Μικρές αλλαγές για πιο υγιεινή διατροφή των παιδιών
Η υγιεινή διατροφή είναι η βάση για μια ζωή γεμάτη υγεία και ενέργεια. Κι αυτό πρέπει να γίνει βίωμα και συνήθεια σε κάθε παιδί από μικρή ηλικία. Οι πειρασμοί πολλοί, με τροφές επεξεργασμένες, γεμάτες ζάχαρη, λιπαρά κι αλάτι που δεν προσφέρουν τίποτα στο παιδί, παρά μόνο επιπλέον θερμίδες.
Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα ταξίδι στην Disneyland για ΟΛΗ την οικογένεια και πολλά φανταστικά δώρα
[babyPostAd]Πώς μπορούν οι γονείς να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους με μικρές αλλαγές ώστε να μην υπάρξει αντίδραση και τελικά να τα μάθουν πώς να ζουν υγιεινά; Μερικές συμβουλές από τους ειδικούς ίσως σας φανούν χρήσιμες.Πώς θα βάλετε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή του παιδιού
1. Επιλέγετε μαζί με το παιδί κάθε μέρα μερικά φρούτα και δίνετέ τα κομμένα σε κομματάκια, φεγγαράκια κλπ. ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, για να του είναι πιο ευχάριστο το πιάτο.
2. Πάρτε αποξηραμένα φρούτα για να τρώει σαν σνακ και αντικαταστήστε μπισκότα και άλλα σνακ γεμάτα ζάχαρη και λιπαρά.
3. Προσθέστε φρέσκα φρούτα στα γλυκά σας, στο ζελέ, στα κέικ, στις τάρτες που θα φτιάξετε μόνη σας με σπιτικά, αγνά υλικά.
4. Να έχετε πάντα στο ψυγείο σας μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών απ΄όλα τα χρώματα
5. Όταν σερβίρετε το φαγητό του παιδιού, γεμίστε το μισό του πιάτο με λαχανικά σε σαλάτα, βραστά ή ωμά.
6. Προσθέστε φρέσκα λαχανικά σε κάθε σας φαγητό κι όχι μόνο στις σαλάτες. Στο κοτόπουλο ή στο κρέας κατσαρόλας, στα μπιφτέκια, στις μακαρονάδες.
7. Προσπαθήστε να μην ανακατεύετε τα λαχανικά με βαριές σάλτσες για να μειώσετε την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων και νατρίου.
Βάλτε τρόφιμα ολικής άλεσης στη διατροφή του παιδιού
1. Αντικαταστήστε με ολικής άλεσης, ο,τιδήποτε είναι επεξεργασμένο. Τα λευκά μακαρόνια, το ρύζι, το ψωμί, τα δημητριακά.
2. Διαλέξτε δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες,διαβάζοντας τις ετικέτες.
3. Η βρόμη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μπιφτέκια, ακόμη και σε κέικ (χτυπημένη) αντικαθιστώντας το ψωμί ή το αλεύρι.
Βρείτε τις πρωτεΐνες και σε άλλες τροφές και όχι μόνο στο κρέας
1. Βάλτε στη διατροφή του παιδιού τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως φασόλια, ξηρούς καρπούς, αυγά, κοτόπουλο, γαλοπούλα και θαλασσινά.
2. Ιδανικό σνακ για το σχολείο ή για το απογευματινό στο σπίτι είναι τα καρύδια και τα αμύγδαλα, που περιέχουν πρωτεΐνες.
3. Στο εβδομαδιαίο μενού που φτιάχνετε βάλτε δυο φορές την εβδομάδα ψάρια και οστρακοειδή και μια φορά την εβδομάδα φασόλια και σόγια.
Μειώστε ή βγάλτε τελείως από τη διατροφή του παιδιού τα λίπη, το νάτριο και τα πρόσθετα γλυκαντικά
1. Βρείτε στο σούπερ μάρκετ τροφές που περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.
2. Μειώστε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, χυμούς ή ποτά φρούτων.
3. Φτιάξτε στο σπίτι λιχουδιές με μαύρη ζάχαρη (σε λιγότερη ποσότητα) και λάδι, ώστε να μειώσετε την πρόσληψη λιπαρών και επιπλέον θερμίδων.
Πηγή: Childrencare.gr