5 σημάδια που δείχνουν από την πρώτη γνωριμία πως ο νέος φίλος του παιδιού είναι «καλό παιδί»

Οι φίλοι μας, στην πορεία της ζωής μας, γίνονται η δεύτερη οικογένειά μας! Όλοι έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που τους γνωρίζουμε «από πάντα» και που μαζί τους είμαστε ο εαυτός μας. Τους αγαπάμε και μας αγαπάνε γι’ αυτό ακριβώς που είμαστε, ενώ παρέα λειτουργούμε σαν οικογένεια: όλοι για έναν, και ένας για όλους!

Παρόμοιες σχέσεις θα χτίσουν και τα παιδιά μας, επιλέγοντας λίγους και καλούς ανθρώπους με τους οποίους ταιριάζουν, διασκεδάζουν, νιώθουν άνετα και στους οποίους μπορούν να στηριχτούν. Επειδή, όμως, κάθε αρχή και δύσκολη, καλό είναι να έχουμε τον νου μας στους φίλους των μικρών μας. Μέχρι να διαμορφώσουν τις δικές τους άμυνες και εμπειρίες, ενδέχεται να χρειάζονται λίγη βοήθεια κι από εμάς στην επιλογή των φίλων τους.

Εάν, λοιπόν, το μικρό σας αγγελούδι επιστρέψει χαρούμενο από το σχολείο ανακοινώνοντάς σας πως έκανε έναν νέο, απίθανο φίλο τον οποίον κάλεσε για φαγητό, υπάρχουν κάποια σημάδια που θα σας προετοιμάσουν για το… ποιόν του από την πρώτη κιόλας γνωριμία! Φυσικά, η πρώτη εντύπωση μπορεί να είναι λανθασμένη και όλοι αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά τα παρακάτω σημάδια θα μας κρατήσουν σε επαγρύπνηση κι αυτό είναι αρκετό!

1Ακούει με προσοχή αυτά που του λέτε

Πρώτη φορά στο σπίτι με τον νέο φίλο του μικρού σας και κάθεστε στο τραπέζι για να φάτε όλοι μαζί. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που ο μικρός σας καλεσμένος προσέχει αυτά που λέτε. Εάν σας ακούει και προσπαθεί να μην χάσει ούτε μία λέξη από αυτά που λέτε, σημαίνει πως πρόκειται για παιδί με ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση. Θέλει πραγματικά να γνωρίσει την μητέρα του φίλου του, να την κατανοήσει και να προσαρμοστεί στους κανόνες του σπιτιού που το φιλοξενεί. Η γνωριμία σας ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, αφού το ότι σέβεται εσάς και τους όρους σας, σημαίνει αυτόματα πως σέβεται το παιδί σας και τη φιλία τους.

2Δεν ξεχνά τις «μαγικές» λεξούλες

Το «ευχαριστώ» και το «παρακαλώ» είναι τα δύο μαγικά κλειδιά για όλες τις πόρτες! Όταν, λοιπόν, ένα παιδί δεν ξεχνά να είναι ευγενικό, σημαίνει πως μπορεί να ξεκλειδώσει και τη δική σας καρδιά! Η ευγένεια, εξάλλου, είναι θέμα παιδείας και πνευματικής καλλιέργειας και όλες θέλουμε τα παιδιά μας να συναναστρέφονται με ανθρώπους ευγενικούς.

3Δεν μιλάει άσχημα για τους άλλους

Ένα πρώτο δείγμα για να καταλάβετε εάν ο νέος φίλος της οικογένειας είναι από… καλή πάστα, παρατηρήστε πώς μιλάει για τους άλλους. Εάν από την πρώτη φορά που θα σας δει αρχίσει να μιλάει άσχημα για τους συμμαθητές, τους γονείς ή τους γείτονες του, τότε είναι σχεδόν σίγουρο πως θα μιλά άσχημα και για το παιδί σας όταν είναι απών. Πρόκειται για το παιδί που θα το ακούσετε να αποφεύγει τις ευθύνες του και να ισχυρίζεται πως για όλα φταίνε όλοι εκτός από το ίδιο! Ένας τέτοιος άνθρωπος μάλλον χρειάζεται προσοχή και… διερεύνηση ώστε να προστατέψετε το παιδί σας.

4Αγαπά (και τον αγαπούν) τα ζώα

Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, τα ζώα έχουν εκπληκτικό ένστικτο και καλό θα είναι να τα εμπιστευόμαστε. Εάν το βλαστάρι σας, λοιπόν, σαν φέρει στο σπίτι τον νέο του, απίθανο φίλο και το κατοικίδιό σας τον λατρέψει, μπορείτε να είστε ήσυχη για την αγνή του καρδιά.  Εάν, πάλι, ο σκύλος σας αρχίζει να του γαβγίζει επίμονα και για πολύ καιρό, καλό θα ήταν να έχετε το νου σας! Εάν δεν έχετε κατοικίδιο, μια βόλτα στο πάρκο είναι αρκετή. Εάν αντιληφθείτε πως τα ζώα πλησιάζουν εύκολα το φίλο του παιδιού σας, είναι ένα καλό σημάδι για τις επιλογές του.

5Βοηθά και συνεργάζεται με το παιδί σας στο παιχνίδι

Όταν οι δύο νέοι φίλοι μείνουν μόνοι τους να παίξουν, αφουγκραστείτε τις συμπεριφορές τους και βεβαιωθείτε πως ο καλεσμένος σας συμπεριφέρεται με σεβασμό. Εάν τον ακούσετε να βοηθά, να συνεργάζεται και να διασκεδάζει με το παιδί σας, επιστρέψτε ήσυχη σε ό,τι κάνατε και αφήστε τους να παίξουν! Εάν, πάλι, αντιληφθείτε πως ο νέος, απίθανος φίλος δεν είναι και τόσο απίθανος αλλά προσπαθεί να μειώσει ή να αδικήσει το δικό σας παιδί, μάλλον κάτι συμβαίνει. Θα ήταν καλό, μάλιστα, να προσεγγίσετε με τρόπο και διακριτικότητα την μαμά του και να την ενημερώσετε. Ίσως το παιδί νιώθει απλά ανασφάλεια και χρειάζεται βοήθεια.