Όσο καλός γονιός και να είσαι θα κάνεις τα παρακάτω λάθη…

couplebabybeach

Είστε καλός γονιός. Το ξέρω ότι είστε.

Μπορεί να φωνάζετε κάποιες φορές , να πάνε τα πράγματα λίγο στραβά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είστε καλός γονιός.

Όμως πολλές φορές ενώ έχετε τις καλύτερες προθέσεις είτε σκόπιμα είτε άθελά σας κάνετε κάτι λάθος.

Πολλές φορές ενώ τα παιδιά μας εκφράζουν φόβο, απογοήτευση, άγχος και αναστάτωση εμείς έχουμε την τάση να απορρίπτουμε τα συναισθήματά τους και να τους λέμε ότι δεν είναι τίποτα. Ότι είναι σημαντικό για τα παιδιά μας πρέπει να είναι σημαντικό και για εμάς.

Σαν γονείς δεν θέλουμε να μας βλέπουν τα παιδιά μας να αποτυγχάνουμε. Κάποια στιγμή θα αποτύχουμε και δεν είναι κακό να το ξέρουν τα παιδιά μας.  Τα παιδιά μας θέλουν να μαθαίνουν πως να χειρίζονται μια κατάσταση είτε είναι θετική είτε είναι αρνητική. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να ζητάτε συγνώμη από εκείνα όταν κάνετε ένα λάθος.

Μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι είστε πιο πολύ φίλος των παιδιών σας και μετά γονιός. Φυσικά και θέλετε να σας συμπαθούν τα παιδιά σας αλλά αν θέλετε να σας σέβονται πρέπει να είστε και υπεύθυνοι ενήλικες που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και θέτουν όρια.

Είναι λογικό να επηρεάζεστε από την γνώμη των άλλων γονιών ή από άλλες πηγές συμβουλών. Παντού μπορείτε να βρείτε την απάντηση σε ένα ζήτημα. Όμως κάποιες φορές πρέπει να εμπιστεύεστε και το ένστικτό σας.  Το ένστικτό μας δεν κάνει πάντα λάθος. Ποιος ξέρει καλύτερα τα παιδιά σας από εσάς;

Ο γάμος ειδικά μετά τα παιδιά μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση.  Κάποιες φορές θα έχετε και εντάσεις και διαφωνίες. Εννοείται πως δεν πρέπει να μαλώνετε  μπροστά στα παιδιά σας  επειδή αυτό δείχνει ασέβεια προς τον άνθρωπο που αγαπάτε. Το να έχετε όμως μια διαφωνία σε ήπιους τόνους μπροστά στα παιδιά σας δεν είναι και τόσο κακό. Τα παιδιά σας πρέπει να ξέρουν πως σε μια σχέση θα υπάρξουν διαφωνίες και πως πρέπει να σεβόμαστε τις απόψεις της αντίθετης πλευράς.

Φυσικά σαν γονείς θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας και να είστε πάντα στο πλευρό τους.

Όμως το να κάνετε τα πάντα εσείς αντί για τα παιδιά σας, είναι σαν να τους αφαιρείτε την ευθύνη. Πρέπει να μάθουν πως η ζωή μας έχει και υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να αναλαμβάνουμε να τις κάνουμε μόνοι μας ακόμη και αν κάνουμε λάθη.

Φυσικά και τα παιδιά σας είναι τα πάντα για εσάς αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να παραμελείτε τον εαυτό σας. Πρέπει να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν και να φροντίζετε τον εαυτό σας και εσωτερικά και εξωτερικά. Τα παιδιά θέλουν να βλέπουν πως έχετε μια ισορροπία στην ζωή σας και σε προσωπικό αλλά και σε οικογενειακό επίπεδο.

babyradio.gr- Κατερίνα Π.

Το «αόρατο φορτίο » που κουράζει τις μαμάδες…

Αυτή είναι η μέρα μιας εργαζόμενης μαμάς…

Μαμά επειδή κάνω διαφορετικά πράγματα από εσένα δεν σημαίνει ότι δεν με μεγάλωσες σωστά…