Νήπιο | Tips για την εκπαίδευση τουαλέτας

Η εκπαίδευση για την τουαλέτα μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη υπόθεση τόσο για εσάς όσο και για το ίδιο το παιδί. Ωστόσο υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κάνετε αυτό το νέο κεφάλαιο πιο εύκολο για ολόκληρη την οικογένεια και -γιατί όχι- να ελαττώσετε τις πιθανότητες… ατυχημάτων.

Να είστε συνεπείς στην προσέγγισή σας. Όπως συμβαίνει με όλα τα είδη μάθησης, είναι πολύ πιο εύκολο για το παιδί να μάθει όταν ξέρει τι έχει να περιμένει και φυσικά να ενθαρρύνεται να κάνει μόνο του σιγά σιγά αυτά που μαθαίνει.

-Διαβάστε στο παιδί βιβλία σχετικά με το θέμα έτσι ώστε να του μεταδώσετε θετικές εμπειρίες. Κάντε μια αναζήτηση για βιβλία που δείχνουν μέσα από χαριτωμένες ιστοριούλες στα παιδιά πώς πρέπει να χρησιμοποιούν την τουαλέτα έτσι ώστε να τους εξηγήσετε με ακόμα πιο διαφωτιστικό τρόπο τη διαδικασία.

-Κρατήστε θετική στάση και επαινέστε τις προσπάθειές τους. Η χρήση της τουαλέτας είναι μια δεξιότητα που για να αποκτηθεί χρειάζεται εξάσκηση. Έτσι πρέπει να δώσετε κίνητρο. Τα περισσότερα παιδιά θέλουν να γίνουν μεγάλα αγόρια ή κορίτσια και ξέρουν ότι φτάνουν κοντά σ΄ αυτό τον τίτλο μόλις μάθουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα. Όταν, λοιπόν, αρχίσετε να γιορτάζετε τις επιτυχείς προσπάθειες του μικρού σας αντί να το κάνετε να νιώθει άσχημα για τυχόν ατυχήματα, τότε θα δείτε να σημειώνεται αληθινή πρόοδος. Βρείτε έξυπνους τρόπους ανταμοιβής όπως το αγαπημένο του υγιεινό σνακ ή ένα αυτοκόλλητο και δείτε το παιδί σας να προσπαθεί ολοένα και περισσότερο για να τα καταφέρει.

-Μάθετέ τους τα σήματα του σώματος. Το παιδί σας μπορεί να ενεργείται την ίδια ώρα κάθε μέρα ή αμέσως μετά το μεσημεριανό φαγητό. Ενθαρρύνετέ το, λοιπόν, να αναγνωρίζει αυτή την αίσθηση ότι θέλει να πάει στην τουαλέτα και μετά από λίγο καιρό, όταν φτάνει η συγκεκριμένη στιγμή, μπορείτε να το ρωτάτε: «Είναι η ώρα για τουαλέτα;». Ακόμα κι αν απαντάει αρνητικά στην ερώτησή σας, το βοηθάει να πηγαίνει στο μπάνιο με πρόγραμμα και του δίνει την ευκαιρία να αναγνωρίσει τα σήματα που στέλνει το σώμα του, πώς νιώθει εκείνη τη στιγμή και τι πρέπει να κάνει.

-Αποφύγετε να τους φοράτε ρούχα που δυσκολεύονται να βγάλουν χωρίς τη βοήθειά σας. Πολύπλοκα κουμπώματα και σκληρά φερμουάρ κάνουν ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες για το παιδί να προλάβει να πάει στην τουαλέτα όταν πρέπει.

Το να μείνει στεγνό το παιδί κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι το τελευταίο εμπόδιο πριν την επιτυχημένη ολοκλήρωση της εκπαίδευσης. Αρχικά θα ήταν καλό για το παιδί να συνεχίσει να φοράει πάνα τη νύχτα. Μη βιαστείτε να την αφαιρέσετε. Θα ξέρετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε όταν δείτε ότι η πάνα πια είναι στεγνή κάθε πρωί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

-Σε περίπτωση που το παιδί σας αρχίσει να αντιδράει κατά την εκπαίδευση για την τουαλέτα, σταματήστε την εκπαίδευση. Ακόμα και ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεται το παιδί για να επιστρέψει δριμύτερο σ’ αυτή τη νέα φάση της καθημερινότητάς του που έχει να κάνει με την τουαλέτα.

-Επιβεβαιώστε ότι όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με τη φροντίδα του παιδιού, δηλαδή η γιαγιά και ο παππούς ή η νταντά, ακολουθούν ακριβώς την ίδια διαδικασία με εσάς για την ομαλή μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα.