Αντισυλληπτικά δισκία – μύθοι και πραγματικότητα (μέρος 1ο)

Αντισυλληπτικά δισκία – μύθοι και πραγματικότητα (μέρος 1ο)

Αντισυλληπτικά

Τα αντισυλληπτικά έκλεισαν ήδη 40 χρόνια κυκλοφορίας και αποτελούν ένα από τα περισσότερο μελετημένα φάρμακα. Σήμερα το χάπι είναι η ευρύτερα διαδεδομένη αντισυλληπτική μέθοδος και χρησιμοποιείται από πάρα πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε 6 ρολόγια και 6 σετ περιποίησης για αγοράκι και κοριτσάκι!!!

[babyPostAd]Στην Ευρώπη αντισυλληπτικά χρησιμοποιούν περισσότερο οι ανύπαντρες και νέες γυναίκες, αλλά αποτελούν επίσης την πιο δημοφιλή μέθοδο αντισύλληψης και μεταξύ παντρεμένων γυναικών.

Σύμφωνα με μελέτες και αντιθέτως με τις ευρωπαικές χώρες,στην Ελλάδα η πιο διαδεδομένη μέθοδος αντισύλληψης είναι η…έκτρωση.

Σε μια προσπάθεια λοιπόν να αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα και να απομακρύνουμε τους φόβους σας για τα αντισυλληπτικά δισκία, απαντάμε στις δικές σας απορίες που συναντούμε στην καθημέρα πράξη.

Τι είναι τα αντισυλληπτικά δισκία;

Τα αντισυλληπτικά δισκία είναι μια ορμονική μέθοδος αντισύλληψης η οποία αναστέλλει τη γονιμότητα με παροδικό και αναστρέψιμο τρόπο και βασίζεται στην χορήγηση,σε μορφή χαπιών,ορμονών οι οποίες αναστέλλουν την ωορρηξία.

Πως δρουν τα αντισυλληπτικά;

Το αντισυλληπτικό χάπι δρα τόσο κεντρικά στον εγκέφαλο όσο και περιφερικά στις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και τη μήτρα. Τα ορμονικά αντισυλληπτικά αναστέλλουν τις δυο κύριες ορμόνες που προκαλούν την ωορρηξία.

Κατ ‘αρχήν αναστέλλεται η απελευθέρωση της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH). Η ορμόνη αυτή είναι υπεύθυνη για την ωρίμανση του ωραρίου.
Επιπλέον αναστέλλεται η απελευθέρωση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH). Η ορμόνη αυτή φυσιολογικά προκαλεί την ωορρηξία στο μέσον του κύκλου.
Η φυσική παραγωγή και των δυο ορμονών αρχίζει όταν τα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων είναι χαμηλά. Από τη στιγμή όμως που και οι δυο αυτές ουσίες περιέχονται στο χάπι, τα επίπεδά τους παραμένουν ψηλά οπότε και δεν μπορεί να αρχίσει ο κύκλος παραγωγής των FSH και LH.

  • Τα οιστρογόνα στο χάπι εξασφαλίζουν ένα σταθερό κύκλο 28 ημερών χωρίς ενδιάμεση αιμορραγία.
  • Το προγεσταγόνο αναστέλλει την ωρίμανση του ωαρίου στην ωοθήκη, επομένως δεν πραγματοποιείται ωορρηξία.

Τέλος, η βλέννα στον τράχηλο της μήτρας γίνεται παχύρρευστη κα επομένως αδιαπέραστη από το αντρικό σπέρμα. Επιπλέον, ελαττώνουν την ανάπτυξη και υποδεκτικότητα του ενδομητρίου και μειώνουν την κινητικότητα των σαλπίγγων, εμποδίζοντας με τους τρόπους αυτούς την εμφύτευση.

Πόσων ειδών αντισυλληπτικά υπάρχουν;

Ανάλογα με τη διάρκεια χορήγησης και τη δόση του προγεσταγόνου και της αιθυνυλοιστραδιόλης(ΕΕ) που περιέχουν διακρίνονται σε:

  • ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΑ, σταθερή δόση και ταυτόχρονη χορήγηση των δυο ορμονών για 21 ημέρες
  • ΔΙΦΑΣΙΚΑ, σταθερή δόση της ΕΕ και έναρξη του προγεσταγόνου την 7η ημέρα με σταθερή δοσολογία
  • ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ, αυξομειούμενη δόση της ΕΕ και του προγεσταγόνου μιμούμενη τις διακυμάνσεις των ορμονών του φυσιολογικού κύκλου.

Στην Ελλάδα τα πιο διαδεδομένα δισκία είναι τα μονοφασικού τύπου.

Είναι αποτελεσματικά και πως τα παίρνω;

Όταν τα αντισυλληπτικά δισκία χρησιμοποιούνται σωστά,εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη αντισυλληπτική προστασία (99%) από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο, ενώ παράλληλα είναι και η απλούστερη μέθοδος όσον αφορά τη χρήση της.

Τα περισσότερα αντισυλληπτικά που χρησιμοποιούνται περιέχουν 21 χάπια. Η έναρξη της λήψης γίνεται την πρώτη ημέρα της περιόδου και τα χάπια λαμβάνονται καθημερινά για 21 ημέρες, με τη σειρά που καθορίζεται στη συσκευασία. Ακολουθεί διακοπή 7 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχετε περίοδο και έναρξη της επόμενης συσκευασίας την 8η ημέρα, ανεξάρτητα από το αν έχει σταματήσει ή όχι η περίοδος. Στα αντισυλληπτικά που περιέχουν 28 χάπια, η λήψη γίνεται συνεχώς, χωρίς διακοπή μεταξύ των συσκευασιών. Τα αντισυλληπτικά θα πρέπει να λαμβάνονται σε σταθερή ώρα κάθε μέρα και όχι λιγότερο από μια ώρα πριν ή μετά από γεύμα.

Που οφελούν;

Εκτός από την αντισύλληψη τα δισκία αυτά έχουν και αποδεδειγμένα οφέλη όπως:

  • Βελτίωση προβλημάτων όσον αφορά τη διάρκεια του εμμηνορησιακού κύκλου (πολύ μικρός η πολύ μεγάλος κύκλος ή ακανόνιστος κύκλος )
  • Βελτίωση των συμπτωμάτων της ακμής
  • Μείωση της υπερβολικής απώλειας αίματος κατά την εμμηνορρυσία και ειδικά όταν συνυπάρχει σιδηροπενική αναιμία
  • Ελάττωση της δυσμηνόρροιας (επώδυνη εμμηνορρυσία )
  • Θετική επίδραση στην οστική μάζα (μείωση κινδύνου για οστεοπόρωση)
  • Μείωση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών κατά 40%
  • Μείωση του κινδύνου για καρκίνο του ενδομήτριου κατά 40%
  • Ελάττωση του κινδύνου για φλεγμονώδη νόσο της πυέλου κατά 50%
  • Ελάττωση του ποσοστού εμφάνισης έκτοπης (εξωμήτριας) κύησης κατά 90%
  • Ελάττωση του ποσοστού εμφάνισης ινοκυστικής νόσου των μαστών κατά 40%
  • Μείωση του ποσοστού εμφάνισης λειτουργικών κυστών των ωοθηκών (ωχρινικές 78%, θυλακιωδείς 49%)
  • Μείωση εμφάνισης ινομυωμάτων της μήτρας(50%)

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα αναφερθούμε στις αντενδείξεις και τις παρενέργειες των αντισυλληπτικών δισκίων, καθώς και στο τι πρέπει να κάνει μια γυναίκα σε περίπτωση που ξεχάσει να πάρει ένα χάπι.

Γεώργιος Παναγάκης Ειδ. Μαιευτήρας & Γυναικολόγος

Πηγή:  psycholozin.gr