Γιατί δαγκώνει τα νύχια του;

Γιατί δαγκώνει τα νύχια του;

paidi nixia

Πολλά παιδιά δαγκώνουν τα νύχια τους και αυτό αναστατώνει τους γονείς.

Γιατί ένα παιδί δαγκώνει τα νύχια του; 

Το παιδί σας μπορεί να δαγκώσει τα νύχια του για πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

  • Περιέργεια
  • Πλήξη, απλά βαριέται
  • Τρόπος ανακούφισης από το στρες
  • Απλή συνήθεια
  • Μιμείται
[babyPostAd]Το δάγκωμα των νυχιών ανήκει στην κατηγορία των «νευρικών συνηθειών». Αποτελεί μάλιστα την πιο συχνή νευρική συνήθεια. Μερικές άλλες νευρικές συνήθειες είναι ο θηλασμός του αντίχειρα, να ξύνει τη μύτη, το στρίψιμο ή το τράβημα των μαλλιών, και το τρίξιμο των δοντιών.

Τα παιδιά μεγαλώνοντας μπορεί να έχουν άγχος για πράγματα που οι γονείς να μην έχουν αντιληφθεί. Εάν το παιδί σας δαγκώνει τα νύχια του σε μια από τις πιο κάτω καταστάσεις δεν πρέπει να ανησυχείτε. Είναι απλά ένας τρόπος να αντιμετωπίσει το άγχος.

  1. Δαγκώνει τα νύχια του χωρίς να τραυματίζει τον εαυτό του.
  2. Δαγκώνει τα νύχια του ασυνείδητα. Για παράδειγμα, την ώρα που παρακολουθεί τηλεόραση.
  3. Δαγκώνει τα νύχια του για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων (όπως συμμετοχή του σε μια θεατρική παράσταση ή σχολικές εξετάσεις).

Θα σταματήσει το παιδί μου να δαγκώνει τα νύχια του και πότε;

Κατά πάσα πιθανότητα, το παιδί σας θα σταματήσει τελικά από μόνο του. Αν όμως το δάγκωμα των νυχιών συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε μπορείτε να το βοηθήσετε ακολουθώντας τις πιο κάτω συμβουλές.

Τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήστε το παιδί σας να ΜΗ δαγκώνει τα νύχια του;

Σκεφτείτε τι είναι αυτό που θα μπορούσε να προκαλεί άγχος στο παιδί σας.

Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι οι εξής:

  • Διαζύγιο στην οικογένεια.
  • Μετακίνηση σε νέο σχολείο.
  • Συμμετοχή του παιδιού σε κάποια δραστηριότητα όπως για παράδειγμα να εμφανιστεί μπροστά σε κόσμο (θεατρική παράσταση, να πάιξει πιάνο κτλ).

Θα πρέπει λοιπόν να καταβάλετε ιδιαίτερη προσπάθεια έτσι ώστε να πείσετε το παιδί σας να σας μιλήσει για τις ανησυχίες του. Αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια, αλλά στην πράξη είναι πολύ δύσκολο.

1η Συμβουλή σε γονείς

Προκαλέστε το παιδί σας με ερωτήσεις που ξέρετε από την αρχή ότι είναι λανθασμένες. Για παράδειγμα μπορείτε να του πείτε το εξής: «Ξέρω! Προσπαθείς να ακονίσουν τα δόντια σου!» Αυτό ίσως προτρέψει το παιδί σας και να σας πει αυτό που πραγματικά τον ενοχλεί.

2η Συμβουλή σε γονείς

Μην γκρινιάζετε ή μην τιμωρήσετε το παιδί σας επειδή δαγκώνει τα νύχια του. Καλύτερα να κρατήσετε ουδέτερη στάση. Μην μπείτε σε μάχη μαζί του γιατί είναι σίγουρο ότι θα χάσετε. Επιπρόσθετα θα αυξήσετε το άγχος του και θα επιδεινώσετε τη συμπεριφορά που θέλετε να διορθώσει.Το παιδί σας θα σταματήσει να δαγκώνει τα νύχια του μόνο αν πραγματικά θέλει το ίδιο να σταματήσει να το κάνει.

