Ανάπτυξη βρέφους 3 μηνών | Αγγίζει, πλησιάζει, πιάνει αντικείμενα

Τα πρώτα αγγίγματα αρχίζουν στους 3 μήνες. Τότε, αναφέρει ο Στέλιος Μαντούδης αναπτυξιακός εργοθεραπευτής, παρατηρούνται οι πρώτες προσπάθειες του βρέφους να κάνει εκούσιες κινήσεις. Είναι η περίοδος που ο βρεφικός εγκέφαλος κάνει πιο εκλεπτυσμένες συνδέσεις, οπότε συνδέει αυτό που βλέπει με αυτό που κάνει.

Η όραση του βρέφους 3 μηνών είναι πολύ καλή

Η άριστη όραση το βοηθάει να εστιάσει με τα μάτια του σε μικρότερη απόσταση. Παρατηρεί αντικείμενα και ό,τι του τραβήξει την προσοχή. Σύμφωνα με τον κο Μαντούδη, τώρα που τα δάχτυλά του δεν είναι πια συνέχεια κλειστά μπορεί να κάνει την κίνηση να αγγίξει ένα αντικείμενο.

Πως να βοηθήσουμε τη λεπτή κινητικότητα σε ένα βρέφος 3 μηνών

Επιτρέψτε στο μωράκι σας να πιάσει αντικείμενα, το πρόσωπό σας, τα μαλλιά σας, το μενταγιόν.

Ενθαρρύνετέ το να προσπαθεί να αγγίξει, όσο περισσότερο γίνεται, αβλαβή αντικείμενα.

Δείξτε του τι μπορεί να κάνει. Αν ακόμη δεν ξέρει πως να παίξει με ένα αντικείμενο, δε γνωρίζει πως να το πιάσει, δείξτε του τον τρόπο.

Μπορεί να του τραβούν την προσοχή παιχνίδια μαλακά που κρέμονται ή βραχιόλια που παράγουν ήχους.

Τι πρέπει να σας ανησυχήσει

Όταν το μωράκι σας δεν μπορεί να κάνει καθόλου κίνηση με τα χέρια του.

Αν οι παλάμες του είναι πάντα σφιχτά κλειστές.

Αν δεν μπορεί να προσηλώσει καθόλου το βλέμμα του σε ένα κινούμενο αντικείμενο.

Όταν δε φαίνεται να έχει ενέργεια και διάθεση, αλλά είναι νωθρό και με αβέβαιο βλέμμα.

Τι θα πρέπει να κάνετε

Κάποια μωρά αργούν λίγο να εκδηλώσουν ορισμένες ικανότητες. Όπως πρότεινα και παραπάνω, δείξτε εσείς στο παιδί σας τι πρέπει να κάνει. Η εξάσκηση θα το βοηθήσει να βελτιώσει τις ικανότητές του.

Μια σημαντική διαπίστωση

Το να σας παρακολουθεί το βρέφος να κάνετε πράγματα είναι μέρος της διαδικασίας της μάθησης. Επιστημονικές έρευνες σχετικά με τον εγκέφαλο του ανθρώπου αποκάλυψαν ότι διαθέτουμε τους «καθρεπτικούς νευρώνες» που ενεργοποιούνται τόσο όταν κάνει το βρέφος μια κίνηση, όσο και όταν βλέπει κάποιον άλλο να την κάνει.

Πότε να απευθυνθούμε σε ειδικό

Σε περίπτωση που η εξάσκηση στο σπίτι δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα παρ’ όλες τις προσπάθειες των γονέων, τότε θα χρειαστείτε τη βοήθεια του ειδικού που θα σας δώσει εξειδικευμένες απαντήσεις σε όλα σας τα ερωτήματα μετά από μια επίσκεψη στο αναπτυξιακό κέντρο και αφού έχει εξετάσει το μωρό σας.