Μάθετε αν τα παιδιά σας είναι θύματα ή θύτες του bullying
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στις ανυποψίαστες ή εγωιστικές ενέργειες και τον πραγματικό εκφοβισμό μεταξύ των μικρών παιδιών.
Νέος Διαγωνισμός της Adelco Kids… Δηλώστε συμμετοχή και ΚΕΡΔΙΣΤΕ σετ ΠΑΙΔΙΚΗΣ περιποίησης ΥΨΗΛΗΣ ποιότητας!!!
[babyPostAd] Με το νηπιαγωγείο, τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν την έννοια της κοινωνικής δύναμης μεταξύ των συνομηλίκων τους, σημειώνει η Elizabeth K. Englander, διευθύντρια του Agression Reduction Center στο Bridgewater State University της Μασαχουσέτης. Αυτό συμβαίνει όταν τα επιθετικά παιδιά αρχίζουν να στοχεύουν ενεργά τους άλλους που θεωρούν ευάλωτους, είτε επειδή είναι ντροπαλοί, ευαίσθητοι, μικροί, είτε απλά διαφορετικοί.Ενώ οι δάσκαλοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελέγχουν τον εκφοβισμό, δεν μπορούν πάντα να είναι εκεί για να αποτρέπουν κάποια κατάσταση. Οι δάσκαλοι ίσως δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει εκφοβισμός. Τα θύματα τείνουν να παραμένουν ήσυχα επειδή φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν κάτι χειρότερο. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διευθυντές απλά δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Μάθετε τι συμβαίνει
Εάν υποψιάζεστε κάτι ρωτήστε το παιδί σας πχ. Αν τον έχει βλάψει ποτέ κάποιος φίλος του, «Μπορείς να μου πεις τι ακριβώς έκανε;». Τέτοιου είδους ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν συμβαίνει κάτι στο παιδί σας. Να θυμάστε πως οτιδήποτε σας αποκαλύψει το παιδί σας, θα ήταν καλό να λειτουργήσετε με ψυχραιμία για να αποσπάσετε περισσότερο υλικό. Περάστε του το μήνυμα “Σ ‘αγαπώ, είμαι εδώ για σένα, μαζί θα δουλέψουμε για μια λύση”.
Είναι το παιδί σας εκφοβισμένο;
Τα σημάδια που δείχνουν τα παιδιά σας και πρέπει να παρατηρήσετε:
- Το παιδί σας λάτρευε το σχολείο, αλλά τώρα δεν θέλει να πάει.
- Διαμαρτύρεται για πονοκεφάλους προτού πάει στον παιδικό, ή στο σχολείο.
- Δεν θέλει πλέον να παίζει με ένα παιδί που του άρεσε κάποτε.
- Σας λέει επανειλημμένα ότι ένα παιδί “ενοχλεί” τα άλλα παιδιά.
- Ξαφνικά γίνεται καταθλιπτικός, φοβισμένος.
- Κάνει υποτιμητικά σχόλια για τον εαυτό του, όπως “είμαι χαμένος”, “είμαι ηλίθιος” ή “κανείς δεν με θέλει”.
- Έχει ανεξήγητες πληγές. Τα μικρά παιδιά δημιουργούν μώλωπες όταν παίζουν, αλλά αν το παιδί σας φαίνεται να έχει περισσότερες από ό,τι πρέπει ή «ξεχνά» τις λεπτομέρειες που χτύπησε και το πως, είναι ύποπτα σημάδια που μπορεί να υποκρύπτουν εκφοβισμό.
Μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια γύρω σας και δείτε με ποιες κινήσεις μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση αποτελεσματικά. Προπαντός όμως, ψυχραιμία!
Συμβουλέψτε τα παιδιά σας: να πάψουν να φοβούνται, να σας ενημερώνουν, καθώς και τους δασκάλους ώστε να ληφθούν κάποια μέτρα. Εσείς με την σειρά σας καλέστε τους γονείς του θύτη και ενημερώστε τους για την κατάσταση για να βρεθεί μια λύση. Δώστε στο παιδί σας την αίσθηση της ασφάλειας, αλλά και την αίσθηση της αυτοπεποίθησης.
