7 Συμβουλές για να χειριστείτε την αντίδραση του παιδιού σας στην διαφορετικότητα!

Pointing_boy

Πολλοί γονείς ίσως έχουν αυτό το πρόβλημα. Εκεί που προχωράτε στο δρόμο ή τρώτε σε ένα εστιατόριο, το παιδί σας παρατηρεί τον κύριο στο καροτσάκι που του λείπει το ένα πόδι ή το παιδάκι με σύνδρομο Down και τους δείχνει ή λέει κάτι που δεν πρέπει. Τα φυσικά ένστικτά σας λένε να κλείσετε την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, αλλά αυτό στέλνει ένα άμεσο μήνυμα στο παιδί σας . Οπότε αντί να πείτε στο παιδί σας να σωπάσει και να σταματήσει να κοιτάει , επειδή παρατήρησε κάτι προφανές, δοκιμάστε να κάνετε τα παρακάτω:

1. Ζητήστε συγνώμη. Όταν το παιδί σας συμπεριφέρεται με αγένεια, ζητήστε συγνώμη εκ μέρος του άμεσα και χωρίς δικαιολογίες. Δοκίμαστε κάτι τέτοιο: «Συγνώμη που το παιδί μου μίλησε άσχημα. Είναι περίεργος για τον γιο σας και δεν αντέδρασε κατάλληλα.»

2. Συστήστε τον εαυτό σας. Μετά την απολογία συνεχίστε με μια προσωπική σύσταση. «Είμαι  η Μαρία και αυτός είναι ο γιος μου, ο Μιχάλης. Πως λένε τον μικρό σου;»  Να είστε σίγουροι πως θα απευθυνθείτε και στο παιδί, δεν πρέπει να το αγνοήσετε. Πείτε κάτι όπως «Γεια σου! Πόσο χρονών είσαι;»

3. Μην κάνετε ανάκριση. Δεν υπάρχει λόγος να ρωτήσετε τι έχει το παιδί . Εάν κάποιος θέλει να μοιραστεί πληροφορίες μαζί σας θα το κάνει χωρίς να τον ρωτήσετε.

4. Συμπεριφερθείτε στο παιδί κανονικά. Χαμογελάστε, κάντε ένα κομπλιμέντο, πιάστε κουβέντα.

5. Συνεχίστε με το παιδί σας. Μιλήστε του για το πως πρέπει να συμπεριφέρεται σε καινούργια άτομα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να μοιραστεί ένα παιχνίδι ή να πάει να συστηθεί.Θυμίστε στο παιδί σας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο να παρατηρήσει ότι κάποιος είναι διαφορετικός, αλλά τα σχόλια και οι ερωτήσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν, παρά μόνο σε ιδιωτικές κουβέντες με εσάς κάποια άλλη στιγμή. Μπορεί να μην έχετε όλες τις σωστές λέξεις για να του περιγράψετε μια κατάσταση, αλλά θυμηθείτε πως όταν είστε ανοικτή και ειλικρινείς με το παιδί σας, βάζετε τις βάσεις για να μπορεί να μοιραστεί μαζί σας οποιοδήποτε θέμα ή πρόβλημα.

6. Χρησιμοποιήστε άτυχες στιγμές ως ευκαιρίες για να διδάξετε το παιδί σας. Τα παιδιά είναι παιδιά. Θα πουν πράγματα που δεν πρέπει. Εάν δεν διαχειριστείτε σωστά μια κατάσταση, παραδεχτείτε το στο παιδί και συζητήστε μαζί του τι πρέπει να γίνει διαφορετικά στο μέλλον.

7. Αξιολογήστε τις δικές σας σχέσεις. Τι άτομα περιλαμβάνει ο κύκλος σας; Καλωσορίζετε άτομα τα οποία είναι διαφορετικά από εσάς; Έχετε φίλους που δεν μοιράζεστε την ίδια θρησκεία, το ίδιο χρώμα κλπ;  Εάν το παιδί σας παρατηρήσει τον κύκλο σας θα δει την διαφορετικότητα; Δεν μπορείτε να περιμένετε από το παιδί σας να μην εξάπτεται η περιέργειά του όταν περιβάλλεται μόνο από όμοιους ανθρώπους.

Τα παιδιά είναι από την φύση τους περίεργα όταν ανακαλύπτουν κάτι ή κάποιον καινούργιο. Σαν γονείς, δουλειά μας είναι να διδάξουμε στα παιδιά τι σημαίνει συμπόνια, κατανόηση φιλία και διαφορετικότητα.

Πηγή: mommyandthecity.gr

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί το να είσαι θεία είναι απλά υπέροχο!

Αυτοί είναι οι συνηθέστεροι λόγοι για τους οποίους μαλώνουν τα ζευγάρια!

Τα 3 μυστικά που χρειάζεται ένας γάμος για να κρατήσει !