Τι θα μπορούσατε να πείτε αντί για τα «μην κλαις», «μην ντρέπεσαι» και «στα έλεγα εγώ…»;

Τι θα μπορούσατε να πείτε αντί για τα «μην κλαις», «μην ντρέπεσαι» και «στα έλεγα εγώ…»;

 πείτε αντί

«Μην κλαις», «Μην ντρέπεσαι» ή «Είδες που εγώ στο είπα;». Αναποτελεσματικές φράσεις που ακούγονται συχνά από τους γονείς! Πόσο διαφορετικά θα μπορούσατε να τις αντικαταστήσετε; Αν ακόμα αναρωτιέστε, εμείς σας προτείνουμε κάποιες εναλλακτικές λύσεις…

[babyPostAd]Αντί για το «μην κλαις» ή «μην ανησυχείς». Προφανώς και δεν θέλετε το μικρό σας να κλαίει, να στενοχωριέται, να αγχώνεται ή να φοβάται. Όμως με το να του λέτε «μην κλαις» ή «μην φοβάσαι» είναι σαν να υποβαθμίζετε τα συναισθήματά του ή σαν να του λέτε ότι δεν πρέπει να έχει αυτά τα συναισθήματα, ότι αυτά τα συναισθήματα είναι κάτι κακό και ανεπίτρεπτο. Όμως το παιδί σας, όπως άλλωστε και εσείς, κάποια στιγμή και θα στενοχωρηθεί, και θα φοβηθεί και θα ανησυχήσει και το πιο σημαντικό είναι να του δώσετε τα εφόδια ώστε να μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα δύσκολα συναισθήματα. Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση («καταλαβαίνω ότι είσαι στεναχωρημένος/η») και το δεύτερο η συζήτηση σχετικά με το τι θεωρεί το ίδιο ότι θα βοηθούσε για να νιώσει καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο δίνετε αξία στα συναισθήματά του και δείχνετε ότι έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το πώς θα το επηρεάσουν.

Αντί για το «μη ντρέπεσαι». Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το πρώτο πράγμα που θέλετε να πείτε στο μικρό σας που δεν απαντάει στις ερωτήσεις ενός γνωστού που συναντάτε στον δρόμο ή που δεν πηγαίνει να παίξει με τα συνομήλικα παιδιά στο πάρτι είναι να μην ντρέπεται. Κι ενώ με αυτές τις λέξεις θέλετε να το ενθαρρύνετε να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, στην πραγματικότητα το οδηγείτε να αντιδρά ακόμα πιο ντροπαλά, αφού εσείς του προσδίδετε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Αντί λοιπόν να του βάζετε ταμπέλες, κατανοήστε τη δυσκολία του να συναναστρέφεται αγνώστους ή να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες και βοηθήστε το να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση με το παιχνίδι ρόλων στο σπίτι, την σταδιακή κοινωνικοποίηση σε οικείο περιβάλλον, την προετοιμασία για το τι θα συναντήσει σε κάθε μέρος που πηγαίνετε. Προπάντων αποφύγετε να το πιέζετε να μιλήσει όταν δεν θέλει ή να συμμετέχει σε κάτι αν δεν νιώθει άνετα.

Αντί για το «εγώ στα έλεγα». Προφανώς και θέλετε να κάνετε τη ζωή του πιο εύκολη ή να το διδάξετε σε κάτι που προσπαθεί να κάνει για πρώτη φορά. Ωστόσο ακούγοντας τη φράση «είδες που στα έλεγα;» ή «εγώ στο είπα, ότι θα συμβεί το τάδε» το μικρό σας βλέπει απέναντί του έναν γονιό που τα ξέρει όλα και που, αν δεν τον ακούσει, η ζωή του θα είναι μια καταστροφή! Οι προσπάθειες να το διδάξετε πάνε στον βρόντο μιας και είναι λογικό να αντιδρά αμυντικά ή ακόμα και ανταγωνιστικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά αν το μικρό σας πειραματίζεται με τα όρια της ανεξαρτησίας του, το πιο αποτελεσματικό είναι να μάθει μέσα από την εμπειρία και μέσα από τα λάθη.

Πηγή: all4mama.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πείτε αυτό και όχι εκείνο!Ένας απλός οδηγός για γονείς!

Μαμάδες, πείτε και κανά όχι!

«Όχι», η αγαπημένη λέξη των παιδιών-Γιατί τη λένε τόσο συχνά και πως να την…αντιμετωπίσετε