Αφιέρωμα: Όλα για την υγεία των παιδιών

Happy-kid-amazing-smile-face

Η σημασία των εμβολίων

A baby getting an injection

Ο εμβολιασμός είναι μια βασική ασπίδα προστασίας για την υγεία των παιδιών, αρκεί να τηρείται πιστά το χρονοδιάγραμμα του κάθε εμβολίου.

«Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη» – ένα motto με αναμφισβήτητη ισχύ στην περίπτωση των εμβολίων. Ο εμβολιασμός είναι το βασικό μέσο προφύλαξης των παιδιών από τα επικίνδυνα λοιμώδη νοσήματα και αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου των νόσων που μπορεί να απειλήσουν έναν άνθρωπο. Ο ρόλος των εμβολίων είναι να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ώστε να επιτευχθεί η άριστη ανοσοπροστασία από τους λοιμογόνους παράγοντες. Όμως τα εμβόλια, για να είναι αποτελεσματικά, πρέπει να γίνονται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, που πρέπει να ακολουθείται κατά γράμμα. Ο σχεδιασμός του προγράμματος εμβολιασμών στοχεύει στην προστασία των παιδιών απέναντι σε συγκεκριμένες λοιμώξεις (πριν ακόμα από την ηλικία στην οποία τα νήπια κινδυνεύουν να νοσήσουν), στην απλοποίηση του σχήματος του εμβολιασμού, στην ελαχιστοποίηση των επισκέψεων στον παιδίατρο και κινητοποιεί τους γονείς να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα.

Ο ρόλος των γονιών
Οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για το πρόγραμμα εμβολιασμών και να συνεργάζονται με τον παιδίατρο στην τήρηση του εμβολιαστικού σχήματος. Άλλωστε, είναι πρωταρχικά δική τους ευθύνη τόσο η ενημέρωση του βιβλιαρίου υγείας από τον παιδίατρο όσο και ο προγραμματισμός των επόμενων εμβολιασμών.

Πνευμονιοκοκκική Λοίμωξη και Παιδιά
Βασικός εμβολιασμός στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών είναι ο αντιπνευμονιοκοκκικός. Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που προκαλεί γνωστές λοιμώξεις, όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα και βακτηριαιμία, ιγμορίτιδα και μέση ωτίτιδα, που συνεπάγονται πολυάριθμες επισκέψεις σε γιατρούς, οικονομικό κόστος και ταλαιπωρία τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς. Οι ηλικίες που κινδυνεύουν ιδιαιτέρα από το συγκεκριμένο μικρόβιο είναι τα παιδιά μικρότερα των 2 ετών (ιδιαιτέρα στις ηλικίες μεταξύ 6 και 12 μηνών), καθώς και αυτά μεταξύ 2 και 5 ετών, που φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνια νοσήματα ή ανοσολογικές διαταραχές. Στοιχεία από τη χώρα μας δείχνουν πως κάθε χρόνο νοσηλεύονται με σοβαρή πνευμονιοκοκκική λοίμωξη 100 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ανά 100.000 άτομα του πληθυσμού. Επιπλέον, σύμφωνα με την πανελλαδική καταγραφή του εθνικού κέντρου αναφοράς μηνιγγίτιδας, το 40% των κρουσμάτων πνευμονιοκοκκικής μηνιγγίτιδας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας συμβαίνουν μέσα στο πρώτο έτος της ζωής τους.

Έγκαιρος και σωστός εμβολιασμός
Είναι πολύ σημαντικό πως τα στοιχεία για την ευεργετική δράση του εμβολιασμού έχουν γίνει αποδεκτά από το Υπουργείο Υγείας, ενώ όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία καλύπτουν το 100% της αξίας των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Βάσει του προγράμματος αυτού, συνιστάται η χορήγηση του συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου σε 4 δόσεις για τα παιδιά, αρχικά στον 2ο μήνα, στη συνέχεια στον 4ο και 6ο μήνα και μία επαναληπτική δόση μεταξύ 12ου και 15ου μήνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως ο σωστός εμβολιασμός είναι μόνο ο έγκαιρος και ολοκληρωμένος εμβολιασμός.

