Γιατί το παιδί μου πονάει στο ισχίο; Όλες οι αιτίες!
Σηπτική αρθρίτιδα ισχίου: σοβαρή μικροβιακή φλεγμονή του ισχίου. Το παιδί κουτσαίνει ή αρνείται να στηριχτεί ή και να κουνήσει το πάσχον σκέλος, αρνείται να φάει, κλαίει συχνά και έχει πυρετό. Ο αιματολογικός έλεγχος αποδεικνύει τη φλεγμονή. Τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα. Το παιδί πρέπει να οδηγηθεί γρήγορα στο χειρουργείο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.
Όγκοι: όπως είναι το Οστεοειδές οστέωμα, καλοήθης όγκος που εμφανίζεται στην περιοχή του ισχίου και προκαλεί κυρίως νυχτερινό πόνο. Συνήθως οι ακτινογραφίες αναδεικνύουν τη βλάβη. Η θεραπεία είναι συντηρητική ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ο όγκος αφαιρείται χειρουργικά.
Νόσος Legg-Perthes-Calve: είναι η ιδιοπαθής νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου οστού, και αφορά παιδιά από 2-16 χρόνων με συχνότερη ηλικία τα 4-10 χρόνια. Η πάθηση αλλοιώνει προοδευτικά, τη μορφή της κεφαλής του μηριαίου.
Το παιδί κουτσαίνει, και οι κινήσεις του ισχίου είναι επώδυνες, κυρίως η έσω στροφή. Ο ακτινολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος και ο αιματολογικός αποκλείει τη λοίμωξη. Σε πρώιμο στάδιο η θεραπεία είναι συντηρητική ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις χειρουργική.
Επιφυσιολίσθηση της κεφαλής του μηριαίου: αφορά μεγαλύτερα παιδιά (μέσος όρος ηλικίας τα 13 χρόνια στα αγόρια και τα 11 στα κορίτσια). Σχετίζεται με παχυσαρκία και ορμονικά προβλήματα.
Ουσιαστικά η κορυφή της κεφαλής του μηριαίου γλυστράει από τη θέση της και παραμορφώνει το σχήμα της. Μπορεί να προκύψει μετά από ελάχιστο ή και χωρίς τραυματισμό.
Η διάγνωση συχνά είναι δύσκολη γιατί μπορεί το παιδί να παραπονιέται και για πόνο στο γόνατο. Ο ακτινολογικός έλεγχος με ειδικές προβολές είναι απαραίτητος. Η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική.
Πηγή: Iatropedia.gr