Αυτή η μαμά μας εξηγεί πως επέλεξε το blw για εισαγωγή στερεών τροφών!

101316_LS_growthcurve_main

Μια καινούργια εμπειρία και για εμένα την ίδια θα έλεγα, που ανακάλυψα μαζί με τον δεύτερο γιο μου (αφού στον πρώτο δεν είχα ενημερωθεί έγκαιρα)! Μια εμπειρία που σου προτείνω να δοκιμάσεις 100% με το μωρό σου όταν θα έρθει η ώρα να εισάγετε τις στέρεες τροφές για πολλούς λόγους! BLW λοιπόν η ολοκληρωμένα baby led weaning ένας τρόπος εισαγωγής στέρεων τροφών που τελευταία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής! Αν και αν θες την γνώμη μου θεωρώ πως και πριν την τεράστια εμπορευματοποίηση γύρω από την ερχομό και το μεγάλωμα ενός μωρού σχετικά με το τι και πως θα φάει, πριν από χρόνια δηλαδή, πιστεύω οτι αυτός ήταν ο βασικός τρόπος σίτισης στερεών τροφών των μωρών (πριν εμφανιστούν δηλαδή στην αγορά τα μπλέντερ κλπ.)

Θα ξεκινήσω το άρθρο λύνοντας αρχικά κάποιες πιθανές απορίες και ερωτήματα για την μέθοδο αυτή! Οι απαντήσεις μου αν και γραμμένες με τον δικό μου τρόπο, είναι τα όσα διάβασα και ενημερώθηκα και εγώ για την μέθοδο αυτή πριν αποφασίσω να την δοκιμάσω με τον μικρό! (γιατί ναι χρειάζεται να διαβάσεις, να ρωτήσεις κάποια πράγματα στην αρχή τουλάχιστον) Είναι πράγματα δηλαδή που αφορούν το blw γενικά και σε κάποια σημεία θα δεις απλά να αναφέρω και κάποια στοιχεία από την δική μας εμπειρία με την μέθοδο αυτή! Εσύ να θυμάσαι πάντα ωστόσο να ακολουθείς το δικό σου παιδί!

Τι είναι το blw; Τι σημαίνει;

Αν δίναμε μια ακριβή περιγραφή και σημασία θα ήταν κατά λέξη: ο απογαλακτισμός καθοδηγούμενος από το ίδιο το μωρό. Αναπτύσσοντας το λίγο: δίνοντας την πρωτοβουλία στο παιδί να ορίσει πόσο και πως θα φάει. Ο γονέας είναι αυτός που απλά θα αποφασίσει τι θα δοθεί σαν φαγητό στο παιδί να δοκιμάσει (όπως είναι λογικό)Το μωρό δεν θα ταΐζεται από κανέναν, αλλά θα έχει την ελευθερία χρόνου και κινήσεων να μάθει μόνο του με όλες του τις αισθήσεις την τροφή που του προσφέρεται. Πολύ απλά το blw, δεν περιλαμβάνει άλεσμα των τροφών αλλά αυτούσια προσφορά της τροφής όπως είναι στην αρχική της μορφή και καθόλου τάισμα από τον φροντιστή του. Αυτά με λίγα λόγια, γιατί το blw είναι πραγματικά μια φιλοσοφία ολόκληρη!

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του blw:

