε ότι τα βρέφη γλιστράνε πολύ όταν είναι βρεγμένα, οπότε θα πρέπει να το κρατάτε πολύ καλά. Κατά τους πρώτους μήνες, θα πρέπει να εντοπίσετε και να πλένετε καλά τις περιοχές που ιδρώνει περισσότερο ή που λερώνεται πιο πολύ. Κυρίως, στις μασχάλες, στα γεννητικά όργανα και στα ποδαράκια του πρέπει να δίνετε σημασία.

6.Πότε μπορώ να βγάλω το μωρό βόλτα;

Αμέσως. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει να παραμείνετε μακριά από πολυσύχναστους χώρους, όπως τα εμπορικά κέντρα που λειτουργούν με εξαερισμό ή η εκκλησία – για έξι έως οκτώ εβδομάδες, ώστε να μη μεταφερθεί κάποιο μικρόβιο στο βρέφος. Σε οποιουσδήποτε άλλους ανοικτούς χώρους μπορείτε να πάτε όποτε θέλετε.

7. Μπορώ να το πάω σε εστιατόριο;

Φυσικά. Αρκεί να κάτσετε στον έξω χώρο ή κοντά σε παράθυρο, ώστε να υπάρχει αυξημένος εξαερισμός.

8.Μπορώ να βάλω το μωρό δίπλα σε ένα νήπιο;

Είναι αναπόφευκτο ότι το μωρό σας θα βρίσκεται γύρω από άλλα παιδιά κάποια στιγμή, ειδικά αν έχει μεγαλύτερα αδέλφια. Παρόλα αυτά, τα μικρά παιδιά «φιλοξενούν» πολλά μικρόβια και το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι το νεογέννητο να αρρωστήσει τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της ζωής του. Κατά κανόνα, ζητήστε από όλα τα μικρά παιδιά να πλένουν τα χέρια τους πριν το αγγίξουν. 

9. Πρέπει να κάνω το εμβόλιο TDap; 

Συστήνεται σε όλες τις έγκυες γυναίκες να κάνουν αυτό το εμβόλιο, το οποίο προστατεύει από τον κοκκυτοειδή βήχα, τον τέτανο και τη διφθερίτιδα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να περάσετε μερικά από τα αντισώματα από το εμβόλιο στο έμβρυο. 

10. Πρέπει όλοι όσοι επισκέπτονται το μωρό να κάνουν αυτό το εμβόλιο; ;

Όχι, αλλά συνιστάται οι γονείς, οι παππούδες και οι νταντάδες, οι οποίοι έρχονται σε άμεση επαφή με το μωρό, να το κάνουν.

11.Πρέπει να δώσω στο μωρό σταγόνες βιταμίνης D;

 Ναι. Πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει αυξηθεί σε όλα τα βρέφη εξαιτίας της περιορισμένης έκθεσης στο ηλιακό φως και της αλλαγής στον τρόπο ζωής, το ντύσιμο και την τοπική αντηλιακή εφαρμογή. Ένα πόσιμο συμπλήρωμα που χορηγείται καθημερινά σε υγρή μορφή θα πρέπει να αρκεί μέχρι να αρχίσει να τρώει στερεά φαγητά.

 12. Τι γίνεται με τις πολυβιταμίνες; 

Όχι ακόμα. Συνήθως, ο παιδίατρος δε θα συστήσει μια πολυβιταμίνη έως ότου το μωρό σας γίνει τεσσάρων μηνών, αλλά όταν το κάνει, να βεβαιωθείτε ότι περιέχει σίδηρο, δεδομένου ότι τα μωρά που θηλάζουν διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου.

    13. Μαλάξεις στον αυχένα ναι ή όχι; 

Μα φυσικά! Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η κλίση της κεφαλής που μπορεί να συμβεί λόγω της τοποθέτησης στη μήτρα ή ενός δύσκολου τοκετού.  Οι περισσότεροι γιατροί προτείνουν να κάνετε μερικές μαλάξεις, βοηθώντας το μωρό σας να γυρίσει το κεφάλι και προς τις δύο κατευθύνσεις-κατά τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του. 

14. Επιτρέπονται οι διάφοροι, τεχνητοί ήχοι;

Βεβαίως. Στην ουσία χρησιμοποιώντας διάφορους ήχους, όπως ο ήχος της βροχής, του αεροπλάνου, της θάλασσας το μωρό υπνωτίζεται.

 15. Μισοκλεισμένα παντζούρια. Ναι ή όχι; 

Εσείς αποφασίζετε!  Πολλοί ειδικοί συστήνουν το νεογέννητο να κοιμάται σε ένα δωμάτιο με λίγη φωτεινότητα, καθώς υπάρχει η τάση να αποσπάται η προσοχή του όταν βλέπει πολλές εικόνες. Τα μισόκλειστα παντζούρια, λοιπόν, μπορούν να επεκτείνουν τις ώρες που θα κοιμηθεί το μωρό σας.

