Τα δροσερά καλοκαιρινά φρούτα είναι πλέον παρελθόν και την εμφάνιση του έχουν κάνει τα εσπεριδοειδή μανταρίνια, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ. Στον πάγκο του μανάβη θα βρούμε ακόμα αβοκάντο, λωτούς, κυδώνια αλλά και τα τελευταία για φέτος ρόδια.
Αβοκάντο
Φρούτο με ιδιαίτερη γεύση και χαρακτηριστικά μια και είναι το μοναδικό που ενώ γεωπονικά είναι φρούτο διατροφικά κατατάσσεται στα λιπαρά. Πλούσιο σε βιταμίνη Κ, C και Ε αλλά και σε φυλλικό οξύ, κάλιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το αβοκάντο τρώγεται σκέτο σαν φρούτο ή ορεκτικό -ταιριάζει ιδανικά με λεμόνι και αλάτι- χρησιμοποιείται, όμως και στις σαλάτες, πράσινες ή μη. Μπορεί ακόμα να αποτελέσει τη βάση για γλυκές λιχουδιές όπως μους σοκολάτα με αβοκάντο αντικαθιστώντας το βούτυρο.
Εσπεριδοειδή
Σε μια εποχή που οι ιώσεις κάνουν δυναμικά την εμφάνιση τους, η φύση μας εφοδιάζει με άφθονα εσπεριδοειδή. Πορτοκάλια, μανταρίνια αλλά και γκρέιπφρουτ αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Απολαύστε τα ολόκληρα ή σε φρεσκοστυμμένο χυμό και ξεκινήστε τη μέρα σας δυναμικά.
Λωτός
Πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με τα κυριότερα να είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C, το μαγνήσιο και το κάλιο. Το χρυσοκόκκινο χρώμα του οφείλεται στα φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Εκτός από τα παραπάνω, περιέχει επίσης πολυφαινόλες και κατεχίνες, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, τα οποία είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους, αλλά και βετουλινικό οξύ, μια ουσία που έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα δραστική ενάντια σε αρκετές μορφές καρκίνου.
Επιπλέον, περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα ή σε όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν. Ακόμη, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε φυσικά σάκχαρα, είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας κατάλληλη για άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα, όπως οι αθλητές, ενώ οι διαβητικοί θα πρέπει να το καταναλώνουν με προσοχή.
Ρόδι
Αναμφισβήτητα το ρόδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως διατροφικός θησαυρός. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, E, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ το ρόδι είναι από μόνο του ένα φρούτο που τονώνει το ανοσοποιητικό και θωρακίζει την υγεία. Παράλληλα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ), που καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, προσδίδοντας του έτσι αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση.
Η κατανάλωση του συμβάλλει στην καταπολέμηση της χρόνιας διάρροιας και τη δυσεντερία και βοηθά στην αντιμετώπιση του έλκους, ενώ παράλληλα προστατεύει τα νεφρά από τις τοξίνες και εμποδίζει τις νεφρικές βλάβες. Ο χυμός του ροδιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, γι’ αυτό και προστατεύει από ιώσεις και άλλες ασθένειες.
Μάλιστα ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός. Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και τις λιγοστές θερμίδες (γύρω στις 230 θερμίδες τα 280 γραμμάρια), καθώς και τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τότε μάλλον έχουμε πάρα πολλούς λόγους για να το προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
Κυδώνι
Το κυδώνι είναι ένα ακόμα από τα φρούτα που μπορείς να βρεις το φθινόπωρο και να βάλεις στη διατροφή σου, αφού έχει πολλά θρεπτικά οφέλη. Ελάχιστες ποικιλίες κυδωνιού τρώγονται ωμές. Ο συνήθης τρόπος για να τα καταναλώσεις είναι είτε σε γλυκό και στην κατσαρόλα και ψητό στο φούρνο είτε στη μαγειρική (χοιρινό με κυδώνια). Τα κυδώνια είναι πλούσια σε πηκτίνη που βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης στο αίμα. Λόγω του ίδιου στοιχείου, είναι σημαντικά για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, καθώς επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων (εξαιρείται βέβαια η εκδοχή του ως γλυκό του κουταλιού). Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό αρκεί εδώ να καταναλωθεί ωμό μια και με τη θερμική επεξεργασία μεγάλο μέρος της βιταμίνης C καταστρέφεται.
Η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη που περιέχουν, είναι δύο πολύ σημαντικές ουσίες που ενισχύουν την μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ η παρουσία καλίου , αποτρέπει την κατακράτηση υγρών. Τέλος, το κυδώνι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των προβλημάτων του εντέρου και την ομαλότερη λειτουργία του, αλλά και στη διαδικασία της πέψης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του καρπού του σε φυτικές ίνες. Θεωρείται επίσης, καταπραϋντικό για πόνους και το αίσθημα καυσού στο στομάχι.
Απολαύστε τα φρούτα του τελευταίου φθινοπωρινού μήνα και επωφεληθείτε των εξαιρετικών ιδιοτήτων τους.
Ωμά, σε φρουτοπολτούς και φρέσκους χυμούς ή και ως ιδιαίτερη πινελιά στις σαλάτες και τη μαγειρική, είναι πάντα ωφέλιμα. Ακόμα και ως γλυκά του κουταλιού αποτελούν μια υγιεινή εκδοχή χωρίς λίπος που τα καθιστά κατάλληλα σε όσους πάσχουν από υψηλή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια.