Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ύπνο του μωρού σας!

ύπνος νεογέννητου

Ο ύπνος είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο ένα νεογέννητο μωράκι. Κατά τη διάρκειά του πολλαπλασιάζονται οι νευρικές συνάψεις στον εγκέφαλο και εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη, η οποία θα του επιτρέψει να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει. Γι’ αυτό το μόνο που έχετε να κάνετε τις πρώτες εβδομάδες είναι να ακολουθείτε τους ρυθμούς του! Σιγά σιγά θα αποκτήσει ένα πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα κοιμάται περισσότερες ώρες τη νύχτα και λιγότερες την ημέρα.

Καταρχήν, θα πρέπει να εξασφαλίσετε στο μωράκι σας ένα όσο το δυνατόν πιο σταθερό πρόγραμμα όσον αφορά τις δραστηριότητές του, όσο είναι ξύπνιο. Για παράδειγμα μπορείτε να του κάνετε μπάνιο μία συγκεκριμένη ώρα ή να του βάλετε ένα τραγουδάκι πριν τον ύπνο. Τα μωράκια λατρεύουν τη ρουτίνα.

Διατηρήστε ένα ήσυχο περιβάλλον στο σπίτι, αφού αν επικρατεί εκνευρισμός είναι βέβαιο ότι θα διαταραχθεί ο ύπνος του. Φροντίστε να ξεκουράζεστε, όταν κοιμάται το μωράκι σας για να είστε ξεκούραστη και χαλαρή.

Είναι εξαιρετικά όμορφο και χαλαρωτικό το να κοιμάται στην αγκαλιά σας ή στο ίδιο δωμάτιο με εσάς. Έτσι, θα συνηθίσει τη ζεστασιά της αγκαλιάς σας και τους χτύπους της καρδιάς σας και αν για οποιοδήποτε λόγο ξυπνήσει τη νύχτα, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά σ’ αυτή την ηλικία, θα ηρεμήσει αμέσως και θα μπορέσει να ξανακοιμηθεί.

Επίσης, μη ξεχνάτε ότι ποτέ δεν πρέπει να ξυπνάτε το μωράκι σας! Ακόμη και αν έχουν περάσει αρκετές ώρες από το προηγούμενο γεύμα του, αφήστε το να ρυθμίσει από μόνο του το ωράριό του.

Μάθετε στο μωράκι σας να διακρίνει την ημέρα από τη νύχτα. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της ημέρας, βάλτε του μουσική, μιλήστε και παίξτε ζωηρά μαζί του και ακόμη κι όταν κοιμάται, αφήστε ανοιχτές τις κουρτίνες στο δωμάτιο και τους καθημερινούς ήχους του σπιτιού να ακούγονται σε κανονική ένταση. Αντίθετα, χαμηλώστε το φωτισμό τη νύχτα, κάντε ησυχία και αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα.

Το μωράκι σας θα πρέπει να κοιμάται ανάσκελα ή στο πλάι και ποτέ μπρούμυτα. Το δωμάτιο πρέπει να είναι δροσερό. Η θερμοκρασία μεταξύ 18 και 22 βαθμών είναι ιδανική. Φροντίστε τα ποδαράκια του να είναι κοντά στα κάγκελα της κούνιας ή στο κάτω μέρος του καλαθιού του, έτσι ώστε να μην κινδυνεύει να γλιστρήσει και να καλυφθεί το πρόσωπό του από τα σκεπάσματα. Απομακρύνετε τα αντικείμενα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την ασφάλειά του, όπως τα λούτρινα παιχνίδια και μαξιλάρια.

Τους πρώτους μήνες του μωρού σας είναι πιο πρακτικό και καθησυχαστικό για μία νέα μανούλα να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με το βρέφος. Όποτε το μωρό νιώσει έτοιμο και σας δείξει οτι το επιθυμεί, μπορείτε να το βάλετε στο δικό του προσωπικό χώρο, φροντίζοντας να έχει κοντά του το αγαπημένο του κουκλάκι ή μια μαλακή κουβερτούλα, που μπορούν να υποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας που δίνει η παρουσία σας στο μωράκι!

Λεωνίδας Κάλφας για το Babyradio