“Μόλις γέννησα…Και τώρα τι κάνω;” Οδηγός για πρωτάρες μαμάδες!
Σίγουρα είστε από το είδος των γυναικών που έχετε προγραμματίσει άδεια μητρότητας και μάλιστα και τι θα κάνετε κατά την διάρκεια της άδειας σας. Σωστά;
Και τώρα μετά την γέννηση του μωρού και την επάνοδο στο σπίτι, συνειδητοποιείτε πως παραβλέψατε ένα σοβαρό πράγμα. ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.
Αντίθετα , τώρα είναι καιρός για να αποκτήσετε ξανά τις δυνάμεις σας, να γνωριστείτε με το μωρό σας και φυσικά να μάθετε πώς να είστε μητέρα. Ξεχάστε λοιπόν ότι άδεια μητρότητας σημαίνει « Άδεια» και επικεντρωθείτε στα τρία βασικά και σημαντικά θέματα που προανέφερα.
Το πρώτο και σημαντικό είναι να ξαναβρείτε τις δυνάμεις σας. Το σώμα σας βίωσε τεράστια αλλαγή μέσα σε λίγους μήνες, γιαυτό μην περιμένετε να επιστρέψει στην πρώτη του κατάσταση άμεσα. Μπορεί να διαβάζετε ή να σας λένε ότι επανέρχεται στους 2 πρώτους μήνες, και οι περισσότερες αποφασίζουν να επιστρέψουν στην δουλειά και στο συζυγικό κρεβάτι, αλλά για να ξαναβρεί το σώμα τους ρυθμούς του , την φόρμα του, τις παλιές του ορμόνες, χρειάζεται 9 μήνες.
Χαλαρώστε λοιπόν. Και ακολουθήστε τις πιο κάτω οδηγίες για να το βοηθήσετε να επανέλθει γρηγορότερα και καλύτερα.
- Να κοιμάστε όταν κοιμάται το μωρό. Να είστε σίγουρες ότι ποτέ δεν θα νιώσετε τόσο κουρασμένες όσο τους πρώτους μήνες της μητρότητας. Ξεχάστε το «πρέπει να κάνω δουλειές» όταν κοιμάται το μωρό. Μόλις αυτό αρχίσει να ροχαλίζει, είναι και η δική σας ώρα να ροχαλίσετε επίσης. Σταδιακά, θα ανακτήσετε τις δυνάμεις σας , και θα μπορείτε να μένετε σε εγρήγορση περισσότερη ώρα.
- Κάντε τα καθημερινά σας καθήκοντα μαζί με το μωρό. Τα μωρά λατρεύουν να σας βλέπουν και να σας ακούν. Δεν σκέφτονται «α τι βαρετό η μαμά βάζει πλυντήριο» ή η μαγειρεύει , τους αρέσει να σας βλέπουν και να σας ακούν. Μιλήστε τους και θα έχετε την καλύτερη συντροφιά.
- Βγείτε από το σπίτι κάθε μέρα. Μόλις ανακτήσετε δυνάμεις και σας επιτρέψει και ο γιατρός , βγείτε βόλτες κάθε μέρα. Ακόμη και εάν είναι μόνο γύρω από το τετράγωνο. Ο ήλιος και ο φρέσκος αέρας θα σας κάνουν μόνο καλό.
- Παραγγείλετε από έξω. Τώρα δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να δείξετε τις μαγειρικές σας ικανότητες. Εάν ο σύζυγος δεν ξέρει να μαγειρεύει, ή δεν έχετε βοήθεια από μαμά-πεθερά , σηκώστε το τηλέφωνο και παραγγείλετε από έξω. Η ξεκούρασή σας είναι πιο σημαντική.
8 Λάθη που έκανα σαν νέα μαμά και δεν πρόκειται να ξανακάνω!
- Χαμηλώστε τα στάνταρ σας. Το σπίτι σας δεν χρειάζεται να λάμπει από καθαριότητα. Ζητήστε βοήθεια , και κάντε εσείς όσο λιγότερα μπορείτε , για να το κρατάτε σε σειρά. Απλά τακτοποιείτε τα ρούχα για να μην γίνετε χαμός , στρώστε το κρεβάτι το πρωί, και κάποιο δωμάτιο θα είναι τακτοποιημένο.
- Ανεβάστε τα στάνταρ σας. Το σώμα σας πρέπει να είναι πεντακάθαρο μετά την γέννα, για λόγους όχι μόνο υγιεινής αλλά και ασφάλειας. Δεν θέλουμε κάποιο άτακτο μικρόβιο να εγκατασταθεί στην τομή μας εάν κάναμε καισαρική ή στο ευαίσθητο σημείο μας.
- Τρώτε υγιεινά. Έτσι κρατάτε το σώμα σας σε καλά επίπεδα ενέργειας, και εάν θηλάζετε, δίνετε και στο μωρό τα καλύτερα συστατικά. Εννοείτε ότι δεν πίνουμε και δεν καπνίζουμε.
- Δώστε σημασία στα σημάδια. Εάν π.χ. παρουσιαστεί κάποια αιμορραγία, ή πόνος ή σπυράκια , ότι δεν πρέπει να παρουσιαστεί, κατά την διάρκεια της ανάρρωσης σας , αμέσως τον γιατρό . Καμία αναβολή , γιατί όταν είναι καλά η μαμά, είναι και το μωρό.
- Ξεχάστε την οικοδέσποινα. Μετά από την γέννα , συνηθίζεται οι φίλοι και οι συγγενείς να έρχονται στο σπίτι για να δούν το μωρό. Πρέπει να κρατάμε αποστάσεις και δυνάμεις σε αυτή την περίοδο, και όχι να αρχίσουμε τα τραπεζώματα, και τις νυχτερινές επισκέψεις .Η μαμά πρέπει να ξεκουράζεται , ο καιρός για κοινωνικές μαζώξεις θα έρθει σύντομα.
- Υπομονή. Κρατήστε όλες σας τις δυνάμεις , γιατί μετά την γέννα οι ορμόνες κάνουν πάρτυ, και μέχρι να επανέρθουν, και να νιώσουμε πάλι γυναίκες, θέλει χρόνο. Υπομονή , μέχρι να μάθουμε πώς να είμαστε μητέρες, υπομονή μέχρι να θυμηθούμε πώς να είμαστε πάλι σύζυγοι, υπομονή μέχρι να επανέλθει η θυληκότητά μας.
Πάντα να θυμόμαστε ότι το σώμα μας είναι αυτό που μας έδωσε το μωρό μας, το κουβαλούσε τόσο καιρό, ταλαιπωρήθηκε με την γέννα. Ας του δώσουμε την φροντίδα και την αγάπη που του αξίζει, για να μας δώσει και αυτό πάλι πίσω όλα όσα θέλουμε από αυτό.
Το σώμα έχει την δική του μνήμη.
Κατερίνα Ευστρατιάδου Dip.L.C.
Πηγή: mamanameless.blogspot.gr