Πόσο σημαντικό είναι να χτίσω την αυτοπεποίθηση του παιδιού μου; Πως θα το πετύχω;

Πόσο σημαντικό είναι να χτίσω την αυτοπεποίθηση του παιδιού μου; Πως θα το πετύχω;

αυτοπεποίθηση του παιδιού μου

της ΤΖΙΝΑΣ Γ. ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ed.M., M.A., HARVARD University

Δηλώστε συμμετοχή για να κερδίσετε ένα ταξίδι στην Disneyland για ΟΛΗ την οικογένεια και πολλά φανταστικά δώρα

[babyPostAd]Η αυτοπεποίθηση είναι για ένα παιδί μία «Αόρατη Πανοπλία» που το προφυλάσσει από τις δοκιμασίες. Τα παιδιά που γνωρίζουν τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους καταφέρνουν να διαχειρίζονται καλύτερα τις κρίσεις και πιέσεις.

Είναι πιο αισιόδοξα και ικανά να αντιμετωπίζουν τη ζωή με θετική οπτική. Αντίθετα, παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση βιώνουν έντονο άγχος,  δυσκολεύονται να βρουν λύσεις στα προβλήματά. Πιστεύουν ότι δεν είναι ικανά & γίνονται αντικοινωνικά και «κλειστά». Π.χ. όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα, η πρώτη τους σκέψη είναι «δεν μπορώ».
Η αυτοπεποίθηση είναι ένα «χάρισμα» που χτίζεται στο παιδί όσο ακόμα αυτό είναι σε μικρή ηλικία, και έρχεται μετά από προσπάθεια. Η υποστήριξη των γονιών είναι «κλειδί» στο κτίσιμο της αυτοπεποίθησης και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη ψυχολογική & κοινωνική ισορροπία και εξέλιξή του.
Οι γονείς πρέπει να εμπνέουν στο παιδί θάρρος ώστε να νοιώθει ικανό σε κάθε τομέα της ζωής του. Η αυτοπεποίθηση «εξελίσσεται» καθώς το παιδί μεγαλώνει, ανάλογα με τις εμπειρίες και τα παραδείγματα ζωής που λαμβάνει από το περιβάλλον του.

Μερικές ιδέες για να «εμπνεύσετε» Αυτοπεποίθηση:

1. «Πως είναι η εμφάνιση μου;»
Ήδη από την προεφηβική ηλικία, τα παιδιά, ιδιαίτερα τα κορίτσια, απασχολούνται με την εμφάνισή τους. Πολλά παιδιά «εγκλωβίζονται» σε εξωπραγματικά πρότυπα. Για να αποκτήσει το παιδί /  κόρη σας αυτοπεποίθηση πρέπει να εστιάσετε στις ικανότητες και χαρακτήρα και όχι μόνο στη εξωτερική εικόνα.
Για να γίνει αυτό οι γονείς, ιδιαίτερα η μαμά πρέπει να αποτελεί θετικό παράδειγμα για το πως το παιδί πρέπει να αντιμετωπίζει τον εαυτό και το σώμα του. Όταν η μητέρα είναι συμφιλιωμένη με την εικόνα της, προσέχοντας την εμφάνιση της, αλλά όχι αναπτύσσοντας έμμονες ιδέες για τη «τέλεια» εξωτερική εμφάνιση, και το παιδί θα αναπτύξει ισορροπημένη άποψη για το σώμα και εμφάνιση.
Επίσης, είναι σημαντικό, καθώς το παιδί μεγαλώνει, να κουβεντιάζει με γονείς σχετικά με τα πρότυπα που προβάλλονται στα ΜΜΕ και να μάθει να φιλτράρει αυτά που βλέπει.
Οι γονείς πρέπει να επιτρέπουν στο παιδί να έχει δική του προσωπικότητα & έκφραση και μην του «φορτώνουν» μια εικόνα που δεν θέλει. Να το αφήνουν να αναπτύσσει τη δίκη του ταυτότητα, ακόμα αν και αυτό δεν ταιριάζει στα δικά τους πρότυπα. Να λένε την άποψη τους, αλλά να μην την επιβάλλουν. Το σπουδαιότερο που πρέπει να κάνει ο γονιός  είναι να του δείχνει ότι το αποδέχεται ακριβώς όπως είναι , και όχι όπως θα ήθελε να είναι. («Love & accept your children as they are, not as you need them to be»).

