Οι τροφές που τρώει το μωρό τις 1000 πρώτες μέρες από τη σύλληψη μπορούν να διαμορφώσουν την υγεία του για ολόκληρη τη ζωή του

Οι τροφές που τρώει το μωράκι από τις πρώτες 1000 μέρες από τη σύλληψή του μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια μπορούν να διαμορφώσουν την υγεία του για ολόκληρη τη ζωή του.

Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.med.Sc, Ιωσήφ Αλεξανδρίδης την ομιλία του στο all4baby event 2019. Και ήταν μια ομιλία γεμάτη με πληροφορίες Αν και οι πρώτες 1000 ημέρες διαρκούν μέχρι και την ολοκλήρωση του 2ου έτους του μωρού, η περίοδος της διατροφής μέσα στην κοιλιά, όπως και αυτή του πρώτου έτους του μωρού χτίζουν τις βάσεις.

Φροντίζοντας το μωρό που μεγαλώνει στην κοιλίτσα σου – οι πρώτες 270 μέρες.

Αν η υγεία του μωρού ξεκινάει από τη σύλληψη, αυτό αποτελεί και μια ευκαιρία για έναν γονιό να θέσει τα θεμέλια για την υγεία του παιδιού του. Η σωστή διατροφή δεν προσφέρει μόνο προστασία από παχυσαρκία ή από διαβήτη ή από καρδιακές νόσους, αλλά βοηθάει ακόμα και στις επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο αργότερα!

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρίδη η διατροφή της μαμάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές γευστικές προτιμήσεις και την υγεία του μωρού. Επηρεάζει, δηλαδή και το τι θα αρέσει στο παιδί να τρώει αργότερα και τι όχι.

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ένα μωράκι μέσα στην κοιλιά είναι ασβέστιο, σίδηρος, φυλλικό οξύ, Ω3 λιπαρά και βιταμίνη D.

Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία σχετικά tips:

Ο πρώτος χρόνος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες και όχι τυχαία. Το μητρικό γάλα περιέχει προστατευτικούς παράγοντες και την τέλεια ισορροπία θρεπτικών συστατικών με την ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης για τα μωρά. Μάλιστα το ίδιο το γάλα προσαρμόζεται από τη φύση του καθώς μεγαλώνει το μωρό για να πετυχαίνει τις ιδανικές αναλογίες συστατικών.

Ο κ. Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε με πολλές λεπτομέρειες στο πώς προστατεύει ο μητρικός θηλασμός το βρέφος, στο ότι συμβάλλει στη μείωση πολλών κινδύνων, όπως γαστρεντερικές λοιμώξεις, λοιμώξεις αναπνευστικού, αλλεργικές αντιδράσεις, εμφάνιση παχυσαρκίας στην εφηβεία ή διαβήτη τύπου 2.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και στους ολιγοσακχαρίτες (HMOs), ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του μητρικού γάλακτος, οι οποίοι προστατεύουν το μωρό ενισχύοντας την ανάπτυξη “φιλικών” βακτηριδίων στο έντερό του.

Αίσθηση, όμως, έκανε η αναφορά του στις πρωτεΐνες που λαμβάνουν τα μωρά μετά τους 6 μήνες, μια κρίσιμη περίοδο γι’αυτά, καθώς δεν τρέφονται πλέον αποκλειστικά από το μητρικό γάλα και νέα στοιχεία και νέες ισορροπίες δημιουργούνται. Μετά το πρώτο εξάμηνο, το 30% των θερμίδων του μωρού προέρχονται από συμπληρωματικές τροφές. Η δυσκολία αυτής της περιόδου βρίσκεται στην ποσότητα πρωτεϊνών που λαμβάνουν τα μωρά με κίνδυνο την παχυσαρκία στη μετέπειτα ζωή του. Μάλιστα, χαρακτηριστικά είπε ότι ένα κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος 40γρ είναι υπεραρκετή δόση πρωτεΐνης για ένα μωρό μέσα σε μια μέρα.

Η ποσότητα του φαγητού, οι διατροφικές συνήθειες στο σπίτι ακόμα και οι μέθοδοι διαπαιδαγώγησης των γονιών παίζουν το ρόλο τους.

Δείτε σχετικά tips

Η γνώμη του ειδικού

Καλή διατροφή σημαίνει να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια ποικιλία τροφών σε ένα ζεστό, ζωηρό περιβάλλον και να έχουν συγκεκριμένες ώρες φαγητού με συνέπεια στους κανόνες (όπως για παράδειγμα τα παιδιά που τρώνε στο τραπέζι)

Ο κ. Αλεξανδρίδης προτείνει να κάνουμε το καλύτερο ξεκίνημα, παίρνοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη διατροφή σε όλες τις περιόδους και το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσουμε είναι το ειδικά διαμορφωμένο site nestlebaby.gr. Καλή αρχή στο ταξίδι της ζωής μας, αυτό της μητρότητας.