3η Συμβουλή σε γονείς

Εάν το δάγκωμα των νυχιών ενοχλεί πραγματικά εσάς ή κάποιο μέλος της οικογένειας τότε μπορείτε να βάλετε κάποια όρια. Για παράδειγμα: «Δεν θα δαγκώνεις τα νύχια σου στο τραπέζι που τρώμε».

4η Συμβουλή σε γονείς

Αν το παιδί δεν πληγώνει τα χέρια του με το δάγκωμα των νυχιών τότε  να κόβετε τα νύχια τακτικά και επίσης να θυμίζετε το παιδί σας πλένει τα χέρια του όσο πιο συχνά γίνεται. Επίσης προσπαθήστε όταν το βλέπετε να τρώει τα νύχια του να του τραβήξετε την προσοχή με κάτι ενδιαφέρον.

5η Συμβουλή σε γονείς

Αν οι φίλοι κοροϊδεύουν το παιδί σας γιατί τρώει τα νύχια του, τότε αρπάξτε την ευκαιρία να το στηρίξετε και να το βοηθήσετε να σταματήσει. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας πει πως αισθάνεται για τα πειράγματα. Επιβεβαιώστε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε ανεξάρτητα το πως είναι τα νύχια του και ξεκινάτε μαζί του συζήτηση για τις πιθανές λύσεις να ξεπεράσει την συνήθεια αυτή.

Αν είναι έτοιμο και θέλει να σταματήσει το δάγκωμα των νυχιών τότε βάλτε μαζί κάποιο πλάνο όπως για παράδειγμα το πιο κάτω:

  1. Ρωτήστε το παιδί σας αν θέλει να το υπενθυμίζετε όταν “ξεχνιέται” και αρχίζει πάλι να δαγκώνει τα νύχια του.
  2. Συμφωνήστε σε μια μυστική υπενθύμιση για τις περιπτώσεις που ξεχνιέται. Π.χ Ένα ελαφρύ άγγιγμα στο μπράτσο ή μια κωδική λέξη.
  3. Αν συμφωνήσει να βάψετε τα νύχια με μπογιά που έχει πικρή γεύση, τότε μπορείτε να το κάνετε αφού πρώτα ελέγξετε τα περιεχόμενα της μπογιάς. Κάποια κοριτσάκια μπορεί να σταματήσουν το δάγκωμα των νυχιών απλά γιατί θα βάψετε τα νύχια τους όπως τα βάφουν οι «μεγάλες».
  4. Αν το παιδί είναι σε ηλικία που μπορείτε να του διδάξετε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης τότε αυτές μπορεί να του φανούν χρήσιμες, όπως για παράδειγμα: Βαθιές αναπνοές ή το σφίξιμο και άνοιγμα της γροθιάς.
  5.  Βεβαιωθείτε ότι έχει πολλές ευκαιρίες για να τρέξει και να παίξει, έξω από το σπίτι αν είναι δυνατόν, για να εκτονώσει την ένταση του.
  6. Μερικά παιδιά βρίσκουν τις τέχνες και βιοτεχνίες ένα καλό τρόπο για να κρατήσουν τα χέρια τους απασχολημένα και να χαλαρώσουν την ίδια στιγμή.
  7. Κάποια παιδιά μπορεί να βοηθηθούν αν τα παροτρύνετε να μάθουν κάποιο μουσικό όργανο γιατί απλά θα χρησιμοποιούν τα χέρια τους.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε αν το παιδί σας δαγκώνει τα νύχια του;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, σοβαρό δάγκωμα των νυχιών μπορεί να σημάνει υπερβολικό άγχος. Συμβουλευτείτε το παιδίατρο του παιδιού σας εάν το δάγκωμα των νυχιών προκαλεί πληγές στα  δάχτυλά ή αν έχει και άλλες παράξενες συμπεριφορές (όπως να τραβά τις βλεφαρίδες ή τα μαλλιά του) ή αν δεν είναι κοιμάται καλά.

Πηγή: Paidiatros.com