“Πως να κρυφτείς απ’τα παιδιά;
Έτσι και αλλιώς τα ξέρουν όλα…”
Το θυμάστε αυτό το τραγούδι; Γιατί τα παιδιά γνωρίζουν πολλά πράγματα ενώ προσπαθείτε να τα κρύψετε; Ένα από τα συνηθισμένα λάθη των γονιών είναι ότι υποθέτουν πως τα παιδιά τους δεν τους ακούν.
Τα παιδιά ακούνε σχεδόν όλα όσα λέμε. Βέβαια το τι επιλέγουν να ακούσουν είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία.
Σαν γονείς βιαζόμαστε να βάλουμε ταμπέλες στα παιδιά μας: Όπως το καλό ή το κακό. Ή συστήνουμε τα παιδιά μας σε φίλους κάπως έτσι: “Ο δύσκολος μου γιος, η αστεία μου κόρη , ο εύκολος μεγάλος μου κλπ. Τα παιδιά σιγά σιγά υιοθετούν τις ταμπέλες που νομίζετε ότι δεν ακούν.
Προσέξτε λοιπόν τα μικρά αυτάκια που σας παρακολουθούν και αλλάξτε τον τρόπο επικοινωνίας σας.
Μην λέτε παρατσούκλια και χαρακτηρίζετε τα παιδιά σας. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν δίνουν σημασία αλλά πάντα θα θυμούνται αυτά που είπατε. Ακόμη και αν απολογηθείτε και ζητήσετε συγνώμη για αυτά που είπατε, δεν μπορείτε να σβήσετε τόσο εύκολα τα συναισθήματα που του προκαλέσατε όταν το είπατε. Προσπαθήστε λοιπόν να ανταποκρίνεστε ακόμη και στα πιο αρνητικά πράγματα ή σε αυτά που σας θυμώνουν με θετικό τρόπο.
Μερικοί από εμάς σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε και άλλοι σκεφτόμαστε αφότου μιλήσουμε. Όταν πρόκειται να μιλήσετε με τα παιδιά σας πάντα να κάνετε μια παύση για να σκεφτείτε τι θα πείτε έτσι ώστε να μην το μετανιώνετε αργότερα. Είναι πολύ εύκολο πάνω στον θυμό μας να πούμε πράγματα που μπορεί να πληγώσουν τα παιδιά μας.
Πριν πείτε οτιδήποτε μετρήστε από μέσα σας μέχρι το 3. Θα δείτε πως αμέσως θα ηρεμήσετε και θα σκεφτείτε πιο καθαρά.
Σαν γονείς περιοριζόμαστε από τις μοναδικές μας εμπειρίες και προοπτικές. Το αντίθετο της ευγένειας είναι η οργή και συνήθως νιώθουμε έτσι όταν πιστεύουμε πως παραβιάζονται τα δικαιώματά μας.
Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούν πάντα οι εμπειρίες μας να συμφωνούν με τις εμπειρίες κάποιου άλλου οικογενειακού μέλους ακόμη και αν τις ζήσαμε μαζί και την ίδια στιγμή. Για παράδειγμα μπορεί να σας ενοχλεί ο τρόπος που μιλάνε τα παιδιά σας στα αδέρφια σας. Πριν αρχίσετε να φωνάζετε σκεφτείτε που την έμαθαν αυτή την συμπεριφορά και αυτό τον τρόπο. Αν εσείς μιλάτε με αυτό τον τρόπο ενώ νομίζετε ότι δεν σας ακούνε τότε κάνετε λάθος, τα παιδιά σας απλά κάνουν αυτό που κάνετε.
Για αυτό προσέξτε πολύ καλά τι λέτε αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λέτε κάτι μπροστά στα παιδιά σας. Σας ακούνε!
babyradio.gr– Γκαλίτσιου Μαριάννα
Η μητρότητα είναι ένας ακόμη σκοπός στην ζωή μας αλλά όχι ο μοναδικός μας σκοπός.
Προσοχή! Μην επισκέπτεστε ποτέ ένα νεογέννητο χωρίς την άδεια της μητέρας!
Νεογέννητο. Πως καλωσορίζει το νεογέννητο το μεγαλύτερο παιδί.