6 μηνών: Κάνε ό,τι κάνω!
Το «απόλυτο» παιχνίδι γι’ αυτή την ηλικία είναι να ενθαρρύνετε το μικρό σας, να σας μιμηθεί. Τα πολύχρωμα παιδικά βιβλία είναι ο καλύτερός σας σύμμαχος. Καθίστε αγκαλιά με το μικρό σας και διαβάστε του (με θεατρικό τρόπο) ένα βιβλίο με πολλά ζωάκια, λουλούδια, δέντρα, με τις εποχές ή τα ρούχα που φοράμε καθημερινά. Όταν αναφέρεστε σε κάτι συγκεκριμένο, να του το δείχνετε. Έτσι σιγά σιγά θα αρχίσει να το δείχνει κι εκείνο. Παράλληλα, αν κάποιο από τα στοιχεία του βιβλίου υπάρχει στο σπίτι σας, μπορείτε μετά την ανάγνωση να του το δείχνετε έτσι ώστε να κάνει τη σύνδεση αυτού που διαβάζει με την πραγματικότητα. Με τον τρόπο αυτό ενισχύετε τόσο το λεξιλόγιο, όσο και την αντίληψή του.
7 μηνών: Πάνω-κάτω!
Ένα από τα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε σε αυτή την ηλικία και να το βοηθήσετε στην ανάπτυξή του είναι το εξής: Μετρώντας ρυθμικά ένα-δύο-τρία-πάνω το σηκώνετε, κρατώντας το από τα χεράκια, ώστε να πατήσει στα ποδαράκια του. Το αφήνετε όρθιο και μετρώντας ένα-δύο-τρία-κάτω το βάζετε να καθίσει. Επαναλαμβάνετε μερικές φορές. Αφού το κάνετε για 2-3 εβδομάδες και νιώσετε ότι έχουν αρχίσει να δυναμώνουν οι μυς των ποδιών, μπορείτε να κάνετε και μερικά βηματάκια όσο είναι όρθιο.
8 μηνών: Μουσική!
Τα μωρά σε αυτή τη φάση ανακαλύπτουν τους ήχους. Κατσαρόλες, τηγάνια, ξύλινες κουτάλες και πιρούνες, ακόμα και το τραπεζάκι του καθιστικού μπορούν να χρησιμεύσουν ως μουσικά όργανα. Μπορείτε μαζί να παίζετε «μουσική» με τα αντικείμενα που ήδη υπάρχουν στο χώρο σας. Είναι πολύ σημαντικό να το κάνετε συνδυαστικά, για παράδειγμα χτυπάτε ελαφρά με την κουτάλα το τηγάνι (που είναι μεταλλικό) και μετά το τραπεζάκι (που είναι ξύλινο). Επίσης, μπορείτε να χτυπήσετε ένα λούτρινο αρκουδάκι, που δεν κάνει θόρυβο. Έτσι, θα αρχίσει το μικρό σας να αναγνωρίζει τι παράγει ήχο και τι όχι!
Mε τη συνεργασία της νηπιαγωγού Σοφίας Προδρόμου.-happymom.gr