Ο ποιοτικός ύπνος 

cute-baby-sleeping-1080p-hd-wallpaper

Η υπνική άπνοια είναι μια πάθηση που δυσκολεύει τον σωστό ύπνο των παιδιών. Ένα πρόβλημα που ευτυχώς σήμερα έχει λύση. Όταν το παιδί δεν κοιμάται καλά, υποφέρει τόσο το ίδιο όσο και οι γονείς του. Ο κακός ύπνος μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όμως ο πιο βασικός είναι ένα σύνδρομο ευρέως γνωστό ως Αποφρακτική Υπνική Άπνοια (O.S.A. = Obstructive Sleep Apnea).

Πρόκειται για ένα σύνδρομο κατά το οποίο αναστέλλεται η αναπνοή, δηλαδή σταματά η ροή αέρα από τη μύτη και το στόμα για πάνω από 10 δευτερόλεπτα. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως το παιδί δεν αναπνέει, το διοξείδιο του άνθρακα στο αίμα ανεβαίνει, ερεθίζεται το αναπνευστικό κέντρο στον εγκέφαλο και έτσι ξυπνά για να αναπνεύσει. Το αποτέλεσμα είναι το παιδί να μην κοιμάται καλά, με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για το ίδιο, αλλά και για τους γονείς του. Οι γιατροί θεωρούσαν γενικά ότι το πρόβλημα της Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας απασχολούσε κυρίως τους ενήλικες, όμως πλέον γνωρίζουμε πως εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε παιδιά νηπιακής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με μία απλή ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και με τη λήψη ενός πλήρους ιστορικού με τη βοήθεια φυσικά των γονιών. Συνήθως για το πρόβλημα ευθύνονται: υπερβολικά αυξημένες σε μέγεθος μάζες ιστών στη στοματική κοιλότητα, μακριά και χαλαρή σταφυλή, υπερτροφικές και υπερπλαστικές αμυγδαλές, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) κ.λπ.Συμπτώματα:
– Συνεχές ροχαλητό
-Υπόπνοια (αναστολή της ροής του αέρα)
-Υπερδραστηριότητα/Νευρικότητα

Επιπτώσεις:
Στη συμπεριφορά: νευρικότητα, υπερκινητικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα
Στην καρδιακή λειτουργία: καρδιακή κόπωση, λαχάνιασμα, ταχυκαρδία, αρρυθμία
Στην ανάπτυξη: χαμηλότεροι δείκτες ανάπτυξης, χαμηλό ύψος, παχυσαρκία
Στο σχολείο: χαμηλές μαθησιακές επιδόσεις, αδυναμία παρακολούθησης

Γενικές παρατηρήσεις:
– Η υπνική άπνοια δεν σχετίζεται πάντα με το αυξημένο σωματικό βάρος και την παιδική παχυσαρκία.
– Παρουσιάζεται σχεδόν πάντοτε ως υπνηλία και νωθρότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
– Συνήθως τα παιδιά με υπνική άπνοια είναι υπερκινητικά.
– Η Μελέτη Ύπνου δεν αρκεί για να καθοριστεί η βαρύτητα του προβλήματος, καθώς συνήθως αυτό που διαπιστώνεται είναι απλώς μία “ανωμαλία στην αναπνοή”.
– Η αντιμετώπιση στην παιδική ηλικία λύνει μόνιμα το πρόβλημα.

Λύσεις
* Χειρουργική αντιμετώπιση: Η λύση αυτή έχει μεγάλη επιτυχία και κρύβει πολύ μικρή ταλαιπωρία για το παιδί, αφού ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος και διαρκεί περίπου δύο 24ωρα. Στην ουσία, ο γιατρός απλώς αφαιρεί τα υπερτροφικά κρεατάκια και τις αμυγδαλές και αυτό είναι αρκετό για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα σε ποσοστό πάνω από 86%.
* Εναλλακτικές λύσεις: η αποφυγή των αλλεργιογόνων και η θεραπεία της αλλεργίας και του βρογχικού άσθματος, η αποφυγή του ύπνου σε πρόσθια θέση, η μείωση του βάρους, η σωματική άσκηση και η αποφυγή καπνίσματος μπροστά στα παιδιά.

Ευχαριστούμε τον δρα Νικόλαο Κανέλη, διευθυντή ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου «Metropolitan», με χειρουργική εξειδίκευση στην παιδοωτορινολαρυγγολογική, στη χειρουργική ροχαλητού (υπνικής άπνοιας) και στην ενδοσκοπική χειρουργική ρινός. (www.kanelis.gr, [email protected])

Χειρουργική για Παιδιά 

3f05d661d6e3919a06625920891f6f9f

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και τα σημαντικά πλεονεκτήματά τους στην παιδιατρική.Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική είναι η χειρουργική που πραγματοποιείται με τεχνικές τέτοιες, ώστε να μειώνεται όσο είναι δυνατόν το χειρουργικό “τραύμα”. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως τα βρέφη -και γενικότερα τα παιδιά- δεν είναι απλώς μία μικρογραφία των ενηλίκων και γι’ αυτό ακριβώς απαιτείται μια εξειδικευμένη χειρουργική αντιμετώπιση.

