8 Σημαντικά θέματα “σωματικής προστασίας” που πρέπει οπωσδήποτε να συζητήσετε με τα παιδιά σας!

Discuss-With-Your-Kids

Η μεγαλύτερη ανησυχία των γονιών είναι πως θα προστατέψουν τα παιδιά τους.

Σαν γονείς εννοείται πως θα είστε κοντά τους όποτε σας χρειαστούν. Όμως τι γίνεται όταν δεν είστε κοντά τους;Για αυτό ήρθε η ώρα να συζητήσετε κάποια σημαντικά θέματα με τα παιδιά σας από νωρίς για να τα βοηθήσετε να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Πριν ξεκινήσετε να μιλάτε με τα παιδιά σας φροντίστε να μην κάνετε υπερβολικές γκριμάτσες και χειρονομίες. Πρέπει να είστε ανέκφραστοι και ήρεμοι για να μην τα τρομάξετε . Από την στιγμή που το παιδί σας θα ξεκινήσει να μιλάει πρέπει να ξεκινήσετε να συζητάτε τα παρακάτω:

Από την νεαρή ηλικία εξηγήστε στα παιδιά σας πως το σώμα τους είναι δικό τους και τους ανήκει. Αυτό σχετίζεται με την υγιεινή, την σωματική ευεξία αλλά και με την προστασία των ευαίσθητων περιοχών του σώματος.

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν τις σωστές ονομασίες για τα μέρη του σώματος. Σαν ενήλικες μπορεί να νιώθουμε άνετα όταν δίνουμε άλλη ονομασία στα μέρη του σώματος όμως με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε ταμπού και τα παιδιά δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα και μπερδεύονται. Αν ένα παιδί πει “Ο θείος τάδε μου άγγιξε το “μπισκότο μου” , δημιουργούνται συγχύσεις για το τι πραγματικά  συνέβη.

Συζητήστε τις διαφορές των αγγιγμάτων και πως μας κάνουν να νιώθουμε. Τονίστε τις διαφορές συναισθημάτων  του ασφαλούς αγγίγματος: Άνετα, ήρεμα, γεμάτο αγάπη κλπ.Ενώ το μη ασφαλές άγγιγμα: άβολα, άσχημα, τρομαχτικά, λυπημένα κλπ. Πείτε ακριβώς: Αν νιώσει ένα άγγιγμα ακόμη και από κάποιον που αγαπάς και σε μπερδέψει πες το σε κάποιον ενήλικα για να σε βοηθήσει να καταλάβεις αν είναι ασφαλές ή όχι.

Εξηγήστε τι σημαίνει η αναφορά μιας σκέψης δηλαδή όταν μιλάς σε κάποιον που εμπιστεύεσαι για την ασφάλειά σου  και η αναφορά για το κακό του άλλου όταν λες κάτι σε κάποιον γιατί απλά θες το κακό του(όπως  π.χ το bullying)

Διδάξτε στα παιδιά σας πως το σώμα τους τους ανήκει και αν δεν νιώθουν άνετα να αγκαλιάσουν έναν συγγενή μπορούν να αρνηθούν ευγενικά και να θέσουν τα όριά τους.

Πείτε τους πως τα απόκρυφα μέρη του σώματός μας είναι ιδιωτικά και το ίδιο ισχύει και για των άλλων ανθρώπων. Κανείς δεν πρέπει να κοιτάει, να αγγίζει ή να σε βγάζει φωτογραφία.

Ακόμη τονίστε πως ένα μυστικό έχει χρονικό όριο. Αν είναι καλό μυστικό όπως το να πάρουμε ένα δώρο για τον μπαμπά πρέπει να το κρατήσουμε μυστικό μέχρι τα γενέθλιά του. Αν είναι κακό μυστικό που μας κάνει να νιώθουμε λύπη και φόβο ή ντροπή τότε πρέπει να μοιραστούμε αυτό το μυστικό αμέσως με κάποιον που θα μας βοηθήσει να νιώσουμε ασφάλεια.(αναφορά σκέψης)

Τέλος να θυμάστε να τους υπενθυμίζετε συνεχώς πως εσείς θα είστε πάντα κοντά τους όποια στιγμή θέλουν να σας μιλήσουν και πως όταν νιώθουν λύπη για ένα άγγιγμα δεν είναι ΠΟΤΕ δικό τους το φταίξιμο αλλά αυτού που τους αγγίζει.

babyradio.gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα

Διαβάστε αυτό αν θέλετε να έχετε επιτυχημένα παιδιά!

Αυτός είναι ο τρόπος για να μεγαλώσετε παιδιά με αυτοπεποίθηση!

Αυτές είναι οι φράσεις που κανένας γονιός δεν πρέπει να πει στον γιο του!