9 πράγματα που ο παιδίατρος σας εύχεται να σταματήσετε να κάνετε!
Τα μωρά δεν έρχονται στον κόσμο με εγχειρίδια χρήσης και έτσι οι γονείς μένουν να αναρωτιούνται για το πώς πρέπει να χειριστούν την κάθε κατάσταση! Ευτυχώς που υπάρχουν και οι παιδίατροι, και μπορούμε να νιώθουμε λίγο πιο ήρεμοι!+
Σύμφωνα με τον ίδιο λοιπόν, πρέπει:
1. Να σταματήσετε να αναζητάτε ιατρική συμβουλή στο διαδίκτυο
Όταν τρομάζετε με τα συμπτώματα του παιδιού σας, το πρώτο πράγμα που κάνετε συνήθως είναι να απευθυνθείτε στον Dr. Google. Ακόμα και αν απευθυνθείτε σε αξιόπιστους διαδικτυακούς τόπους όμως, είναι αδύνατο να γίνει διάγνωση της ασθένειας μέσω διαδικτύου. Πάντα να απευθύνεστε στον οικογενειακό γιατρό ή τον παιδίατρο.
2. Να σταματήσετε να τρέχετε στα επείγοντα χωρίς λόγο.
Γι’αυτό υπάρχει ο παιδίατρος σας. Επικοινωνήστε μαζί του πρώτα, εξηγήστε του τι συμβαίνει και εκείνος θα σας καθοδηγήσει σχετικά με το αν πρέπει να πάτε στα επείγοντα.
3. Να σταματήσετε να δίνετε αντιβιοτικά
Ας το παραδεχτούμε: Οι οθόνες είναι ένα μέρος της ζωής μας και το αναγνωρίζει και ο ΠΟΥ που έχει χαλαρώσει τους κανόνες του σχετικά με τις οθόνες. Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να βγαίνουν έξω για να παίζουν με τους φίλους τους, να έχουν επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με αυτούς και να αθλούνται.
Πρέπει να το καταλάβετε αυτό. Το παιδί δεν πρόκειται να κρυώσει επειδή βγήκε έξω χωρίς το μπουφαν του. Οι αρρώστιες οφείλονται στις ιώσεις!
Όλοι είμαστε πολυάσχολοι, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να μην πάμε στο ιατρικό ραντεβού μας. Αν όλοι εστιάζαμε στην πρόληψη αντί για την αντιμετώπιση, πηγαίνοντας συχνά το παιδί για τσεκ απ και τυπικές εξετάσεις, πολλά ιατρικά προβλήματα θα μπορούσαμε να τα προλάβουμε.
Μπορεί να νομίζετε ότι το καθάρισμα των αυτιών είναι σημαντικό για την υγιεινή του παιδιού στην πραγματικότητα απλά σπρώχνετε το κερί προς τα μέσα. Έρχονται συνεχώς παιδιά με λοιμώξεις του αυτιού και με πόνο, και βλέπουμε οτι όλο αυτό οφειλόταν στο κερί που μαζεύτηκε στο εσωτερικό του αυτιού. Αντι για μπατονέτες ρίξτε νερό στο αυτί του παιδιού την ώρα του μπάνιου, καθώς η ενυδάτωση βοηθάει το κερί να βγεί προς τα έξω από μόνο του.
Ο πυρετός δείχνει οτι κάτι δεν πάει καλά, αλλά εκτός κι αν το μωρό είναι νεογέννητο, δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο νομίζετε! Είναι απλά ένα σύμπτωμα, όπως τη μύτη που τρέχει, το βήχα ή τον πόνο. Αν λοιπόν το μωρό δεν είναι νεογέννητο και ο πυρετός δεν είναι υπερβολικά υψηλός, παραμείνετε ψύχραιμοι και τηλεφωνήστε στον παιδίατρο σας.
Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή