6 φορές που μοιάζει άτακτο ενώ δεν είναι

6 φορές που μοιάζει άτακτο ενώ δεν είναι

άτακτο

Υπάρχουν κάποιες περιστάσεις που μπορεί να φαίνεται στους γονείς ότι ένα παιδί συμπεριφέρεται όχι και τόσο καλά ή άτακτα, ενώ στην πραγματικότητα, η συμπεριφορά του οφείλεται σε ερεθίσματα από το περιβάλλον του, στη φάση της ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται ή στις ενέργειες της μαμάς και του μπαμπά.

[babyPostAd]«Μην το κάνεις αυτό!»
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι σας έχει συμβεί να πείτε στο μικρό σας να μην κάνει κάτι και το επόμενο δευτερόλεπτο να το κάνει έτσι κι αλλιώς. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβαίνει γιατί το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τον αυτοέλεγχο δεν ωριμάζει πλήρως παρά στο τέλος της εφηβείας. Πρόκειται δηλαδή για μία αργή και μακρά διαδικασία, αφού π.χ. μετά τα 3,5-4 χρόνια μπορεί ένα παιδί να αντισταθεί στην επιθυμία να κάνει κάτι που του απαγορεύει η μαμά. Για αυτό και οι γονείς όταν το παιδί κάνει κάτι ανάλογο και παρορμητικό θα πρέπει να θυμούνται ότι το κάνει γιατί ο εγκέφαλός του ακόμα αναπτύσσεται.

Υπερένταση
Μετά από μία γεμάτη μέρα, συχνά κάποιο παιδί καταλήγει να έχει ένα ξέσπασμα με κλάματα, παράπονα, να μην θέλει να φάει, να κάτσει, να έχει υπερένταση, κλπ. Δεν πρόκειται για «κόλπα» αλλά για την αντίδραση ενός μικρού παιδιού σε ένα υπερβολικά γεμάτο πρόγραμμα, με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, όπως είναι η καθημερινότητά για πολλούς ανθρώπους στις μέρες μας. Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν την αξία και την ανάγκη των μικρών παιδιών για χρόνο ησυχίας στο σπίτι, μόνο με ήρεμα παιχνίδια, ξεκούραση και χαλάρωση για να αντισταθμιστούν οι ώρες που περνάει εκείνο και όλη η οικογένεια «στο τρέξιμο» καθημερινά.

Νύστα, κούραση
Έχετε παρατηρήσει πώς όταν πεινάτε ή νυστάζετε πολύ, δεν έχετε καθόλου υπομονή και μοιάζουν όλα να σας φταίνε; Δεκαπλασιάστε αυτό το συναίσθημα και θα καταλάβετε πώς αισθάνεται ένα παιδί που είναι κουρασμένο, πεινάει, διψάει, νυστάζει ή είναι άρρωστο. Η δυνατότητά τους να διαχειριστούν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους μειώνεται όταν υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις, ενώ σκεφτείτε ότι ένα παιδάκι δεν μπορεί να πάρει μόνο του ένα χάπι για τον πονοκέφαλο, να φτιάξει κάτι να φάει ή να κοιμηθεί όποια στιγμή θέλει με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι ενήλικες.

Σε διαρκή κίνηση
Μπορεί κάποιες φορές να φαίνεται άτακτο γιατί θέλει να τρέχει γύρω γύρω συνέχεια, να χοροπηδάει στον καναπέ ή το κρεβάτι του, να κυνηγιέται με τα αδέλφια του, κλπ, ενώ εσείς του ζητάτε να κάτσει ήρεμα να παίξει. Τα παιδιά λόγω της ανάπτυξής τους έχουν ανάγκη από πολλή κίνηση, να παίξουν, να τρέξουν, να κάνουν ποδήλατο, να κρεμαστούν από πράγματα, να χοροπηδήσουν και να παίξουν κυνηγητό. Αντί να του ζητάτε να κάτσει κάτω, οργανώστε μία εξόρμηση στη φύση, πάρτε το για μία βόλτα στο πάρκο ή τη γειτονιά και γενικά κάντε μαζί όποια φυσική δραστηριότητα προτιμάτε.

Αποφασίζει μόνο του
Όσο και αν μπορεί να σας προβληματίζει κάποιες φορές ότι το νήπιό σας μπορεί να μην μιλάει ακόμα καθαρά αλλά έχει ήδη τη δική του άποψη για τα πάντα και θεωρεί ότι όλα τα κάνει σωστά, από το να κόψει μόνο του τα μαλλιά του μέχρι να βάλει μπουφάν όταν έξω έχει 35 βαθμούς «γιατί έτσι», κάνει στην πραγματικότητα αυτό που είναι «προγραμματισμένο» από τη φύση του να κάνει. Προσπαθεί δηλαδή να καταστρώνει και να εκτελεί τα δικά του σχέδια, να παίρνει τις δικές του αποφάσεις και να «αντιστέκεται» στις αποφάσεις των γονιών του καθώς μεγαλώνει και μαθαίνει να γίνεται ένας μικρός ανεξάρτητος άνθρωπος.

Όπως η μαμά και ο μπαμπάς
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι συναισθήματα, όπως η χαρά, ο ενθουσιασμός αλλά και η λύπη, ο φόβος και ο θυμός χρειάζονται μόλις κλάσματα του δευτερολέπτου για να μεταδοθούν από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, χωρίς μάλιστα να το αντιλαμβανόμαστε. Ειδικά τα παιδιά αντιλαμβάνονται αμέσως τις διαθέσεις των γονιών τους. Αν είναι αγχωμένοι, αφηρημένοι, πεσμένοι ή μονίμως έτοιμοι για καβγά, τα παιδιά το καταλαβαίνουν και το μιμούνται, όπως θα μιμηθούν τη μαμά και το μπαμπά αν είναι χαλαροί, ήρεμοι και με καλή διάθεση.

Όρια και κανόνες
Πάτε σινεμά και την πρώτη φορά του παίρνετε ποπ κορν αλλά τη δεύτερη του λέτε ότι θα του χαλάσει το στομάχι. Αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να βάλει τα κλάματα, να φωνάξει και να συνεχίσει να ζητάει επίμονα να του ξαναπάρετε, χωρίς να καταλαβαίνει την αιτία της μεταστροφής σας. Όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά θέλουν (και χρειάζεται) να ξέρουν πάντα τι να περιμένουν. Όσο περισσότερο προσπαθείτε να τηρείτε τα όρια και τους κανόνες που έχετε θέσει ως οικογένεια, τόσο λιγότερες τέτοιες αντιδράσεις θα έχετε από το παιδί.

Γενικά, οι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν να αναγνωρίσουν τα πραγματικά αίτια πίσω από τη συμπεριφορά του παιδιού, για να αντιδρούν όσο γίνεται πιο θετικά και αποτελεσματικά αλλά και σύμφωνα με τα συναισθήματα και την ηλικία του.

*psychologytoday.com

Πηγή:   childit.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να διαχειριστείτε ένα «άτακτο» παιδί;

Δεν είμαι άτακτος. Είμαι αυτιστικός.

Όταν τα παιδιά εξελίσσονται στις αρνητικές ταμπέλες που βάζουν οι γονείς