Μακροχρόνιες οι συνέπειες του bullying
Είναι το παιδί σας το πρόβλημα; (bullies)
Εάν δεν είστε σίγουροι, προσέξτε τα εξής προειδοποιητικά σημάδια:
- Είναι παρορμητικό και θυμώνει πολύ γρήγορα.
- Βγάζει την απογοήτευσή του χτυπώντας ή πιέζοντας άλλα παιδιά.
- Έχει δυσκολία να καταλάβει πώς οι πράξεις του επηρεάζουν τους άλλους.
- Παίρνει συχνά τα προβλήματά του στο σχολείο.
- Χρειάζεται να αισθάνεται ισχυρό και να έχει τον έλεγχο.
- Πιστεύει ότι δεν κάνει λάθος.
- Δείχνει μικρή ενσυναίσθηση για τα συναισθήματα των άλλων.
- Είναι επιθετικό προς τους ενήλικες.
Η μεγαλύτερη κόκκινη σημαία είναι εάν το παιδί σας φαίνεται να απολαμβάνει να προσβάλει, να εκφοβίζει ή να επιτίθεται σε άλλα παιδιά. Αν ναι, ρωτήστε τον παιδίατρό σας εάν υπάρχει ένας θεραπευτής που μπορείτε να δείτε. Είναι ανησυχητική συμπεριφορά, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Βοηθώντας τα παιδιά να σταματήσουν τον εκφοβισμό
Αφήστε το παιδί σας να γνωρίζει ότι ο εκφοβισμός είναι απαράδεκτος και ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στο σπίτι, στο σχολείο και στην κοινότητα αν συνεχιστεί.
Προσπαθήστε να καταλάβετε τους λόγους πίσω από τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά τραυματίζονται επειδή αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διαχείριση ισχυρών συναισθημάτων όπως ο θυμός, η απογοήτευση ή η ανασφάλεια.
Συγκεκριμένα βήματα διαχείρισης:
- Πάρτε σοβαρά τον εκφοβισμό. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας κατανοούν ότι δεν θα ανεχτείτε τον εκφοβισμό στο σπίτι ή οπουδήποτε αλλού. Δημιουργήστε κανόνες σχετικά με τον εκφοβισμό και τηρήστε τους.
- Διδάξτε τα παιδιά να μεταχειρίζονται τους άλλους με σεβασμό και ευγένεια. Να σέβονται κάθε άνθρωπο πέρα από οποιαδήποτε διάκριση π.χ. φυλή, θρησκεία, εμφάνιση, ειδικές ανάγκες, φύλο, οικονομική κατάσταση.
- Μάθετε για την κοινωνική ζωή του παιδιού σας. Αναζητήστε πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη συμπεριφορά του παιδιού σας στο σχολικό περιβάλλον (ή όπου υπάρχει ο εκφοβισμός).
- Ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά. Η θετική ενίσχυση μπορεί να είναι πιο ισχυρή από την αρνητική πειθαρχία.
- Ορίστε ένα καλό παράδειγμα. Σκεφτείτε προσεκτικά πώς μιλάτε γύρω από τα παιδιά σας και πώς χειρίζεστε τις συγκρούσεις και τα προβλήματα. Εάν συμπεριφέρεστε επιθετικά προς τα παιδιά σας ή μπροστά τους, πιθανότατα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.
- Λάβετε βοήθεια Για να βοηθήσετε ένα παιδί να σταματήσει τον εκφοβισμό, μιλήστε με τους εκπαιδευτικούς, τους συμβούλους καθοδήγησης και άλλους υπαλλήλους του σχολείου. Αυτοί μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε καταστάσεις που οδηγούν σε εκφοβισμό και να σας παρέχουν βοήθεια.
Πηγή: flowmagazine.gr