«Αποδέχεστε όπως είμαι;»

Άραγε η αυτοπεποίθηση είναι ένα χάρισμα με το οποίο γεννιέσαι ή κάτι που βλέπεις από το περιβάλλον σου και το επαναλαμβάνεις; Μάλλον η απάντηση είναι κάπου στη μέση. Τo παιδί κουβαλά αυτοπεποίθηση από τη φύση του,  αλλά  σίγουρα το να μεγαλώνει με γονείς που πιστεύουν στον εαυτό τους βοηθά στο κτίσιμο της δικής του αυτοπεποίθησης. Τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν στη πράξη και όχι μόνο ό,τι λέμε !
Πιο συγκεκριμένα, έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου απέδειξε ότι τα παιδιά που συγκεντρώνουν υψηλότερες βαθμολογίες στο σχολείο, είναι αυτά που έχουν πίστη στις ικανότητές τους από πληροφορίες που παίρνουν από περιβάλλον.  Η γνώμη που τους περνούν οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι φίλοι επηρεάζουν την αυτοπεποίθηση και απόδοση τους  και αυτό παίζει πιο σημαντικό ρόλο από τον δείκτη νοημοσύνης τους.
Στο σχολικό πλαίσιο, λοιπόν, ο γονιός  & ο δάσκαλος πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που προκύπτουν, να τα βοηθούν να μαθαίνουν από τα λάθη τους, να τα επιβραβεύουν και να μην τα συγκρίνουν.

«Διδάξτε με για τη σχέση μου με τους άλλους ανθρώπους ! »
Τα παιδιά με υγιή αυτοπεποίθηση τείνουν να απολαμβάνουν υγιή συναναστροφή με άλλα άτομα. Νιώθουν άνετα στις κοινωνικές εκδηλώσεις και στις ομαδικές δραστηριότητες και στις ατομικές τους αναζητήσεις. Όταν προκύπτουν προκλήσεις βρίσκουν λύσεις χωρίς να αισθάνονται αδυναμία.
Από την άλλη, υπάρχουν παιδιά που είναι πιο «κλειστά» και εσωστρεφή. Συχνά οι γονείς τέτοιων παιδιών ανησυχούν για την ισορροπία τους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν παιδιά που είναι εσωστρεφή από τη φύση τους και να μην ανησυχούν.
Πολλές φόρες έχει παρατηρηθεί ότι «κλειστά» παιδιά προέρχονται από γονείς που είναι επίσης «κλειστοί». Αν ο γονιός αναγνωρίζει στοιχεία του εαυτού του που παρατηρεί στο παιδί του, πρέπει να ζητήσει βοήθεια από κάποιον Σύμβουλο-Ψυχολόγο, για να βοηθήσει και τον εαυτό του και το παιδί του σε θέματα αυτοπεποίθησης.
Τέλος, το «κλειδί» στο να εξοικειωθούν τα παιδία με κοινωνικές συναναστροφές είναι η σταδιακή έκθεση. Μην τα αφήσετε να αποχωρήσουν από κοινωνικές καταστάσεις, αλλά σεβαστείτε τα όριά τους. Σταθείτε στο πλευρό τους, συζητήστε  μαζί τους και τονώστε τα. Επιπλέον, κάθε φορά που αναλαμβάνουν ένα «ρίσκο», δείξτε τους ότι θαυμάζετε τις προσπάθειές τους.  Έτσι  θα μάθουν να ρυθμίζουν τα ανήσυχα συναισθήματά τους.

« Για Κορίτσια: Μαμά ενέπνευσε με Πίστη στον εαυτό μου !»
Μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ οι άνδρες/αγόρια υπερεκτιμούν τις ικανότητες και επιδόσεις τους, οι γυναίκες/κορίτσια  υποτιμούν τις δυνατότητές τους, ακόμα κι όταν οι επιδόσεις τους είναι καλύτερες. Παρόλο που οι γυναίκες/ κορίτσια έχουν κάνει μεγάλα βήματα , συνεχίζουν να υποφέρουν από χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Τα καλά νέα είναι ότι οι σημερινές μαμάδες είναι σε θέση να δώσουν στις κόρες τους τα εφόδια για να χτίσουν πιο ισχυρή αυτοπεποίθηση, με «μαθήματα» τα οποία καλό είναι να ξεκινήσουν από μικρή ηλικία :

Κοινωνική Συνδιαλλαγή & Σωματική Δραστηριότητα. Εμπνεύστε στην κόρη σας διάθεση για αθλήματα και αφήστε την να εκφράζεται μέσω συζητήσεων με μεγάλους & παιδιά. Έτσι θα γνωρίσει τις δυνάμεις της και θα χτίσει την αυτοπεποίθηση της.

Αυτό-έκφραση. Επιτρέψτε στην κόρη σας να εκφέρει την άποψή της & να υποστηρίζει τη γνώμη της. Συζητήσετε μαζί της και δείξτε της πώς μπορεί να παίρνει αυτό που θέλει χρησιμοποιώντας το μυαλό της.

Μάθετε στην κόρη σας να είναι ο εαυτός της με τα καλά του και τα άσχημά του. Ακόμα κι αν είναι ντροπαλή, εμπνεύστε την να εκφράζεται. Μην επιμένετε να κάνει πράγματα που δεν είναι του χαρακτήρα της, αλλά βοηθήστε την να προστατεύει τα «θέλω» της.

Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία και την ανάγκη της για εξερεύνηση. Παροτρύνετε την κόρη σας να αναλαμβάνει «ρίσκα», όχι που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της, αλλά την διδάσκουν & της δίνουν περηφάνια για τις επιτυχίες. Η τόλμη και η αυτοπεποίθηση έτσι μαθαίνονται και κτίζονται!

Πηγή:all4mama.gr