Αν η μέλλουσα πεθερά πιστεύει πως δεν είσαι η κατάλληλη για το γιόκα της, το “γλύψιμο” και οι φιλοφρονήσεις δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να την κερδίσεις.
Αντίθετα, όπως δείχνει μελέτη Ελληνο-Κύπριων ερευνητών η καλύτερη τακτική είναι να εφαρμόσεις μια πιο δυναμική προσέγγιση αποδεικνύοντάς της πως μπορείς να κάνεις το σύντροφό σου ευτυχισμένο.
Η τακτική “Είμαι η κατάλληλη για το παιδί σου” είναι η προτιμότερη ενώ όπως δείχνει η έρευνα κερδίσει πιο εύκολα έδαφος στις πεθερές παρά στους πεθερούς.
Η χειρότερη στρατηγική που θα μπορούσες ν΄ακολουθήσεις είναι η πίεση μέσω του συντρόφου σου. Το να τον βάλεις στη μέση, να σε υπερασπιστεί και να ασκήσεις πιέσεις για λογαριασμό σου, το έχασες το παιχνίδι. Η μέθοδος “Πες τους ότι είμαι καλή” αποτυγχάνει παταγωδώς!
Η πεθερά ή ο πεθερός; Ποιός είναι ο πιο εύκολος… στόχος; Γιατί δε σε θέλουν και πώς θα καταστρώσεις σχέδιο.
Η πεθερά είναι πιο εύκολη απ΄όσο νόμιζες
Παρά την παραδοσιακή άποψη που θέλει τις πεθερές “σκληρά καρύδια”, η μελέτη διαπιστώνει πως στην πραγματικότητα λυγίζουν πιο εύκολα από τους συζύγους τους που δύσκολα αλλάζουν γνώμη για τη μέλλουσα νυφούλα.
Όπως σημειώνει ο Δρ Μενέλαος Αποστόλου τα παιδιά συχνά επιλέγουν συντρόφους που δεν αρέσουν στους γονείς τους. Για παράδειγμα μπορεί να ερωτευτούν άτομα ελκυστικά ενώ οι γονείς δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην κοινωνική θέση ή την οικογένεια από την οποία η νύφη ή ο γαμπρός κατάγονται.
Οι ερευνητές ομαδοποίησαν τις προσπάθειες που κάνει κάθε μέλλουσα νύφη ή γαμπρός για να κερδίσει τα πεθερικά του σε επτά τακτικές. Ποιές δουλέυουν και ποιές όχι;
Οι επτά τακτικές για να πείσεις τα πεθερικά
Ποιές δουλέυουν και ποιές όχι;
- “Είμαι σωστή/ός για το παιδί σου”: Το να προσπαθείς δηλαδή ν΄αποδείξεις στα μελλοντικά πεθερικά πόσο καλή και σωστή σύντροφος είσαι για το παιδί τους.
- “Δεν το αξίζω αυτό” : Με τη στρατηγική αυτή προσπαθείς να πείσεις πως η απόρριψη δεν είναι δικαιολογημένη.
- “Γιατί δεν σας αρέσω;” Είναι η τρίτη και πιο συχνή στρατηγική όπου γίνεται προσπάθεια να γίνει κατανοητή η αντίδραση των γονιών και χαράζεται στρρατηγική για ν΄αλλάξουν μυαλά.
- “Καμία αντιπαράθεση”: Είναι η στρατηγική της παθητικής στάσης
- “Αποδοχή της κατάστασης”: Σε αυτή την πετρίπτωση η αποδοχή μπορεί να συνοδεύεται από τους υπαινιγμούς πως τα πεθερικά θα στερηθούν την επαφή με τα εγγόνια.
- “Προσπάθεια προσέγγισης”: Το ζευγάρι από κοινού προσπαθεί να πλησιάσει περισσότερο τα πεθερικά προσκαλώντας τους σε δείπνο και αγοράζοντας δώρα.
- “Πες τους πως είναι καλή/ος”: Στην τακτική αυτή ζητείται από το έτερον ήμισυ να πάρει ανοιχτά θέση και να συνταχτεί υπέρ σου, απαριθμώντας τις αρετές σου και τους λόγους για τους οποίους σε επέλεξε στους γονείς.
Τα δύο φαβορί
Ποιές τακτικές δουλεύουν και ποιές όχι;
Οι πιο αποτελεσματικές τακτικές σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η ” Είμαι σωστή σύντροφος για το παιδί σου” και “Ουδεμία αντιπαράθεση” ενώ τις περισσότερες πιθανότητες αποτυχίας είχαν οι δύο τελευταίες, αυτή της “Προσέγγισης” και του ” Πες τους πως είμαι καλή”
womenonly.gr