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές
Μετά την ανάπτυξη της λαπαροσκόπησης τη δεκαετία του 1990, έγινε αντιληπτό πως η μείωση του χειρουργικού τραύματος έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική χειρουργική, γεγονός που οδήγησε στην ανακάλυψη των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών. Στη Χειρουργική Παίδων η ανάπτυξη αυτή οδήγησε σε νέες τεχνικές τόσο για τις κλασικές χειρουργικές επεμβάσεις όσο και για τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων με τη χρήση τεχνολογιών, όπως τα Laser και η ενδοσκόπηση. Ο παιδοχειρουργός δεν είναι απλώς ένας χειρουργός για “μικρούς ανθρώπους”, αλλά πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και να έχει αντίληψη της μεγάλης ψυχικής καταπόνησης των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους. Η ανάπτυξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής την τελευταία δεκαετία στα παιδιά και γενικότερα η τάση της “ελάχιστης θεραπευτικής παρέμβασης” (minimal invasive treatment) οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των μετα-χειρουργικών επιπλοκών και στην καλύτερη έκβαση μεγάλου αριθμού νοσημάτων.

Νέες τεχνικές: τα πλεονεκτήματα
• Μείωση χειρουργικού τραύματος
• Μείωση μετεγχειρητικού πόνου
• Μείωση νοσηρότητας
• Μείωση χρόνου νοσηλείας
• Γρηγορότερη επιστροφή στις δραστηριότητες
• Ελαχιστοποίηση συμφύσεων (παθολογική κατάσταση μετά το χειρουργείο)
• Πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
• Δυνατότητα διεκπεραίωσης τέτοιου χειρουργείου (γυναικολογικές, γενικής χειρουργικής, ουρολογικές) σε μεγαλύτερη ηλικία
Τα τρία τελευταία πλεονεκτήματα θεωρούνται πολύ πιο σημαντικά για τα παιδιά από ό,τι για τους ενήλικες, αφού όλη η ιατρική που ασχολείται με τα παιδιά θεωρεί πρώτιστο μέλημα, όχι μόνο την αντιμετώπιση της κάθε νόσου, αλλά και την καλύτερη δυνατή ζωή του παιδιού μετέπειτα.

Νέες τεχνικές και χειρουργεία
Οι χειρουργικές πράξεις που μπορούν να γίνουν με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές είναι:
• Διαγνωστική λαπαροσκόπηση
• VATS, χειρουργική αντιμετώπιση πνευμονικών αποστημάτων – υπεζωκοτικών συλλογών
• Συγγενής διαφραγματοκήλη
• Αντιπαλινδρομικές επεμβάσεις (Nissen, Thal, Toupet)
• Πυλορομυοτομή
• Διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία (PEG)
• Εκτομή μεκελείου απόφυσης
• Εγκολεασμός
• Σκωληκοειδεκτομή
• Χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης συγγενούς μεγακόλου
• Ατρησία ορθού
• Χολεκυστεκτομή
• Βιοψία ήπατος
• Αντιμετώπιση ψευδοκύστης παγκρέατος
• Σπληνεκτομή
• Αποκατάσταση βουβωνοκήλης
• Κρυψορχία
• Κύστεις ωοθήκης
• Νεφρεκτομή
• Πυελοπλαστική
• Κιρσοκήλη

Είναι φανερό πως με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των τεχνικών, πλέον η μεγαλύτερη γκάμα της παιδοχειρουργικής βρίσκεται στον παραπάνω πίνακα. Οπότε είναι βασικό οι γονείς να είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και να αναζητάμε τους ανθρώπους εκείνους που μπορούν να μας κατευθύνουν σε ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον κ. Παναγιώτη Πετρόπουλο MD, MSc, MBA, χειρουργό παίδων. ([email protected])

Πηγή: madamefigaro.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πρώτες βοήθειες σε βρέφος: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Πότε η μητέρα «κληροδοτεί» την τερηδόνα στο παιδί

Για πρώτη φορά τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική αποκτούν τα καλά του φυσιολογικού τοκετού