H ζωή αλλάζει με την έλευση ενός παιδιού. Οι ρόλοι αλλάζουν, οι ορμόνες πολλαπλασιάζονται, τα οικονομικά μειώνονται. Η ύπαρξη ενός μωρού αμφισβητεί την αίσθηση του ελέγχου και σε αφήνει εξαντλημένη και συγκλονισμένη. Ταυτόχρονα, το γεγονός οτι χάνεται η ελευθερία που μέχρι πρότινος υπήρχε, επηρεάζει πολλές γυναίκες.
Η μητρότητα προκαλεί εξάντληση γιατί καμία μητέρα δεν έχει ποτέ αρκετό χρόνο, βοήθεια, χρήματα ή συναισθηματική υποστήριξη. Αυτό οδηγεί τις μαμάδες να νιώθουν εγκλωβισμένες, μελαγχολικές, στεναχωρημένες ή ακόμη και θυμωμένες. Ολα αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά αι δεν θα πρέπει να τα αφήσετε να σας προκαλούν τύψεις.
Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτά; Αναγνωρίστε ποια σημεία της παλιάς σας ζωής σας λείπουν. Κάντε μια λίστα και γίνετε πολύ συγκεκριμένη στο τι ακριβώς θέλετε. Για παράδειγμα γράψτε “μου λείπει να περνάω χρόνο με την κολλητή μου” ή “μου λείπει να κάθομαι τα βράδια μέχρι αργά” .Όσο αστεία ή αδύνατα κι αν σας φαίνονται, η λίστα θα πρέπει να τα περιλαμβάνει όλα.
Όσα περισσότερα πράγματα προσθέτετε στη λίστα σας, τόσο πιο εύκολα θα εντοπίσετε το πώς ακριβώς νιώθετε. Όταν τελειώσετε ξαναδείτε τη λίστα με το σύντροφο ή την κολλητή σας και βρείτε τρόπους για να κάνετε κάποιες από τις δραστηριότητες που καταγράψατε και βρείτε τρόπους για να ολοκληρώσετε κάποιες από αυτές.
Για παράδειγμα, μπορεί ένα απόγευμα να κρατήσει ο σύζυγός σας το παιδί για να βγείτε με τη φίλη σας, ή να ζητήσετε βοήθεια από τη μαμά σας ώστε να είστε ξεκούραστη και να μείνετε ξύπνια ως αργά το βράδυ.
Να θυμάστε οτι αυτό που βοηθάει σε κάθε περίπτωση, είναι η άσκηση. Είναι ένας εύκολος τρόπος να πάρετε πίσω τον έλεγχο στη ζωη σας, και επίσης είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να γίνει ακόμα και μαζί με το παιδί.
Να θυμάστε, το γεγονός οτι γίνατε μητέρα δεν σημαίνει οτι πρέπει να παραμελήσετε τον εαυτό σας και τα δικά σας “θέλω”. Για να είναι το μωρό καλά, πρέπει να είναι και η μαμά καλά.
Σε περίπτωση που παρά τις αλλαγές δεν νιώθετε ικανοποίηση, και ακόμα σας λείπει η ελευθερια σας, μην διστάσετε να επισκεφτείτε έναν ειδικό και να συζητήσετε μαζί του τρόπους για να νιώσετε καλύτερα.
Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή
Διαβάστε ακόμη:
- Έτσι είναι το σώμα μετά τον τοκετό! Ένα project που σέβεται όλες τις γυναίκες!
- Αν το παιδί σου πιπιλάει το δάχτυλό του, πρέπει να διαβάσεις αυτό!
- Η γέννηση του δεύτερου παιδιού μου άλλαξε τη γνώμη μου για τις καισαρικές !