Στο μαιευτήριο ή στο σπίτι, είναι σημαντικό να συμμορφωθούμε με αυτούς για να προστατεύσουμε την υγεία του μωρού και να μη φέρουμε σε δύσκολη θέση τη μαμά. Ή, αν η μαμά είμαστε εμείς, δεν πρέπει να διστάσουμε να τους θέσουμε στους επισκέπτες μας.
Ακόμα και αν μια νέα μαμά δεν τηρεί τον κανόνα των σαράντα ημερών προτού φέρει το μωρό της σε επαφή με κόσμο, θα ανησυχεί, και δικαιολογημένα, μήπως το μικρό και ευάλωτο πλασματάκι της εκτεθεί σε επικίνδυνα μικρόβια. Και σίγουρα κάποιες μέρες θα αισθάνεται υπερβολικά κουρασμένη για να δεχτεί επισκέπτες.
Αν λοιπόν αποφασίσετε να επισκεφτείτε τη φίλη ή τη συγγενή σας που μόλις απέκτησε μωρό, είναι σημαντικό να σεβαστείτε τους παρακάτω κανόνες. Ή αν είστε εσείς που μόλις γίνατε μητέρα και περιμένετε επισκέπτες, δεν πρέπει να διστάσετε να τους τούς θέσετε. Χωρίς να φοβάστε μήπως παρεξηγηθούν. Αυτό που προέχει τώρα είναι η υγεία του μωρού σας και η ψυχική ηρεμία σας.
Ενημερώστε τη μαμά μερικές μέρες νωρίτερα για την πρόθεσή σας να την επισκεφτείτε
Κάποιες μαμάδες είναι πιο χαλαρές και ξεκούραστες, ενώ άλλες βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση πανικού τον πρώτο καιρό με το μωρό στο σπίτι. Για να δείξετε λοιπόν στην οικοδέσποινα ότι σέβεστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες της, είναι σημαντικό να την ενημερώσετε μερικές μέρες νωρίτερα ότι σκέφτεστε να την επισκεφτείτε και να τη ρωτήσετε αν συμφωνεί. Σε περίπτωση που η απάντηση που δώσει είναι αρνητική, μην το πάρετε προσωπικά: είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Μην αργήσετε στο ραντεβού σας
Αν η μαμά σάς ζητήσει να την επισκεφτείτε στις 6 το απόγευμα, σεβαστείτε το και φροντίστε να είστε συνεπείς. Σίγουρα θα έχει τους λόγους της που σας είπε μία συγκεκριμένη ώρα: μπορεί, για παράδειγμα, αργότερα να θέλει να θηλάσει το μωρό και να το βάλει για ύπνο.
Αποφύγετε να παρατείνετε την επίσκεψή σας για πολλές ώρες
Μια «αρμένικη βίζιτα» μπορεί να αποδειχθεί κουραστική για μια νέα μαμά και το μωρό της. Γι’ αυτό, όσο άχαρα τυπικό κι αν ακούγεται, αποφασίστε εκ των προτέρων ότι η επίσκεψή σας δεν θα κρατήσει πάνω π.χ. από δύο ώρες. Παραμείνετε συνεπείς σε αυτό, εκτός αν η ίδια η μαμά σάς ζητήσει να μείνετε περισσότερο.
Ρωτήστε τη μαμά αν μπορείτε να πάρετε αγκαλιά το μωρό
Αν σας απαντήσει αρνητικά, δεν πρέπει να παρεξηγηθείτε. Πιθανότατα θα αντιμετωπίζει έτσι όλους τους επισκέπτες σε αυτή τη φάση που το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού της είναι ακόμα πολύ ευάλωτο. Αν συμφωνήσει, προτού αγγίξετε το μωρό πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας.
Ρωτήστε τη μαμά μήπως θέλει βοήθεια σε κάτι
Ιδανικά, η ερώτηση πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Αντί, για παράδειγμα, να της πείτε «Θέλεις να σε βοηθήσω σε κάτι;», μπορείτε να τη ρωτήσετε το εξής: «Τώρα που κοιμήθηκε το μωρό, μήπως θέλεις να το προσέξω για λίγο για να κάνεις ένα ντους;». Αν αρνηθεί, πάντως, μην επιμείνετε.
Αφήστε τα δικά σας παιδιά στο σπίτι
Μπορεί να μη σας το ζητήσει η μαμά του νεογέννητου, αλλά καλό είναι να μην την επισκεφτείτε παρέα με τα παιδιά σας. Ακόμα και αν δεν έχουν συμπτώματα κρυολογήματος ή ίωσης, μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς ενός μικροβίου που θα αρρωστήσει το μωρό. Δεν είναι τυχαίο το ότι απαγορεύουν την είσοδο μικρών παιδιών στα μαιευτήρια.
Μη δώσετε στη μαμά συμβουλές που δεν θα σας ζητήσει
Αν σας ζητήσει να μοιραστείτε μαζί της τη δική σας εμπειρία π.χ. από το θηλασμό, τον ύπνο ή το μπάνιο του μωρού, μη διστάσετε να το κάνετε. Αλλά αποφύγετε να αρχίσετε να τη συμβουλεύετε με δική σας πρωτοβουλία, γιατί μπορεί να την κάνετε άθελά σας να νιώσει ότι την επικρίνετε έμμεσα, ή ότι επιχειρείτε να παρεμβείτε στις οικογενειακές υποθέσεις της.
Διευκολύνετε όσο μπορείτε τη ζωή της μαμάς
Δείξτε κατανόηση αν, ενώ προτού γίνει μητέρα σάς υποδεχόταν πάντα με πλουσιοπάροχα γεύματα, τώρα σας κεράσει μόνο έναν καφέ. Ιδανικά, αν έχετε την οικειότητα, προσφερθείτε να τον φτιάξετε μόνοι σας, για να την αφήσετε π.χ. να θηλάσει το μωρό της.