Δεν έχω κάποιο αγαπημένο παιδί. Όλα τα παιδιά μου είναι ίσα. Ή μήπως όχι;

474908666_wide

Αρχικά ας είμαστε ειλικρινείς για ένα λεπτό: Αγαπάμε όλα μας τα παιδιά το ίδιο.

Τα αγαπάμε τρελά και βαθιά και εξίσου. Αλλά τα παιδιά μας έχουν διαφορετικές προσωπικότητες και διαφορετικές δυνάμεις και αδυναμίες.  Βασιζόμενοι λοιπόν στην δική μας προσωπικότητα μας είναι λίγο πιο εύκολο να αναγνωρίζουμε στα παιδιά μας τα δικά μας χαρακτηριστικά.

Και έτσι λοιπόν χωρίς να το θέλουμε, έχουμε ένα αγαπημένο παιδί.

Φυσικά και κανένας γονιός δεν σκοπεύει να δείχνει την αγάπη του περισσότερο σε ένα παιδί αντί για το άλλο. Αλλά είμαστε άνθρωποι και πολλές φορές το κάνουμε χωρίς να το θέλουμε.

Πριν βιαστείτε να πείτε πως εσείς δεν είστε τέτοιος γονιός δείτε πόσο απλά πως δείχνετε την συμπάθειά σας στο αγαπημένο σας παιδί:

Μπορεί η κόρη σας να παίζει σε μια θεατρική παράσταση που πάντα ήταν το πάθος σας και έχετε ενθουσιαστεί με την ιδέα. Καλείτε λοιπόν τον παππού και την γιαγιά να έρθουν να την καμαρώσουν. Τι γίνεται όμως με τον γιο σας που παίζει ποδόσφαιρο; Είστε το ίδιο  ενθουσιασμένοι, και καλέσατε φίλους και συγγενείς για να το καμαρώσουν;

Μπορεί το ένα σας παιδί να είναι πιο ομιλητικό από το άλλο και να μαθαίνετε περισσότερα πράγματα για την ζωή του πολύ πιο εύκολα. Ακόμη και το άλλο που δείχνει ότι δεν θέλει να μιλάει πολύ χρειάζεται τις ερωτήσεις σας και το ενδιαφέρον σας ακόμη και αν δεν απαντά σε αυτό που το ρωτήσατε.

Είπαμε πως όλα τα παιδιά δεν λειτουργούν το ίδιο. Κάποια έχουν περισσότερο χιούμορ και κάποια όχι. Μην βιαστείτε  να πειράζετε για πλάκα μόνο το παιδί σας που λατρεύει τα αστεία επειδή απλά δείχνετε την συμπάθειά σας μόνο σε αυτό.

Και οι γονείς άνθρωποι είναι και πολλές φορές δεν μπορείτε να μην νιώθετε περήφανοι όταν το παιδί σας επιτυγχάνει κάτι σημαντικό στον αθλητισμό, στην μουσική κλπ. Είναι πολύ ωραίο να έχετε ένα ταλαντούχο παιδί αλλά σκεφτείτε και το άλλο σας παιδί που μπορεί να μένει στην αφάνεια. Μην επιβραβεύετε με δώρα μόνο αυτό που πέτυχε κάτι χάρη στο ταλέντο του. Επιβραβεύστε την προσπάθεια και την σκληρή δουλειά και του άλλου παιδιού σας.

Ένα παιδί μπορεί να χρειάζεται περισσότερες παρατηρήσεις στην συμπεριφορά του από ένα άλλο.  Όμως αν το διορθώνετε συνεχώς ενώ το άλλο όχι, τότε εκείνο πιστεύει πως δεν το αγαπάτε.  Μπορείτε να του κάνετε παρατηρήσεις, αλλά όχι για τον εαυτό του (π.χ “είσαι απρόσεκτος” ) αλλά γενικές παρατηρήσεις όπως “την άλλη φορά να θυμάσαι αυτά που είπαμε” κλπ.

Το μεγαλύτερο παιδί σας πλέον έχει την εμπειρία και μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα για να σας βοηθήσει και για αυτό ζητάτε την βοήθειά του. Αγκαλιάζετε περισσότερο το μικρό σας παιδί επειδή είναι μωρό και είναι τόσο χαριτωμένο!  Όμως αυτή η συμπεριφορά δείχνει προτίμηση ή στον μεγάλο ή στον μικρό.

Φροντίστε λοιπόν να αφιερώνετε χρόνο σε όλα σας τα παιδιά για να μην νιώθει κανένας παραμελημένος…

babyradio.gr– Γκαλίτσιου Μαριάννα

«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα…»

Πώς να του μάθετε να ζητάει αυτό που θέλει χωρίς να γκρινιάζει!

Ένα γράμμα στο παιδί που έκανε την ζωή μου «κόλαση» στο σχολείο…