Γιατί το νανούρισμα είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για το μωρό σου;

Γιατί το νανούρισμα είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για το μωρό σου;

νανούρισμα

Νανουρίσματα, τραγούδια και χαρούμενο ρυθμοί, όλα τους μικρά καθημερινά “κολπάκια” που κάθε μαμά και μπαμπάς χρησιμοποιούν στο νεογέννητο μωρό τους ή στο νήπιό τους! Άλλωστε, πολλές φορές το τραγούδισμα ενός ευδιάθετου σκοπού βγαίνει πού φυσικά και αβίαστα στους γονείς, ενώ άλλες φορές εφαρμόζουν το… νανούρισμα για να καταφέρουν να ηρεμήσουν ή να κοιμίσουν το μικρό τους.

[babyPostAd]Για ποιο λόγο, όμως, πετυχαίνει αυτή η τακτική; Διότι τα βρέφη μαθαίνουν και αναγνωρίζουν τον ήχο της φωνής των γονιών τους από την περίοδο της κύησής τους στην κοιλιά της μαμάς! Ωστόσο, τα οφέλη του νανουρίσματος και του τραγουδίσματος στα μωρά είναι πολλά περισσότερα από το δεσμό που δημιουργούν ανάμεσα σε εκείνα και τους γονείς τους…

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, τραγουδώντας οι γονείς στα μωρά, τα κάνει να ηρεμούν για διπλάσια ώρα από εκείνη που επιτυγχάνει η ομιλία -δηλαδή ο απλός προφορικός λόγος των γονιών τους. Επιπλέον, έτερη έρευνα από το τμήμα ψυχιατρικής του Stanford University προτείνει πως όταν τα μωρά ακούν τη φωνή της μητέρας τους δίνεται το έναυσμα για ανάπτυξη των κοινωνικών ικανοτήτων τους. Στο πλαίσιο της μελέτης, η δύναμη της νευρολογικής αντίδρασης του μωρού στο ερέθισμα της φωνής της μητέρας είναι ενδεικτική των κοινωνικών ικανοτήτων επικοινωνίας. Όπως εξηγεί ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, Dr. Daniel Abrams: “Ξέρουμε πως όταν τα παιδιά ακούν τη φωνή της μητέρας τους ενδυναμώνεται η συναισθηματική ασφάλειά τους. Μέσω της έρευνας αποκαλύπτουμε το βιολογικό ‘κύκλωμα’ που υπαγορεύει αυτή την ασφάλεια”.

Επιπλέον, η διευθύντρια του βρετανικού Ινστιτούτου Νευρο-Ψυχολογίας, Sally Goddard Blythe, υποστηρίζει πως τραγουδώντας νανουρίσματα και ρυθμούς στα μωρά, παρέχεται ένα σημαντικό στοιχείο για την περαιτέρω εκπαιδευτή επιτυχία και συναισθηματική σταθερότητα των παιδιών. Τέλος, μελετητές λένε πως ενισχύει τις μαθηματικές και επιστημονικές ικανότητες των παιδιών.

Πηγή:tlife.gr