Όταν είμαστε σε αυτούς τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, ευχόμαστε πάντα το μωράκι μας να πάρει τον χρόνο του και να μην κάνει την εμφάνισή του πριν από το κανονικό. Όταν όμως πλησιάζει η ημερομηνία μας και δεν έχουμε νιώσει καμία διεργασία να πραγματοποιείται μέσα στο σώμα μας, τότε αρχίζουμε να ανησυχούμε, και είναι φυσικό. Υπάρχουν κάποια πράγματα όμως που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το μωράκι να ‘κατέβει’ και να ξεκινήσει η μοναδική διαδικασία του τοκετού.
Φυσικά, καλό θα ήταν να μην περιμένουμε μέχρι τις τελευταίες μέρες ή ακόμα και τους τελευταίους μήνες για να το κάνουμε αυτό, αλλά καμιά φορά η ζωή μεσολαβεί και δεν μάς επιτρέπει να οργανωθούμε όπως θα θέλαμε. Αν για παράδειγμα αθλούμαστε από την αρχή της εγκυμοσύνης, με τα είδη άσκησης που επιτρέπονται φυσικά, είναι πολύ καλό, αλλά αν δεν το έχουμε κάνει, πάλι υπάρχουν μέθοδοι προετοιμασίας του σώματός μας για τη μεγάλη στιγμή.
Περπάτημα – Αναμενόμενο, εφόσον όσο περισσότερο ενεργό είναι το σώμα μας τόσο πιο εύκολο είναι να ξεκινήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για έναν καλό τοκετό. Όσο πλησιάζει ο καιρός λοιπόν, προσπαθήστε να κάνετε μακριές βόλτες με τα πόδια ακόμα και μία ώρα την ημέρα. Μπορεί να ακούγεται άθλος δεδομένου ότι κουβαλάτε τόσο επιπλέον βάρος αλλά η φύση έχει προβλέψει ώστε να μην το νιώθουμε σε μεγάλο βαθμό. Παρόλα αυτά, οι καρδιακοί παλμοί μας θα είναι εντονότεροι και πιο γρήγοροι γιατί υποστηρίζουμε ταυτόχρονα και το παιδάκι μας, οπότε το ήπιο περπάτημα για περισσότερη ώρα είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε.
Σκάλες – Ναι, καλά φανταστήκατε, όταν λέμε σκάλες εννοούμε στο ανέβασμα. Η κίνηση των ποδιών και η ώθηση που δίνουμε όταν ανεβαίνουμε σκάλες βοηθά πολύ τα αναπαραγωγικά μας όργανα να συντονιστούν και να ενεργοποιηθούν. Ξεχνάμε το ασανσέρ λοιπόν και με κάθε ευκαιρία, ανεβαίνουμε από τις σκάλες!
Κολύμπι – Το κολύμπι έχει την ιδιότητα να μάς βοηθάει να κουνάμε το σώμα μας ελεύθερα προς όλες τις κατευθύνσεις καθώς αιωρούμαστε στο νερό. Επίσης, η άνωση δίνει μία αίσθηση ελαφρότητας που μάς ξεκουράζει από το συνεχές κουβάλημα της κοιλιάς μας κατά τη διάρκεια της μέρας. Και εδώ, το κολύμπι θα πρέπει να γίνεται ήπια και όχι με έντονους ρυθμούς γιατί η καρδιά μας δουλεύει διπλά!
Επικοινωνία με το μωρό μας – Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, μπορούμε να βοηθήσουμε το μωράκι μας να ‘κατέβει,’ να πάρει τη σωστή θέση και να προετοιμαστεί για την πρώτη του εμφάνιση στον κόσμο, με την απλή επικοινωνία. Καθίστε άνετα στον καναπέ ή ξαπλώστε στο κρεβάτι και με τα χέρια σας πιάστε την κοιλιά σας – μιλήστε στο μωράκι σας τρυφερά και προσπαθήστε να συνδεθείτε μαζί του μέσω της ενέργειας που σάς διέπει ταυτόχρονα και τους δύο. Το μωρό, στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πλέον ικανό να ακούει τους ήχους στο γύρω περιβάλλον αλλά ο ήχος με τον οποίο είναι πιο εξοικειωμένο είναι η φωνή της μητέρας του! Η διαφορά είναι ότι ακούει σαν να βρίσκεται μέσα σε μία πισίνα. Η ενεργή σκέψη και η αναπαράσταση του τοκετού στο μυαλό μας, καθώς και το να φανταζόμαστε πώς θα είναι το μωράκι μας όταν βγει, ενεργοποιεί βιολογικές διεργασίες στον οργανισμό μας όπως η σύνθεση ορμονών, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τη μεγάλη στιγμή που έρχεται.
Το σεξ – Μπορεί να θεωρείται από πολλούς ταμπού αλλά πλέον πολλοί γυναικολόγοι συστήνουν την σεξουαλική επαφή ως μία μέθοδο έναρξης των διαδικασιών για τον τοκετό. Αν η εγκυμοσύνη σας έχει υπάρξει ομαλή, χωρίς συγκεκριμένες επιπλοκές, είναι απόλυτα ασφαλές και επιθυμητό να έχετε σεξουαλικές επαφές με τον σύζυγό σας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το μωράκι σας, είναι απόλυτα προστατευμένο μέσα στη μήτρα η οποία δεν έχει προς στιγμήν επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον έως ότου σπάσουν τα νερά.
Ο βελονισμός – Υπάρχει ειδική μέθοδος βελονισμού που μπορεί να ενεργοποιήσει το σώμα μας για τον τοκετό. Μπορεί να χρειαστεί να πάτε 2- 3 φορές για ένα 20-25λεπτο το πολύ την κάθεμία, αλλά μπορεί να χρειαστεί και μόνο μία επίσκεψη. Αν δεν έχετε νιώσει τίποτα μέχρι τη στιγμή που θα βρεθείτε στον βελονιστή σας, να είστε προετοιμασμένες να νιώσετε τους πρώτους πόνους είτε άμεσα ή το πρώτο βράδυ.
Η γιόγκα – Η γιόγκα είναι μία μορφή γυμναστικής που συστήνεται για την εγκυμοσύνη. Υπάρχει ειδική γιόγκα για εγκύους που δεν γυμνάζει απλώς, αλλά προετοιμάζει και το σώμα μας για τον τοκετό με ασκήσεις αναπνοών, τοπικές ασκήσεις σε σημεία του σώματός μας που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στον τοκετό, όπως το περίνεο και οι μύες της μήτρας που θα σπρώξουν από το πλάι το μωράκι μας προς τα έξω, κτλ. Ιδανικά, είναι καλό να ξεκινήσουμε γιόγκα με το που μάθουμε για την εγκυμοσύνη μας, αλλά αν δεν έχουμε προλάβει, για αυτές τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μας, από την 36η και μετά, υπάρχουν ειδικές ασκήσεις γιόγκα που αποσκοπούν στο να ‘κατέβει’ το μωρό μας και να εμπεδωθεί στη λεκάνη αλλά και να πάρει τη σωστή θέση, μπρούμυτα, για να είναι πιο εύκολος και ανώδυνος ο τοκετός. Ενημερωθείτε κατάλληλα και οργανωθείτε. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα χαλάκι γυμναστικής ή οτιδήποτε που να μετριάζει τη σκληρότητα του πατώματος, όπως ένα χαλί.
Πηγή: mommy.gr