Πώς να απολυμάνω και να κρατήσω καθαρή την κουζίνα μου;
Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε στομαχικές διαταραχές – ακολουθήστε τον οδηγό μας για να κρατήσετε τα μικρόβια μακριά από την κουζίνα σας!
Πλύνετε τα χέρια σας
Τα καθαρά χέρια είναι απαραίτητα για την πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων. Πλύνετε καλά με ζεστό σαπουνόνερο τα χέρια πριν αγγίξετε τα τρόφιμα, αλλά και αφού χειριστείτε ωμό κρέας, πάτε στην τουαλέτα, αγγίξετε τον κάδο σκουπιδιών ή χαϊδέψετε τα κατοικίδια ζώα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει το ίδιο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει καλά τα χέρια σας. Η υγρασία κάνει την εξάπλωση των μικροβίων πιο πιθανή. Τα αντιβακτηριακά τζελ είναι ιδανικά για να σκοτώσουν όλα τα βακτήρια, αλλά μόλις τα χέρια σας αγγίζουν κάτι άλλο, δεν προστατεύονται πια. Καλό θα ήταν να βγάζετε τα δαχτυλίδια σας κάθε φορά που αγγίζετε ωμά τρόφιμα.
Αλλάξτε τα υφάσματα κουζίνας
Χρησιμοποιήστε διαφορετικά υφάσματα για διαφορετικές εργασίες, όπως το πλύσιμο και το σκούπισμα επιφανειών. Τα βρώμικα υγρά υφάσματα είναι ένα έδαφος αναπαραγωγής βακτηριδίων – έτσι θα πρέπει να τα πλένετε τακτικά ή να χρησιμοποιείτε υφάσματα μίας χρήσης και να τα αντικαθιστάτε συχνά. Το ίδιο ισχύει και για τις πετσέτες πιάτων.
Απολυμάνετε τις επιφάνειες
Απολυμαίνετε τακτικά όχι μόνο τους μετρητές της κουζίνας σας, αλλά οτιδήποτε αγγίζετε συχνά με τα χέρια σας, όπως λαβές ντουλαπιών και διακόπτες φωτισμού. Ένα αντιβακτηριακό καθαριστικό είναι ιδανικό. Εάν χρησιμοποιείτε χλωρίνη, βεβαιωθείτε ότι πρώτα διαλύσατε το διάλυμα. Να κρατάτε πάντα τα κατοικίδια ζώα μακριά από τις επιφάνειες εργασίας.
Τηρείτε τους κανόνες ασφαλούς παρασκευής τροφίμων
Τα μικρόβια αγαπούν να κρύβονται σε μικρές ρωγμές, όπως οι εσοχές των μαχαιριών στην πλάκα κοπής. Πλύνετε και απολυμάνετε τις σανίδες κοπής με ένα ασφαλές για τρόφιμα αντιβακτηριδιακό σπρέι μετά από κάθε χρήση. Οι πλαστικές σανίδες είναι ασφαλέστερες από τις ξύλινες και είναι λογικό να χρησιμοποιούνται διαφορετικές σανίδες για διαφορετικούς τύπους τροφίμων, όπως το κρέας και τα υπόλοιπα τρόφιμα, για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση. Αφού χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι για το ωμό κρέας, πλύντε το καλά πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά.
Προσέξτε ιδιαίτερα όταν είστε άρρωστοι
Αποφύγετε την προετοιμασία φαγητού για την οικογένεια σας εάν έχετε ένα στομαχικές διαταραχές. Εάν δεν έχετε καμία άλλη επιλογή, τηρήστε τους κανόνες πλύσης των χεριών και φορέστε γάντια μίας χρήσης για να αποφύγετε τη μετάδοση μικροβίων. Χρησιμοποιήστε μάσκα για να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας εάν χρειάζεται να βήξετε ή να φτερνιστείτε. Να πλένετε τα χέρια σας πάλι πριν αρχίσετε να προετοιμάζετε οτιδήποτε.
Καλό πλύσιμο
Τα πλυντήρια πιάτων θεωρούνται γενικά πιο υγιεινά από το πλύσιμο με το χέρι επειδή πλένονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Εάν προτιμάτε το πλύσιμο στο χέρι ή δεν έχετε πλυντήριο πιάτων να θυμάστε πάντα να χρησιμοποιήστε ζεστό σαπουνόνερο και να ξεκινάτε πρώτα από τα καθαρότερα αντικείμενα. Ελέγξτε ότι δεν υπάρχουν ίχνη φαγητού που έχουν κολλήσει σε γωνίες και άκρες. Πλύνετε τα μπουκάλια των μωρών χωριστά και πάντα χρησιμοποιείτε μια μικρή βούρτσα για να αφαιρέσετε κάθε ίχνος ξηρού γάλακτος.
Κρατήστε το ψυγείο και τον καταψύκτη στη σωστή θερμοκρασία
Το ψυγείο σας πρέπει να είναι μεταξύ 0-5 βαθμών Κελσίου και η κατάψυξη σας κάτω από -18 βαθμούς Κελσίου . Κρατήστε τα θερμόμετρα και στα δύο, βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες είναι πάντα σωστά κλειστές και μην τις γεμίζετε, καθώς αυτό μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αέρα.
Φυλάσσετε τα τρόφιμα με ασφάλεια
Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για συμβουλές αποθήκευσης. Κρατήστε ωμό ή ξεπαγωμένο φαγητό -ιδιαίτερα το κρέας- σε αεροστεγή δοχεία στο κάτω μέρος του ψυγείου για να αποφύγετε να στάξουν υγρά σε άλλα αντικείμενα. Αν έχετε φαγητό σε παρτίδες και θέλετε να παγώσετε ότι περίσσεψε, αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανικά για μία έως δύο ώρες, πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη. Μην βάζετε φαγητό στο ψυγείο ή στον καταψύκτη ενώ είναι ακόμη ζεστό, καθώς αυτό θα αυξήσει την εσωτερική θερμοκρασία. Διαχωρίστε τα τρόφιμα σε μικρότερα τμήματα για να επιταχύνετε τη διαδικασία ψύξης.
Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή