Συμπληρώματα διατροφής: Πότε πρέπει να τα δίνουμε στα παιδιά μας;

Συμπληρώματα διατροφής: Πότε πρέπει να τα δίνουμε στα παιδιά μας;

Συμπληρώματα διατροφής

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που προβληματίζονται αναφορικά με το αν το παιδί τους τρέφεται σωστά και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη σε περιπτώσεις όπου τα παιδιά δεν τρώνε πολλά πράγματα, εμφανίζουν επιλεκτικότητα και περιορίζουν τις διατροφικές τους επιλογές σε μικρό αριθμό φαγητών. Είναι όμως αυτό λόγος για να πάρει ένα παιδί συμπληρώματα βιταμινών;

[babyPostAd]Η απάντηση εξαρτάται από το πόσο περιορισμένο είναι το μενού ενός παιδιού καθώς και από το αν καταναλώνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Σε γενικές γραμμές, τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι απαραίτητα σε υγιή παιδιά, που αναπτύσσονται φυσιολογικά. Ένα διατροφικό πρότυπο, το οποίο περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, όπως γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, κρέας, ψάρι, και προϊόντα δημητριακών,  ακόμη και αν καταναλώνονται συγκεκριμένες επιλογές, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών σε θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, εάν ένα παιδί εμφανίζει κάποια έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό ή βιταμίνη, εάν παρουσιάζει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, εάν έχει αυξημένες ανάγκες λόγω κάποιου νοσήματος ή λόγω μειωμένης απορρόφησης ή έχει αποκλείσει από το διαιτολόγιό του ολόκληρες ομάδες τροφίμων, τότε η πιθανότητα λήψης κάποιου συμπληρώματος θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά σε συνεργασία με τον παιδίατρο.

Από την άλλη, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως η άσκοπη και υπέρμετρη πρόσληψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων μέσω συμπληρωμάτων, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τοξικότητας ή να μειώσει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών.

Χάρης Γεωργακάκης, Kλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής

Πηγή:   all4mama.gr