Η φροντίδα του ομφάλιου λώρου του νεογέννητου

ομφάλιου λώρου

Τα έμβρυα στη μήτρα τρέφονται και λαμβάνουν οξυγόνο μέσω του πλακούντα, ο οποίος συνδέεται με το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας της μητέρας. Ο πλακούντας συνδέεται με το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου, ο οποίος προσκολλάται στο μωρό από το άνοιγμα στην κοιλιακή χώρα (τον ομφαλό).

Μόλις γεννηθεί το μωρό ο ομφάλιος λώρος κόβεται και δένεται κοντά στο σώμα του μωρού. Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία!

Ο κορμός του ομφάλιου λώρου θα στεγνώσει και θα πέσει σε περίπου 7 έως 21 ημέρες, αφήνοντας μια μικρή πληγή που μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες για να θεραπευτεί.

Όταν πέσει ο ομφάλιος λώρος ίσως παρατηρήσετε λίγο αίμα στην πάνα του μωρού – μην ανησυχήσετε όμως, είναι φυσιολογικό.Μερικές φορές αφού πέσει ο ομφάλιος λώρος μπορεί να παρατηρήσετε λίγο διάφανο ή κίτρινο υγρό να ρέει, ή ακόμα και ένα μικρό κομμάτι που έχει παραμείνει στη θέση του.

Αυτά τα ομφαλικά κοκκιώματα συνήθως εξαφανίζονται μόνα τους. Αν δεν εξαφανιστούν ζητήστε τη βοήθεια του παιδιάτρου σας, αλλά να θυμάστε οτι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο μωρό ή κάποιο άλλο πρόβλημα.

Πώς να φροντίσω τον ομφάλιο λώρο του μωρού;

Μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος :

  • Κρατήστε τον στεγνό και καθαρό. Διπλώστε την πάνα του μωρού έτσι ώστε να μην ακουμπάει πάνω σε αυτό. Αυτό θα το βοηθήσει να παίρνει αέρα και να μην έχει επαφή με τα ούρα του μωρού.
  • Κάντε τοπικό πλύσιμο στο μωρό και αποφύγετε να το κάνετε κανονικό μπάνιο.
  • Αν ο καιρός είναι ζεστός αφήστε το μωρό μόνο με την πάνα ή με την πάνα και ένα ελαφρύ μπλουζάκι που δεν θα κολλάει πάνω του.
  • Αποφύγετε να φορέσετε στο μωρό κορμάκια ή φορμάκια.
  • Μην προσπαθήσετε ΠΟΤΕ και σε καμιά περίπτωση να τραβήξετε ή να προσπαθήσετε να “ξεκολλήσετε” τον ομφάλιο λώρο από τη θέση του.

Μην χρησιμοποιείτε αλκοόλ για να το καθαρίσετε. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία πρότεινε αρχικά να καθαρίζεται ο ομφάλιος λώρος με μπατονέτα ή βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα. Έρευνες όμως απέδειξαν ότι η χρήση οινοπνεύματος καθυστερεί την επούλωση και μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις. Έτσι, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία άλλαξε τις συστάσεις της.

Ενημερώστε τον γιατρό σαν αν:

  • Το μωρό κλαίει και πιάνει τον ομφάλιο λώρο
  • Η περιοχή γύρω από τον ομφάλιο λώρο είναι κόκκινη
  • Ο κορμός του ομφάλιου λώρου μυρίζει περίεργα ή έχει πύον.
  • Αν δείτε αιμορραγία που δεν σταματάει.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Διαβάστε ακόμη: