Η Ελιάνα Χρυσικοπούλου επέστρεψε από την Ιταλία, όπου πήρε μια πρώτη γεύση για το τι σημαίνει «καλοκαιρινές διακοπές με δύο μικρά παιδιά».
- Το πλοίο ή το αεροπλάνο το προλαβαίνεις στο τσακ
Από το να μαζέψεις τα πράγματα της τελευταίας στιγμής μέχρι το να δέσεις τα παιδιά στα καρεκλάκια του αυτοκινήτου – καθαρά, αλλαγμένα και εξοπλισμένα με πιπίλες και παιχνίδια ώστε να μην έχουμε ατυχήματα και δράματα στο δρόμο – το να ξεκινήσεις εγκαίρως από το σπίτι όχι με ένα, αλλά με δύο μωρά, είναι ένα εγχείρημα που αξίζει βραβείο από μόνο του. Ξεκίνα να προετοιμάζεσαι μια ώρα νωρίτερα από την κανονική για να μην καταλήξετε να κουνάτε οικογενειακώς το μαντίλι στο αεροπλάνο σας που μόλις απογειώθηκε ή το πλοίο σας που μόλις σάλπαρε.
- Θα ξεχάσεις τα μισά πράγματα στο σπίτι
Αφού έφτασα στη Ρώμη συνειδητοποίησα πως έχω ξεχάσει στο Παλαιό Φάληρο: 1) όλα μας τα φάρμακα 2) την κρέμα σώματος του μωρού 3) το μπιμπερό της Ισαβέλλας 4) την οδοντόβουρτσά μου 5) τον φορτιστή μου 6) τις σαγιονάρες μου 7) μερικά ρούχα που δεν πήρα ποτέ από την απλώστρα και 2-3 πράγματα ακόμη. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Απολύτως τίποτα. Πάρε απόφαση πως όσες λίστες και να κάνεις τελικά θα ξεχάσεις τα μισά πράγματα στο σπίτι, βεβαιώσου πως έχεις πάρει α) εισιτήρια β) διαβατήρια γ) λεφτά και δ) τα παιδιά και ξεκίνα.
- Είναι μαθηματικά βέβαιο πως το μωρό θα τα κάνει μέσα στο πλοίο ή το αεροπλάνο
Έχω ένα μωρό που, λόγω αποκλειστικού θηλασμού, κάνει κακά περίπου μια φορά κάθε 72 ώρες. Κι όμως. Αυτή η 1 φορά ανά 72 ώρες έπρεπε να τύχει να είναι ΚΑΙ στο αεροπλάνο της αναχώρησης ΚΑΙ στο αεροπλάνο της επιστροφής, με καταστροφικά φυσικά αποτελέσματα, μιας που ήταν δεμένη επάνω μου σε όλο το ταξίδι. Και επειδή ανέτρεξα στο παλιό μου κείμενο, όταν ήταν η Ισαβέλλα μωρό, για να δω τι είχε συμβεί τότε, αντιγράφω: «Φ υ σ ι κ ά και θα γεμίσει με μυρωδάτο περιεχόμενο την πάνα του, την οποία θα χρειαστεί να αλλάξεις με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις μέσα στην κλειστοφοβική τουαλέτα αεροπλάνου όσο το μωρό κουνιέται νευρικά και εσύ προσπαθείς με το ένα χέρι να το κρατήσεις στη θέση του, με το άλλο να του αλλάξεις την πάνα και με ένα τρίτο χέρι (δεν μας νοιάζει που δεν έχεις, να βρεις) να το αποτρέψεις από το να αγγίξει οτιδήποτε. Θα μπορούσε να στηθεί ολόκληρο τηλεπαιχνίδι πάνω στο concept».
- Στα αεροδρόμια το μεγάλο παιδί θα κουραστεί να περπατάει
Με αποτέλεσμα να εκθρονίσει το μωρό από το καρότσι (με το φοβερό επιχείρημα «ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ!») και να καταλήξεις να κουβαλάς μωρό στο μάρσιπο (ευτυχώς που τον πήρα μαζί να λες), να σπρώχνεις νήπιο με το καρότσι και να σέρνεις βαλίτσα. Fun times.
- Ένα από τα δύο παιδιά (ή και τα δύο) θα αρρωστήσουν και/ή χτυπήσουν
Μην τα ξαναλέμε, είναι αξίωμα πως στις διακοπές το μωρό θα έχει βήχα/ πυρετό/ εμετό και πως το μεγαλύτερο παιδί θα έχει τα ίδια και επιπλέον θα χτυπήσει/ θα βγάλει εξάνθημα/ θα το τσιμπήσει αχινός/ δράκαινα/ κουνούπι τίγρης/ ανακόντα τσέπης κλπ.
- Αν είσαι στο εξωτερικό, ο φαρμακοποιός δεν καταλαβαίνει λέξη απ’ ό,τι του λες
Είναι γνωστό πως οι Ιταλοί δεν μιλούν καθόλου καλά αγγλικά. Πρόσθεσε σε αυτό το γεγονός ότι δεν έχουν τα ίδια φάρμακα με εμάς και θα καταλάβεις γιατί επί ένα τέταρτο εγώ έλεγα «Ντεπόν» και εκείνος απαντούσε «Τα Κηπουρίνια» (τελικά η παρακεταμόλη στην Ιταλία λέγεται Tachipirina, τρέχα γύρευε).
- Ο βραδινός ύπνος πάει κατά διαόλου
Τα πρώτα βράδια επιχειρήσαμε η Ισαβέλλα να κοιμηθεί στο ίδιο δωμάτιο με τα ξαδέρφια της, με αποτέλεσμα να ξυπνά κάθε βράδυ στις 5 φωνάζοντας έντρομη «ΜΑΜΑ!» (ξυπνώντας, φυσικά, και τα άλλα 2 παιδιά), προσπαθώντας να προσανατολιστεί στο άγνωστο δωμάτιο, σκοντάφτοντας σε έπιπλα, κλαίγοντας κλπ. Τα υπόλοιπα βράδια, που την πήρα στο δωμάτιό μου και κοιμηθήκαμε και οι 3 μαζί, το μωρό αποφάσισε να κάνει πάρτι θηλασμού, ξυπνώντας κάθε περίπου μια ώρα και αρνούμενο να σταματήσει να κλαίει παρά μόνο στο στήθος. Κάποια στιγμή προσαρμόστηκαν και οι δύο, αλλά τι να το κάνεις; 2 μέρες μετά φύγαμε.
- Το πρωινό ξύπνημα είναι πιο πρωινό από ποτέ
Ξέρεις ποιο πλήγμα είναι μεγαλύτερο από το να μην κοιμάσαι τη νύχτα; Το να μην κοιμάσαι ούτε τη μέρα. Η Ισαβέλλα αποφάσιζε πως η πρώτη αυγούλα είναι μια χαρά ώρα για να σηκωθεί κανείς, να πιεί το γάλα του και να κόβει βόλτες μέσα σε ένα άδειο (αφού κοιμούνται όλοι) σπίτι.
- Τρώνε άσχετα πράγματα
Καραμέλες, παγωτά, σοκολατένια αυγά – έκπληξη, προκατ σάντουιτς, αναψυκτικά, πράγματα που στην κανονική ροή του προγράμματος δεν διανοείσαι να δώσεις στο παιδί σου στις διακοπές κάπως γίνεται και εμφανίζονται μπροστά σου και αν πας να σταματήσεις την κατανάλωσή τους όλο και κάποιος θα πεταχτεί να σου πει «έλα μωρέ, διακοπές είναι». Στο τέλος της ημέρας δεν μπορούσα να καταλάβω αν έχει υπερένταση από τη χαρά της ή επειδή έχει φάει και έχει πιεί το αντίστοιχο ενός γαλακτομπούρεκου σε ζάχαρη.
- Στο τσακ γλιτώνουν την ηλίαση και/ή το μελάνωμα
Η μεγάλη δηλαδή, γιατί το μωρό ευτυχώς ακόμη δεν έχει άποψη και δεχόταν να κάθεται στη σκιά. Η Ισαβέλλα, όμως, όχι απλά ήθελε να τρέχει όλη μέρα στις θάλασσες, τις πισίνες και τους ήλιους αλλά τσίριζε και υστερικά κάθε φορά που την σταματούσα για να της βάλω καπέλο και να της απλώσω αντηλιακό. Και φυσικά αμέσως μετά κυλιόταν στην παραλία μέχρι να μπει άμμος ακόμη και κάτω από τα νύχια της. Στο τέλος έμοιαζε λιγότερο με παιδί και περισσότερο με σνίτσελ.
- Έρχεται η στιγμή που θα θέλεις να γυρίσεις σπίτι σου
Για όλες εκείνες τις φορές που μονολογούσες «να πάμε σπίτι μας, να βρούμε τη σειρά μας» και εγώ σε θεωρούσα ξενέρωτη, μαμά, σου ζητάω συγγνώμη!
Διαβάστε ακόμη:
15 πράγματα που είναι οι μπαμπάδες (πέρα από μπαμπάδες), από την Ελιάνα Χρυσικοπούλου