Για πολλούς γονείς η λέξη “ανταγωνισμός” είναι μια άσχημη λέξη.
Όχι μόνο πιέζει τα παιδιά να κάνουν πάντα το καλύτερο αλλά τα απογοητεύει αν αποτύχουν σε κάτι.Για να προστατέψουν τα παιδιά τους από την απογοήτευση πολλοί γονείς δίνουν “ισοπαλία” για να αποφύγουν τις ανταγωνιστικές καταστάσεις.
Όμως υπάρχει τρόπος να δώσετε λίγο καλό ανταγωνισμό στα παιδιά σας. Αντί να τους πιέζετε να θέλουν να κερδίζουν παντού μέσω των ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων μπορείτε να τους διδάξετε σημαντικές ικανότητες που θα τους χρειαστούν για την μετέπειτα ζωή τους.
Ο ανταγωνισμός βοηθάει τα παιδιά να μάθουν πως δεν είναι πάντα οι καλύτεροι και οι πιο έξυπνοι επιτυχημένοι αλλά αυτοί που προσπαθούν σκληρά και επιμένουν.Τα παιδιά που λειτουργούν μέσα από τον ανταγωνισμό ενισχύουν τις κοινωνικές τους ικανότητες και μπορούν να αλληλεπιδρούν καλύτερα όταν βρίσκονται με άλλα παιδιά και έχουν αυτοπεποίθηση και είναι πιο αποτελεσματικά σε ότι κάνουν.
Τα παιδιά μέσα από τον καλό ανταγωνισμό μαθαίνουν πως να βρίσκονται σε μια ομάδα. Πολλά παιχνίδια συνεργασίας εξάλλου διδάσκουν στα παιδιά πως να λύνουν ένα πρόβλημα σαν ομάδα και τα βοηθά να καταλάβουν πως ότι κάνουν είναι για το καλό της ομάδας.
O εποικοδομητικός ανταγωνισμός είναι κάτι που δεν μπορούν να αντιληφθούν πάντα τα παιδιά για αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το πως αντιδρούν τα παιδιά σας σε περιπτώσεις “υγιούς” ανταγωνισμού:
Αν έχουν καλό ανταγωνισμό:
- Θα ζητήσουν να κάνουν ξανά μια δραστηριότητα.
- Μπορούν να χάσουν και να νικήσουν με χαριτωμένο τρόπο.
- Μαθαίνουν νέες ικανότητες και θέλουν να γίνουν καλύτερα κάθε φορά
- Έχουν αυτοεκτίμηση και δείχνουν να το απολαμβάνουν
Αν τα παιδιά σας έχουν “κακό” ανταγωνισμό τότε:
- Δεν θέλουν να συμμετέχουν σε μια δραστηριότητα
- Προσποιούνται αρρώστιες για να αποφύγουν μια δραστηριότητα.
- Λένε πως βαριούνται αυτές τις δραστηριότητες
- Δείχνουν σημάδια κατάθλιψης, άγχους, δυσκολίες ύπνου, μειωμένη όρεξη ή άλλα χαρακτηριστικά τα οποία χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση.
- Τα πολύ ανταγωνιστικά έχουν πολύ άγχος πριν από ένα μεγάλο παιχνίδι ή τεστ και δεν ανησυχούν αν με αυτή τους την στάση επηρεάζουν και άλλους τομείς της ζωής τους.
Ωραία λοιπόν τώρα γνωρίζετε τα καλά και τα κακά χαρακτηριστικά του ανταγωνισμού. Πώς όμως μπορούμε να ενθαρρύνουμε ένα παιδί να έχει υγιή ανταγωνισμό;
Για αρχή πρέπει να τους ξεκαθαρίσετε πως η ολοκλήρωση μιας δραστηριότητας δεν έχει να κάνει με την νίκη αλλά με το τέλος μιας δραστηριότητας και τι ξεκίνημα μιας άλλης.
Δοκιμάστε να στηρίζετε τα παιδιά σας σε προκλήσεις και να τους λέτε πως δεν είναι κακό να χάνουν αρκεί να μάθουν κάτι από μια εμπειρία και την προσπάθειά τους.
Πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως ο μεγαλύτερος αντίπαλός τους είναι ο εαυτός τους και όχι οι υπόλοιποι άνθρωποι.
Πρέπει να δεχόμαστε και την αποτυχία και την αποτυχία αρκεί να προσπαθούμε και να συνεχίζουμε.
babyradio.gr– Γκαλίτσιου Μαριάννα
Θα κάνετε το παιδί μου να με ακούει;
Ας αφήσουμε επιτέλους τα παιδιά μας, να είναι παιδιά!
Να μας αγαπάνε… Αλλά να μη μας χρειάζονται!