Μια μαμά περιγράφει τις “δουλειές” που μπορεί να κάνει ένα 3χρονο στην κουζίνα!

Μια μαμά περιγράφει τις “δουλειές” που μπορεί να κάνει ένα 3χρονο στην κουζίνα!

Δουλειές

Διαβάζοντας Μοντεσόρι, κατάλαβα ότι ειναι πολύ σημαντικό να μην καταπνίγουμε την ανάγκη των παιδιών μας στο να βοηθήσουν στις καθημερινές δουλειες (“θα το σπάσεις”, “είναι ψηλα δεν φτάνεις” και άλλα “ομορφα” που λέμε εμεις οι μεγάλοι) αλλά να τους δείχνουμε τον τρόπο και να δημιουργούμε περιβάλλον τέτοιο ώστε να μπορεί το παιδί να συμμετέχει ενεργά.

Αυτή η διαδικασία τους δίνει μια αίσθηση επιτυχίας και βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, νιώθουν πιο ελεύθερα και ανεξάρτητα (ενδοπροσωπική νοημοσύνη).

Πέρα απο το ψυχολογικό βοηθάει
– στην λογικομαθηματική σκέψη (για παράδειγμα η τακτοποίηση των μαχαιροπίρουνων είναι ομαδοποίηση, έννοιες μικρο /μεγάλο, διπλα, μέσα, δεξιά/αριστερά),
– χωρική νοημοσύνη (ισορροπία, αισθηση του χώρου κλπ),
– ανάπτυξη λεξιλογίου,
– ανάπτυξη κριτικής σκέψης
– εξάσκηση λεπτης κινητικότητας (πχ εξασκεί τα δάκτυλα και τα προετοιμάζει ώστε αργότερα να μπορεί να χειριστεί το μολύβι)
κλπ

Για αυτό μικρές αλλαγές στο σπίτι μας μπορεί να γίνει πιο “φιλικό” για το παιδί μας, πχ ο νεροχύτης είναι ψηλά αλλά έχουμε ένα σκαλοπατάκι, χρησιμοποιούμε πλαστικά (όχι μιας χρήσης από καλό υλικό) πιάτα και ποτήρια, τοποθετούμε σε χαμηλό σημείο πραγματα που το παιδί μπορει και πρέπει να έχει πρόσβαση κλπ.

Τον τελευταίο καιρό. λοιπόν πρόσεξα πόσα πολλά μπορει κάνει ο 3χρονος γιος μου στο σπίτι. Τωρα ειναι 3,5 αλλά έχει ξεκινησει καιρό και μόλις χθες καταλαβα για πόσα είναι ικανός … και για πολλά άλλα βεβαίως βεβαίως, αλλά σήμερα θα επικεντρωθούμε στην κουζίνα! 🙂

 
Τακτοποιεί τα ψώνια ή μου δίνει πχ τα φρούτα για τον χυμό μας ή το κολατσίο μας, τα λαχανικά για την σαλάτα. Βασικό ειναι να έχουμε γιαουρτάκια, τυράκια, φρουτα, λαχανικά σε σημείο που όχι μονο να φτάνει το παιδι αλλά και να τα βλέπει καλα.

Μαγειρεύει τα scrambled eggs του (φαντάζομαι καταλαβαίνετε πως πάντα είμαστε δίπλα του).
 Στίβει τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια για να φτιάξει το χυμό του.
Σερβίρει το τραπέζι, ή τακτοποιεί τα πιάτα από το πλυντήριο.
Ανοίγει φύλλο για να φτιάξουμε πιτάκια.
Και φυσικά φτιάχνει κουλουράκια.
Μερικά ακόμα για τα οποία δεν εχω βάλει εικόνες είναι
– καθαρίζει το σφικτό αβγό του και το κόβει
– βοηθάει όταν φτιάχνουμε κέικ

– πλένει τα πλαστικά του πιάτα

Έχω την καλύτερη παρέα στην κουζίνα!!!! 🙂

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί δεν θα πάω στην Ανάσταση με τα παιδιά μου…

H απερίγραπτη αγάπη μεταξύ παιδιών και παππούδων…