 16. Είναι κακό να ξυπνήσουμε ένα μωράκι που κοιμάται;

Όχι απαραίτητα, αλλά εξαρτάται από την ηλικία και την ώρα του. Για τα νεογέννητα, ο ύπνος γεννά τον ύπνο, αλλά σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, (για παράδειγμα έξι μήνες αργότερα), ένας υπνάκος που συνεχίζεται μετά τις 5 μ.μ. μπορεί στην πραγματικότητα να αρχίσει να δημιουργήσει δυσκολία στο νυχτερινό ύπνο, γι ‘αυτό ίσως θα πρέπει να ξυπνήσετε ομαλά το μωρό σας.

 17. Όταν γίνεται θόρυβος με τα κουζινικά όσο ετοιμάζεται το φαγητό,θα ξυπνάει το μωρό; 

Αυτό ακριβώς έχει να κάνει με το είδος των θορύβων. Ενώ το μωρό μπορεί να κοιμηθεί κατευθείαν από τον ήχο της τηλεόρασης ή από τον ήχο της βροχής, ο θόρυβος από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια μπορεί πραγματικά να το ξυπνήσουν.

18. Ποτέ δεν είναι αργά να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα ύπνου, έτσι;

 Τα μωρά δεν έχουν κανονικούς κύκλους ύπνου μέχρι να την ηλικία των έξι μηνών, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε μία προσπάθεια προγράμματος ύπνου από τέσσερις μήνες.

 19. Ποιες είναι οι καλύτερες μέθοδοι ύπνου;

Αυτό είναι καθαρά δικό σας ζήτημα! Μην ανησυχείτε. Θα το βρείτε.

20. Πραγματικά, από πότε θα κοιμάται το μωρό τη νύχτα;

Εξαρτάται από μωρό σε μωρό. Για τα νεογέννητα, ο βραδινός ύπνος μπορεί να σημαίνει ότι κοιμάται 5-6 ώρες, από τις  7 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα. 

21. Αέρια: Πότε θα σταματήσουν;

 Τα μωρά απελευθερώνουν τα αέριά τους από 13 έως και 21 φορές την ημέρα. Για να περιοριστεί αυτό αλλάξτε θέση στο μωρό όταν το ταΐζετε και  βάλτε το να ρευτεί περισσότερες φορές.

22. Υπάρχει ώρα που κλαίει χωρίς λόγο; 

 Υπάρχει κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα, συνήθως νωρίς το βράδυ, που το μωρό είναι πολύ ανήσυχο, δεν ικανοποιείται με τίποτα και γκρινιάζει. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι μειώνονται κατακόρυφα τα επίπεδα προλακτίνης από το μητρικό γάλα που προσλαμβάνει το μωρό σε συνδυασμό με την υπερδιέγερση που νιώθει στο τέλος της ημέρας. Ψυχραιμία! Μετά τους τρεις μήνες θα σταματήσει αυτό σιγά σιγά!

23. Πρέπει να το ξαπλώνω μπρούμυτα;

Ναι, είναι καλό να το βάζετε να κάθετε μπρούμυτα και να ακουμπάει η κοιλίτσα του στο κρεβάτι.

24. Πόσο συχνά πρέπει να το ξαπλώνω μπρούμυτα;

Συνήθως αυτό πρέπει να συμβαίνει 2-3 φορές την ημέρα για 3 με 5 λεπτά κάθε φορά.

25.Το μωρό μισεί να κάθεται μπρούμυτα. Τι κάνω; 

Δοκιμάστε να το κρατήσετε στο στήθος σας για να έχει σηκωμένο το κεφάλι του και να σας κοιτάει.

 26. Πώς να παίζω με το μωρό;

Κουνήστε μια κουδουνίστρα, τραγουδήστε ένα τραγούδι, διαβάστε ένα βιβλίο δυνατά ή κάντε γκριμάτσες για να τις μιμηθεί.

27. Αν το μωρό μου ζεσταίνεται, πώς θα το καταλάβω;

Μπορείτε να το καταλάβετε αν διαπιστώσετε ότι είναι ιδρωμένο στο πίσω μέρος του λαιμού του.

28. Και αν κρυώνει;

Με τον ίδιο τρόπο. Λογικά, ο λαιμός του στο πίσω μέρος θα είναι πολύ κρύος.

29. Το μωρό μου είναι ζεστό. Πώς θα μετρήσω τη θερμοκρασία του;

Θα μετρήσετε τη θερμοκρασία στα άκρα του.

30. Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να καλέσω τον παιδίατρο;

Αν το παιδί έχει 38 πυρετό, ειδικά στις πρώτες 12 εβδομάδες, είναι αναγκαίο να καλέσετε τον παιδίατρο.

31.Πρέπει να χρησιμοποιώ ειδικό απορρυπαντικό πλυντηρίου;

Όχι! Το κανονικό απορρυπαντικό δε θα προκαλέσει κακό στο μωρό σας, εκτός αν έχει αλλεργίες ή δερματική ευαισθησία όπως έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα.

32. Πότε πρέπει να δω το πρώτο χαμόγελο του μωρού;

Περίπου στους 3 μήνες. Συνήθως, είναι η απάντηση στη φωνή της μαμάς ή του μπαμπά.

33. Και το πρώτο γέλιο;

Αυτό συμβαίνει περίπου στον τέταρτο μήνα.

34. Πότε θα μπορεί να βλέπει μακριά;

Μέχρι και τους τρεις πρώτους μήνες, τα νεογέννητα δεν μπορούν να επικεντρωθούν σε πράγματα που είναι πάνω από έξι έως δέκα εκατοστά μακριά. Αλλά στους δύο μήνες, αρχίζουν να βλέπουν τις λεπτές διαφορές στο χρώμα και μπορούν να αναγνωρίσουν το πρόσωπο της μαμάς και του μπαμπά.

35. Πότε θα πει την πρώτη του λέξη; 

Περίπου στους 12 μήνες. Βέβαια, αρκετά μωρά μιλούν λίγο νωρίτερα ή και αργότερα, αλλά δεν έχει σημασία!

36. Πότε θα αλλάζει πλευρό;

 Αυτό το αναπτυξιακό ορόσημο συμβαίνει συνήθως στους τέσσερις με έξι μήνες ζωής του.

37. Η πρώτη λέξη του θα είναι «μαμά»;

Η οπτική μνήμη, δηλαδή η επαναλαμβανόμενη εικόνα που έχει το μωρό υποτίθεται ότι το βοηθά! Οπότε, αναμένετε…

38. Τι παιχνίδια προτείνετε για τους πρώτους 3 μήνες ανάπτυξης;

Μία κουδουνίστρα που αναβοσβήνει ή ένα μαξιλαράκι είναι ιδανικά παιχνίδια.

 39. Πότε να του διαβάσω βιβλία;

Ποτέ δεν είναι νωρίς να του διαβάσετε ένα βιβλίο!

40. Το μωρό έχει βγάλει εξανθήματα στο κεφαλάκι του; Τι συμβαίνει;

Το πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για πιτυρίδα στο τριχωτό της κεφαλής του, αλλά μετά από λίγες εβδομάδες φεύγει. Καλύτερα, βέβαια, απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

41. Και μοιάζει σαν να έχει ακμή;

Ναι είναι σύνηθες. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα μωρά  συνήθως τη δεύτερη εβδομάδα ζωής τους και λίγες εβδομάδες αργότερα εξαφανίζεται.

42. Θεέ μου, υπάρχει εύκολος τρόπος να κόβω τα νυχάκια του;

Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά υπομονή.

43. Αν γρατζουνιστεί τι να κάνω;

Προχωρήστε παρακάτω…

44. Πότε να αλλάξω δωμάτιο στο μωρό και να το μεταφέρω στο δικό του;

Καλό είναι για τους πρώτους 6 μήνες να το έχετε μαζί σας, στο δωμάτιό σας. Θα το βλέπετε και θα ακούτε καλύτερα αν αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα. Ωστόσο, ορισμένοι παιδίατροι προτείνουν να το μεταφέρετε στο δωμάτιό του και νωρίτερα, αρκεί να έχετε ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας.

45. Μπορεί το μωρό να φορέσει αντηλιακό;

Κατά κανόνα, είναι καλύτερο να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση του βρέφους σας στον ήλιο έως ότου γίνει 6 μηνών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αντηλιακό για αυτήν την ηλικία. Βέβαια, αν πρόκειται να εκτεθεί στον ήλιο, καλό είναι να εφαρμόσετε ένα ελάχιστη ποσότητα αντηλιακού σε μέρη όπως το πρόσωπο και το πίσω μέρος των χεριών.

46.  Πώς θα το προστατεύσω από το κάψιμο του ήλιου;

Προτού καταφύγετε στο αντηλιακό, θα πρέπει να έχετε το μωρό σας καλυμμένο με τα κατάλληλα ρούχα και με καπέλο.

47. Πότε θα εξαφανιστεί το καρούμπαλο από το κεφαλάκι του μωρού;

Εκτός από τα μαλακά σημεία στα κεφάλια των μωρών που επιτρέπουν τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, το μωρό σας μπορεί να έχει ένα ή δύο χτυπήματα. Ένα τέτοιο σημάδι είναι απολύτως φυσιολογικό και φεύγει μετά από λίγες εβδομάδες.

48. Αν κοιμάται ανάσκελα θα έχει επίπεδο κεφάλι;

Όχι απαραίτητα. Οι ανωμαλίες στο σχήμα του κεφαλιού μπορούν να ξεκινήσουν και όσο βρίσκεται το μωρό μέσα στη μήτρα. Καλό είναι, όμως, να τα βάζετε να κοιμούνται και μπρούμυτα.

49. Το μωρό μου έχει επίπεδο κεφάλι. Και τώρα;

Πριν πανικοβληθείτε, μιλήστε με τον παιδίατρο. Τέτοιου είδους προβλήματα τις περισσότερες φορές επιλύονται με φυσιοθεραπεία και μη επεμβατικούς τρόπους.

50. Θα κοιμηθώ ποτέ ξανά;

Ναι, μην ανησυχείτε!

Πηγή:  all4mama.gr