6 φράσεις που δεν πρέπει να πούμε ποτέ σε μια γυναίκα που θέλει να υιοθετήσει ένα παιδί!
Η αγωνία σας απέναντι στην προσπάθεια τεκνοποίησης της καλύτερής σας φίλης, της αδελφής σας, της συναδέλφου σας, της κόρης σας θα υπάρχει πάντα και σίγουρα πηγάζει από την αγάπη σας και τη στοργή σας για αυτές. Για να τις δείτε χαρούμενες, ευτυχισμένες και ολοκληρωμένες. Τι γίνεται, όμως, όταν κάποιο από αυτά τα αγαπημένα σας πρόσωπα σάς ανακοινώσει την απόφασή του να υιοθετήσει ένα παιδί;
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd] Προσοχή! Μη σκεφτείτε να πείτε το λάθος πράγμα τη λάθος χρονική στιγμή, γιατί η αλήθεια είναι ότι η δοκιμαστική περίοδος που προηγείται μιας υιοθεσίας είναι αρκετά αγχωτική για μία γυναίκα. Εδώ, σας επισημαίνουμε τις 6 «απαγορευτικές» φράσεις που δεν πρέπει να πείτε σε μία υποψήφια θετή μητέρα!"Σίγουρα τώρα θα μείνεις έγκυος!"
Αυτή η φράση συχνά συνοδεύεται από μια ιστορία για το πώς η φίλη της αδελφής σας υιοθέτησε ένα παιδί και τρεις μήνες αργότερα έμεινε έγκυος. Μπορεί εσείς να αστειεύεστε ή να προσπαθείτε να υποδηλώσετε ότι θα έρθουν όμορφες στιγμές στη ζωή της, αλλά ένα τέτοιο σχόλιο υποδηλώνει ότι η υιοθεσία είναι μια τελευταία λύση ή ότι το παιδί αυτό δεν θα είναι τόσο αγαπητό όσο το βιολογικό. Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο Κλαίρη Σειραδάκη, «η γυναίκα, η οποία έχει πάρει την απόφαση να υιοθετήσει ένα παιδί, συνήθως δεν έχει την ανάγκη να ακούσει κάτι απ’ όλα αυτά. Πολύ απλά, διότι για να φτάσει σε αυτήν την απόφαση μια μέλλουσα μητέρα, έχει ταλαιπωρηθεί πολύ, έχει υπομείνει πολύ, έχει νιώσει πολύ έντονα και αντιφατικά μεταξύ τους συναισθήματα, που θα μπορούσε να καταλάβει μόνο κάποιος, ο οποίος έχει βιώσει κάτι ανάλογο. Είναι απόλυτα επικεντρωμένη σε αυτόν το συνειδητό της στόχο και ο,τιδήποτε άλλο δεν την αφορά, κυρίως δεν τη βοηθά».
"Πόσο θα σας κοστίσει αυτό;"
Η υιοθεσία μπορεί να είναι μια δαπανηρή διαδικασία, αλλά το να ρωτάτε τους μέλλοντες θετούς γονείς για χρήματα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Άλλωστε, η οικογένεια πρόκειται να μεγαλώσει με τον ερχομό ενός νέου μέλους, δεν τίθεται ζήτημα αγοράς. Εάν ρωτάτε γιατί θέλετε να βοηθήσετε, τότε απλώς οργανώστε ένα φαντασμαγορικό baby shower λίγο πριν την έλευση του μωρού στο σπίτι του ζευγαριού ή ρωτήστε αν χρειάζονται ρουχαλάκια και άλλα είδη για το νέο μέλος.
"Η τρίτη ξαδέλφη του συναδέλφου μου υιοθέτησε και βίωσε την πιο οδυνηρή εμπειρία"
Απλά όχι! Όποια και αν είναι η ιστορία φρίκης που μπορεί να έχετε ακούσει από κάποιον ή να έχετε δει στις ειδήσεις, ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι ο κανόνας – δεν είναι επίσης χρήσιμο να το αναμεταδώσετε στη φίλη σας. Δηλαδή, αν η φίλη σας ήταν έγκυος θα της μιλούσατε για αποβολές και δύσκολες εγκυμοσύνες; Σε καμία περίπτωση. «Πολλές φορές, είτε λόγω ενθουσιασμού, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω αμηχανίας απέναντι σε ένα τέτοιο γεγονός, βιαζόμαστε να σχολιάσουμε κάτι, ή να εκφέρουμε άποψη, ή ακόμα και να συγκρίνουμε με μια αντίστοιχη περίπτωση που έχουμε ακούσει», επισημαίνει η παιδοψυχολόγος Κλαίρη Σειραδάκη.
"Η διαδικασία της υιοθεσίας διαρκεί έναν αιώνα!!"
Δε χρειάζεται να υπενθυμίζετε και να απογοητεύετε τη φίλη σας λέγοντας ότι η διαδικασία της υιοθεσίας είναι κουραστική. Το γνωρίζει πολύ καλά και η ίδια. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να συζητάτε μαζί της άλλα πράγματα, όπως πώς θα αλλάξει η ζωή της ως νέα μαμά, πώς θα διακοσμήσει το δωμάτιο του μωρού ή σε ποιο σχολείο θα το πάει.
"Αυτό το παιδί θα είναι τόσο τυχερό που θα σε έχει μαμά του!"
Αυτά τα λόγια σίγουρα λέγονται με αγάπη στη μέλλουσα μητέρα. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η φίλη σας δεν είναι καμία αγία, αλλά υιοθετεί, γιατί επιθυμεί πολύ ένα παιδί, όχι για λόγους φιλανθρωπίας.
"Πάντα σκεφτόμουν να υιοθετήσω"
Μην το λέτε αυτό, εκτός αν το εννοείτε πραγματικά! Η απόφαση να υιοθετήσετε συνήθως απαιτεί πολύ χρόνο, χρήμα και εσωτερική αναζήτηση και η φίλη σας πιθανότατα δεν μπήκε σε αυτή τη διαδικασία μέσα σε μια μέρα. Μην πείτε κάτι που μπορεί να υποβαθμίσει τη διαδικασία.
Αυτά που αναφέραμε πιο πάνω είναι όσα δεν θα ήταν καλό να πούμε ή να κάνουμε. Τί μπορούμε όμως να κάνουμε; «αυτό που μπορούμε να κάνουμε και που τελικά έχει αξία για μια μέλλουσα θετή μητέρα, είναι να σταθούμε δίπλα της, να υποστηρίξουμε αυτήν την επιλογή της, να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες της και να τη βοηθήσουμε διακριτικά, όπου πραγματικά το έχει ανάγκη…Πολλές φορές απλά και μόνο η ουσιαστική παρουσία μας και το ενδιαφέρον μας για εκείνη, είναι αρκετά για να της δώσουν δύναμη να αντεπεξέλθει όσο το δυνατόν καλύτερα στο νέο και τόσο σπουδαίο ρόλο της», συμβουλεύει η κα Σειραδάκη.