Πώς διοργανώνω μια βάφτιση (διαδικασίες και checklist)

Η βάφτιση είναι μια γιορτή και για να έχει επιτυχία χρειάζεται η σωστή προετοιμασία και έγκαιρη οργάνωση.

Να σας ζήσει το μωράκι, να είναι φωτισμένο!

Η βάφτιση είναι μια γιορτή και για να έχει επιτυχία χρειάζεται η σωστή προετοιμασία και έγκαιρη οργάνωση. Ιδανικά χρειάζεστε 4 μήνες για να οργανωθείτε, ώστε να απολαύσετε την κάθε στιγμή.

Τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε; Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να είστε σίγουροι ότι θα όλα θα είναι όπως τα ονειρεύεστε.

Βήμα 1: Επιλογή νονών

Είναι τιμή να ζητήσουμε από κάποιον να γίνει νονός, αφού αυτός ο άνθρωπος θα γίνει ο πνευματικός γονιός του παιδιού σας. Συνήθως αυτή την τιμή τη δίνουμε σε κοντινούς μας ανθρώπους, αλλά και σε άλλους με τους οποίους θα θέλαμε να έρθουμε κοντά.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα σχετικά με τα κριτήρια επιλογής νονού ή νονάς.

Βήμα 2: Τι αναλαμβάνει ο νονός και τι οι γονείς σε μια βάφτιση

Ο νονός δεν είναι απλά ένας τίτλος, έχει και υποχρεώσεις κατά τη βάφτιση και φυσικά μετά από αυτή. Καλό θα ήταν αυτές να είναι ξεκάθαρες σε όλους πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. Στο οργανωτικό μέρος της βάφτισης υπάρχουν θέματα που αναλαμβάνει αποκλειστικά ο νονός (για παράδειγμα, το σταυρό της βάφτισης, το λεγόμενο κουτί κ.ά.), άλλα που αναλαμβάνουν αποκλειστικά οι γονείς και άλλα που γίνονται από κοινού. Δείτε εδώ τη σχετική λίστα.

Βήμα 3: Εκκλησία

Η επιλογή της εκκλησίας μπορεί να είναι ένα εύκολο αλλά και δύσκολο θέμα. Χρειάζεστε να έρθετε σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους της για να δηλώσετε ενδιαφέρον για τη βάφτιση. Έτσι θα δείτε και τις διαθέσιμες ημερομηνίες που θα έχει η εκκλησία που προτιμάτε, κάτι πολύ σημαντικό για την όλη οργάνωση.

Μην παραλείψετε να ενημερώσετε τους ιερείς για το θρήσκευμά σας, αλλά και για το είδος του γάμου που έχετε συνάξει (πολιτικός – θρησκευτικός) ή εάν έχετε υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, ίσως χρειαστεί να γνωρίζετε τις αντίστοιχες πληροφορίες και για τους νονούς.

Υπάρχουν ημερομηνίες που ορισμένοι ναοί δεν επιτρέπουν τις βαφτίσεις και καλό θα είναι να τις γνωρίζετε. Μπορείτε να δείτε σχετικές πληροφορίες εδώ.

Βήμα 4: Θεματικός στολισμός βάφτισης

Αυτό το βήμα δεν το ακολουθούν όλοι και δεν είναι υποχρεωτικό. Αν όμως θέλετε οι προσκλήσεις, ο στολισμός της εκκλησίας, οι μπομπονιέρες και η δεξίωση να ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο θέμα, τώρα είναι η ώρα να το σκεφτείτε και να το βάλετε σε δράση. Πολύ σημαντικό είναι να το επικοινωνήσετε και με την εκκλησία γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που δεν το επιτρέπουν (δείτε περισσότερα).

Μπορείτε να δείτε εδώ πολλές ιδέες για θεματική βάφτιση, για να αποφασίσετε τι σας ταιριάζει περισσότερο ή για να δημιουργήσετε το δικό σας στυλ στο βάφτιση του παιδιού σας.

Βήμα 5: Λίστα καλεσμένων & προσκλητήρια

Ανάλογα με το στυλ της βάφτισης που επιλέξατε, ορίζετε και το μέγεθος της λίστας σας. Υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες όσον αφορά στα προσκλητήρια και επίσης ένα δημιουργικό μέρος για το πώς θα φαίνονται που θα σας απασχολήσει. Δείτε όλες τις πληροφορίες εδώ.

Βήμα 6: Τραπέζι ή δεξίωση

Αυτή τη μεγάλη μέρα για το μωρό σας θέλετε τη μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας, άλλοτε σε στενό κύκλο και άλλοτε σε πιο ανοιχτό. Μετά την εκκλησία, στο τραπέζι ή τη δεξίωση, θα μπορέσουν όλοι να πάρουν αγκαλιά το τιμώμενο πρόσωπο και να γιορτάσουν μαζί του τη βάφτισή του. Το πού θα διαλέξετε να κάνετε το τραπέζι ή τη δεξίωση εξαρτάται από πολλά πράγματα: το budget σας, τον αριθμό των προσκεκλημένων, την εποχή και πολλά άλλα. Δείτε όλα όσα χρειάζεται να έχετε υπόψιν σας.

Βήμα 7: Έγγραφα/Δικαιολογητικά

Συνήθως απαιτείται η ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού για τη βάπτιση στην εκκλησία. Πιθανόν να ζητηθούν και έγγραφα από τους νονούς. Δείτε εδώ όλα τα έγγραφα και τη σχετική γραφειοκρατία που σχετίζεται με την ονοματοδοσία του παιδιού.

Βήμα 8: Επιλογή Φωτογράφου

Τι πιο ωραίο από τις αναμνήσεις που αφήνει μια τέτοια γιορτή για όλους! Και για το παιδί, ακόμα, που μπορεί να ανατρέξει αργότερα σε αυτό το υλικό. Βίντεο και φωτογραφίες είναι σημαντικά, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και σημαντικό έξοδο. Αν διαθέσετε χρόνο στη γνωριμία και έρευνα αγοράς σε αυτό, σίγουρα θα βρείτε οικονομικά πακέτα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά εδώ.

Βήμα 10: Γλυκά και μπομπονιέρες

Το γλυκό που θα προσφέρετε στην εκκλησία σε όσους παραβρεθούν στη βάφτιση σφραγίζει την πιο γλυκιά μέρα της ζωής του παιδιού (μέχρι σήμερα!), είτε συνεχίσετε όλοι για το τραπέζι είτε όχι. Δείτε ιδέες για τις μπομπονιέρες εδώ όπως και προτάσεις για γλυκά κεράσματα εδώ.

Βήμα 11: Δώρα για τους νονούς

Όποια και αν είναι μέχρι τώρα η σχέση μας με τους νονούς, φιλική ή οικογενειακή, το σίγουρο είναι πως έπειτα από τη βάφτιση θα είναι μέλη της οικογένειας. Σε αυτούς τους ανθρώπους που ουσιαστικά θα είναι σαν δεύτεροι γονείς για το παιδί μας, συνηθίζεται να κάνουμε ένα δώρο ως ευχαριστήριο για την τιμή που μας κάνουν να δεχτούν να γίνουν οι νονοί.