Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε και να αναπτύξετε τα ταλέντα του παιδιού σας!
Συνήθως τα ταλέντα των παιδιών είναι κρυφά. Υπάρχουν όμως τρόποι να τα ανακαλύψουμε και να τα βοηθήσουμε να τα ξεδιπλώσουν!
Γράφει η Αμάντα Μαλούχου.
Όλα σχεδόν τα παιδιά σήμερα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, δείχνουν να έχουν κάποιου είδους κλίση ή ιδιαίτερη προτίμηση σε έναν ή σε περισσότερους τομείς. Πώς μπορούμε όμως εμείς οι γονείς να διακρίνουμε εάν αυτή η κλίση του παιδιού μας σχετίζεται με μια ιδιαίτερη δεξιότητα ή ακόμα καλύτερα με ένα ταλέντο, το οποίο θα πρέπει ενδεχομένως να αναπτύξουμε;
Σήμερα η έρευνα υποστηρίζει πως τα ταλέντα είναι ευδιάκριτα από τη μικρή ηλικία των παιδιών, απλά εμείς ως γονείς δεν είμαστε εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να τα αναγνωρίσουμε στο σύνολό τους πάντα και να επενδύσουμε σε αυτά. Ένας πολύ απλός τρόπος να αναγνωρίσει κάνεις το ταλέντο είναι να δει ποια πράγματα κάνει ένα παιδί ή ένας έφηβος με ιδιαίτερη ευκολία, του βγαίνουν «φυσικά», όταν για άλλους φαντάζουν δύσκολα, επίπονα ή και αδύνατα.
Είναι απαραίτητο φυσικά να διευκρινίσουμε ότι το να αναγνωρίσουμε πως το παιδί μας έχει ταλέντο σε κάτι δεν αρκεί από μόνο του για να οδηγήσει στην επιλογή σπουδών και επαγγελματικής πορείας. Το ταλέντο για να αναπτυχτεί και να αξιοποιηθεί είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με εξάσκηση, καθοδήγηση, εναύσματα, στήριξη και προσλαμβάνουσες.
Η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος γύρω από το παιδί, εφόσον μιλάμε για την παιδική /εφηβική ηλικία, αποτελεί την πρώτη βασική συνθήκη για την αναγνώριση, ανάδειξη και ανάπτυξη του ταλέντου.
Δεύτερη σημαντική συνθήκη είναι η διαμόρφωση εκείνων των συμπεριφορών και των πεποιθήσεων που θα δώσουν την απαιτουμένη αξία και χώρο στο ταλέντο να αναπτυχθεί και να εξελιχτεί, όπως η επιμονή, η υπομονή, η εξάσκηση, η ανάλυση ρίσκου, η ευελιξία, η επιμέλεια, η αποδοχή ότι χωρίς προσωπικές θυσίες δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος. Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη του ταλέντου μαζί με την οικογένεια μπορούν να είναι και οι σημαντικοί τρίτοι.
Με τον ορό σημαντικοί τρίτοι εννοούμε πρόσωπα που λειτουργούν ή μπορούν να λειτουργήσουν ως μοντέλα έμπνευσης, θαυμασμού, εμπιστοσύνης, κύρους, από το οικογενειακό, φιλικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να στηρίξουν με πολλούς τρόπους την εξέλιξη του ταλέντου, μέσω της στήριξης της ανάπτυξης των απαιτούμενων συμπεριφορών, της διαχείρισης κρίσεων ή ακόμα και ως συνδετικοί κρίκοι με την αγορά εργασίας και τα διάφορα επαγγέλματα.
Σύμφωνα με τον Feldman (1992), καθηγητή στο Department of Child Study and Human Development του Πανεπιστημίου Tufts, η ανάπτυξη ταλέντου στα παιδιά περνά από τα εξής στάδια:
4-10 ετών μέσω παρατήρησης και εξερεύνησης
10-13 ετών μέσω μεντόρων, προτύπων, αγώνων και διαγωνισμών
13-18 ετών μέσω εστίασης στην ανάπτυξη συγκεκριμένων ταλέντων, εμπειριών που αφορούν σε ανθρώπους με ταλέντο
18-22 αποκρυστάλλωση ταλέντων και σύνδεση με εργασιακές επιλογές
«Εκτιμήστε την προσπάθεια του παιδιού σας και όχι τα ταλέντα του.» Υπάρχει λόγος!
Μικρά απλά βήματα για την αναγνώριση και ανάπτυξη του ταλέντου των παιδιών μας:
Παρατηρήστε τι αρέσει στα παιδιά να κάνουν, με τι ασχολούνται όταν είναι ελεύθερα (ζωγραφική, παιχνίδια με αριθμούς, χόμπι που επιλέγουν)
Πηγαίνετε τα παιδιά σας σε χώρους όπου μπορούν να μάθουν νέα πράγματα (μουσεία, εκδηλώσεις, βιβλιοθήκες, παρουσιάσεις)
Βρείτε έναν μέντορα που μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με την οικογένεια ως πρότυπο, ως εμπνευστής, ακόμα και ως κυματοθραύστης αν χρειαστεί.
Μιλήστε και παίξτε με τα παιδιά σας. Φτιάξτε μαζί ιστορίες, αναλύστε σημαντικές προσωπικότητες, συζητήστε για τα όσα συμβαίνουν, προβάλετε πρότυπα.
Ενισχύστε την περιέργεια των παιδιών. Ενισχύστε τους τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις και να εκφράζουν άποψη
Δώστε στα παιδιά επαγγελματικές εμπειρίες. Γίνετε ο συνδετικός κρίκος με τον επαγγελματικό στοίβο, φέρτε τα σε επαφή με επαγγελματίες που αγαπούν αυτό που κάνουν.
Προτρέψτε τα παιδιά σας να εκτεθούν σε διαφορετικές εργασιακές εμπειρίες (μετά από κάποια ηλικία) έστω και για μικρές περιόδους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Πηγή: familyinaction.gr