  1. ο σεβασμός προς την κάλυψη της ανάγκης του παιδιού για τροφή
  2. πολύ καλή ανάπτυξη της λεπτής κινητικής και του οπτικοκινητικού συντονισμού του παιδιού
  3. το παιδί ανακαλύπτει μόνο του τις τροφές με όλες του τις αισθήσεις. Στην αρχή είναι για εκείνο σαν παιχνίδι, αγγίζει, ζουλάει, προσπαθεί να βάλει στο στόμα, ρίχνει κάτω τις τροφές, παρατηρεί τα χρώματα, μυρίζει τα αρώματα. Είναι για εκείνο μια ολόκληρη ανακάλυψη! Πόσο μάλλον για την στιγμή που θα αρχίσει να γεύεται τις γεύσεις, να τις μαθαίνει, να τις αναγνωρίζει όπως πραγματικά είναι!
  4. γρήγορη βελτίωση και εξάσκηση της μάσησης των τροφών. Με το blw το παιδί μαθαίνει πρώτα να μασάει και μετά να καταπίνει τις τροφές (με τις αλεσμένες τροφές γίνεται το αντίθετο)
  5. το μωρό μαθαίνει να τρώει όσο πραγματικά χρειάζεται. Καταλαβαίνει την αίσθηση του κορεσμού και ελέγχει το ίδιο την ποσότητα που τον χορταίνει. Κάτι που με τα αλεσμένα επίσης δεν συμβαίνει. Η ποσότητα με τα αλεσμένα συνήθως πάει με συγκεκριμένα γραμμάρια και πόσες περιπτώσεις έχουμε δει που αν δεν δοθεί μέχρι και η τελευταία μπουκιά του κουταλιού δεν σταματάνε οι φροντιστές να προσφέρουν το φαγητό στο μωρό! Με τα αλεσμένα καθυστερεί να δοθεί η οδηγία κορεσμού στον εγκέφαλο, το παιδί δεν ελέγχει το πόσο τροφή του χρειάζεται με αποτέλεσμα πολλές φορές να τρώει παραπάνω από όσο το καλύπτει! Τα αλεσμένα δεν περνάνε από την φάση της μάσησης, είναι μια αμάσητη εύκολη τροφή. Με το blw το παιδί δεν είναι παθητικός αποδέκτης, αλλα ενεργό μέλος που αποφασίζει.
  6. Τρώει όλη η οικογένεια μαζί στο τραπέζι. Ο καθένας στην θέση του και όλοι γύρω από το τραπέζι. Το μωρό δεν χρειάζεται κανέναν να το ταΐζει, μπορεί και το ίδιο και οι υπόλοιποι να απολαύσουν το γεύμα τους! Επίσης η οικογένεια μαζί με το μωρό, τρώνε (όσο αυτό είναι εφικτό βέβαια) από το ίδιο φαγητό. Ο στόχος του blw είναι αφού τελειώσουν και οι πιο βασικές τουλάχιστον εισαγωγές νέων τροφών του μωρού σιγά σιγά μέχρι τον 12 μήνα το μωρό να μπορεί να τρώει ότι υπάρχει στο οικογενειακό τραπέζι! (φυσικά αυτό προϋποθέτει την καταλληλότητα του οικογενειακού φαγητού, π.χ. χωρίς αλάτι κλπ. )
  7. γρήγορη εκμάθηση του κουταλοπήρουνου
  8. εξασκούνται πιο γρήγορα οι μύες που βοηθάνε για την ομιλία αργότερα
  9. δεν χρειάζεται να περάσεις από το στάδιο μετάβασης αλεσμένων σε κομμάτια κάτι που θέλει και αυτό χρόνο και προσοχή καθώς το παιδί έχει μάθει πρώτα να καταπίνει την τροφή και όχι να την μασάει, άρα αυτό έχει περισσότερους κινδύνους

Αυτά ήταν τα πιο βασικά πλεονεκτήματα του blw!

Δεν χρειάζονται δόντια για να επεξεργάζεται τα κομμάτια;

Όχι. Άλλωστε τα ούλα των μωρών κόβουν εξίσου πολύ καλά.

Δεν πνίγεται το μωρό;

Και με το νερό δεν πνίγεται; Και με τα αλεσμένα μπορεί να πνιγεί και με οτιδήποτε άλλο αντικείμενο εκτός τροφής που μπορεί να βάλει στο στόμα του! Ωστόσο πνιγμός πνιγμός θεωρείται όταν το παιδί είναι σιωπηλό (δεν βήχει δηλαδή)δεν προσπαθεί να βγάλει από το στόμα την τροφή και φαίνεται ότι χρειάζεται βοήθεια. Όταν το παιδί βήχει συνήθως δεν χρειάζεται την επέμβαση μας. Ωστόσο πάντα είμαστε δίπλα του και καλό είναι όχι μόνο λόγω των τροφών αλλά και γενικά όταν έχουμε επαφή με παιδιά να γνωρίζουμε από πρώτες βοήθειες, ειδικά αν αυτό μας κάνει να νιώθουμε περισσότερη ασφάλεια και εμείς οι ίδιοι!

Πολλές φορές μπερδεύουμε τον πνιγμό με το gagging δηλαδή με αυτό το αναγούλιασμα, την τάση για εμετό που κάνουν πολλές φορές τα μικρά μας, ο δικός τους τρόπος ασφάλειας. Όταν δεν μπορούν να διαχειριστούν κάποια τροφή συνήθως λόγω μεγέθους, έχουν το αντανακλαστικό τα μωρά να σπρώχνουν την τροφή με την γλώσσα προς τα έξω. Αυτό τα προστατεύει από πιθανόν πνιγμό. Κάτι που μεγαλώνοντας σταματάνε να κάνουν γιατι το αντανακλαστικό αυτό μετακινείται στο πίσω μέρος της γλώσσας αλλα και γιατι τα ίδια μαθαίνουν πλέον να βάζουν στο στόμα τους μπουκιές μεγέθους που μπορούν να διαχειριστούν και να μασήσουν!

Ενα μωρό που τρώει (είτε αλεσμένα είτε κομμάτια)πρέπει να γνωρίζουμε οτι πρέπει να κάθεται σε όρθια και μόνο θέση π. χ. στο καρεκλάκι του. Όχι σε ημι-ξαπλωτή θέση η γέρνοντας το παιδί, η βάζοντας το σε καρότσια κλπ. Το παιδί πρέπει να κάθεται σταθερό σε όρθια θέση για να μπορεί να φάει.

Βασικά/πρακτικά στάδια του blw που διευκολύνουν την διαδικασία εκμάθησης του παιδιού στο κόσμο των τροφών:

Το blw όπως και γενικά οι στέρεες τροφές καλό είναι να ξεκινάνε στον 6ο μήνα (κλείσιμο 180 ημερών ζωής) και εφόσον δεν συντρέχει κάποιος άλλος σοβαρός ιατρικός λόγος για έναρξη στερεών τροφών πρόωρα.
Βασικό κομμάτι για το ξεκίνημα των τροφών είναι τα σημάδια ετοιμότητας από το παιδί και συγκεκριμένα:

  1. να μπορεί να κάθεται μόνο του χωρίς υποστήριξη η με ελάχιστη υποστήριξη τέλος πάντων, κάτι το οποίο συνήθως συμβαίνει στους 6 μήνες ζωής αλλα από παιδί σε παιδί διαφέρει, κάποια αργούν να το κατακτήσουν και καθυστερούν)δηλαδή να μην πέφτει δεξιά και αριστερά στο καρεκλάκι το σώμα του
  2. να δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό όταν το βλέπει και να κάνει κίνηση να βάλει τροφή στο στόμα
  3. να φέρνει γενικότερα αντικείμενα με το χέρι του στο στόμα

Οι τροφές που προσφέρονται πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένες τόσο όσο να μπορούν να τις διαχειριστούν εύκολα και στην διαδικασία μάσησης άλλα και στο πιάσιμο της τροφής, δηλαδή να μην λιώνουν στο χέρι του παιδιού γιατί έτσι δεν θα μπορεί να οδηγήσει την τροφή στο στόμα
οι τροφές μαγειρεμένες καλά, μαλακές ένα στάδιο πριν από το να λιώνουν (ένας ατμομάγειρας ίσως σου φανεί πολύ χρήσιμος)

Οι τροφές πρέπει να προσφέρονται σε τέτοιο μέγεθος και κόψιμο ώστε να μπορούν να πιαστούν εύκολα από τα παιδικά χεράκια, οπότε να είναι στο μέγεθος της γροθιάς του μωρού και συνήθως σε μακρόστενο σχήμα σαν μπαστουνάκι (αν είναι τροφές που λιώνουν εύκολα στο χέρι μπορείτε να κάνετε και κάποιες σαν”εγκοπές”πάνω στο τρόφιμο ώστε να μην γλιστράει και να μπορεί να πιαστεί)

Μαζί με τις στέρεες τροφές δίνεται και για πρώτη φορά νερό, καλό είναι να δοθεί εξαρχής σε ποτηράκι με σκληρό στόμιο ώστε το παιδί να μάθει σε αυτό από την αρχή μόνο του (εννοείται τις πρώτες φορές με την δική μας βοήθεια)αποφεύγοντας έτσι και πιθανό μπέρδεμα σύγχυσης θηλών για όσα θηλάζουν κυρίως
εμείς για την αρχή επιλέξαμε να ξεκινήσουμε με πολύ οικονομικά εκπαιδευτικά ποτηράκια από γνωστό πολυκατάστημα με παιχνίδια κλπ. με χερούλια και 3 τρύπες στο στόμιο. Στην συνέχεια περάσαμε σε αυτό το 360 μοίρες ποτήρι που δεν χύνεται το νερό, το κύπελλο χωρίς χερούλια.

Δεν βάζουμε εμείς καμία τροφή στο στόμα του παιδιού

Όσον αφορά τον χαμό στο πάτωμα που ακολουθεί μετά από κάθε γεύμα για να τον μειώσετε σε ένα βαθμό μπορείτε κάτω από το καρεκλάκι να τοποθετείτε είτε τραπεζομάντηλα μιας χρήσης είτε κάποιο παλιό που δεν θέλετε και κάθε φορά να το τινάζετε και να το ξανά χρησιμοποιείτε

Αν έχετε ζωάκι βέβαια μέσα στο σπίτι το πρόβλημα αυτό λύθηκε! χαχα! Όσον αφορά το ίδιο το παιδί θα πρότεινα για μέσα στο σπίτι να φοράει ρούχα πρόχειρα η κάποιο φανελάκι από πάνω ας πούμε μόνο για την στιγμή του γεύματος! Επίσης στο εμπόριο θα βρείτε χρήσιμες ολόσωμες σαλιάρες η αλλιώς τις ποδιές ζωγραφικής που κάνουν για τον ίδιο σκοπό!

Σαφώς καθόλη την διάρκεια του γεύματος εννοείται πως δεν αφήνουμε το μωρό μόνο του χωρίς να το κοιτάμε και να είμαστε κοντά του ώστε αν χρειαστεί κάτι να επέμβουμε

Εννοείται πως αποφεύγουμε να προσφέρουμε τρόφιμα που είναι πολύ επικίνδυνα για πνιγμό

Όσον αφορά το κομμάτι των αλλεργιών ισχύει και εδώ ότι γενικά, είναι στην κρίση του γονέα αν θα ακολουθήσει την σταδιακή εισαγωγή τροφών με παρακολούθηση κάθε νέου τροφίμου ανα 2-3 ημέρες!
Αν με ρωτάς προσωπικά ναι θεωρώ απαραίτητη την σταδιακή 2ήμερη-3ήμερη εισαγωγή νέων τροφών ειδικά τους πρώτους μήνες, για την”ασφάλεια”έτσι παιδιού και γονέα!

Ποιες τροφές είναι κατάλληλες για να δοθούν στην αρχή του blw?

Και εδώ θα κάνω λίγο την διαφορά και θα σου γράψω περισσότερο τις τροφές που διαχειρίστηκε πιο εύκολα το δικό μου παιδί άρα θα σου μιλήσω λίγο εμπειρικά σε αυτό γιατι είναι κάτι που από παιδί σε παιδί μπορεί να διαφέρει και ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει να προσφέρει πολλές ακόμα τροφές, εγώ αυτές τις βρίσκω ιδανικές για το ξεκίνημα του blw.

από λαχανικά:

  • μπρόκολο
  • κολοκύθι
  • κουνουπίδι
  • μελιτζάνα

από φρούτα:

  • μπανάνα σίγουρα πρώτη επιλογή
  • για την καλοκαιρινή εποχή πεπόνι και καρπούζι
  • γενικά αν τα φρούτα είναι ώριμα η λίγο μαγειρεμένα στον ατμό τα περισσότερα μπορούν να δοθούν εξαρχής

απο κρέας:

  • κοτόπουλο (όποιο κομμάτι το βολεύει, εμάς στην αρχή τον βόλεψε το στήθος)
  • μπιφτέκια (με ότι κρέας και άλλο θέλετε μέσα)εμάς στην πολύ αρχή δεν διαχειριζόταν εύκολα τα μπιφτέκια αργότερα τα κατάφερε καλύτερα

απο ψάρι:

οποιοδήποτε εποχής μαγειρεμένο στον φούρνο που θα αφαιρεθούν σαφώς τυχόν κόκαλα
-εμείς ξεκινήσαμε με λαβράκι και σαρδέλα

εισαγωγή γλουτένης:

Κοντά στον 7ο μήνα καλό είναι να εισαχθεί κάποια τροφή που θα περιέχει γλουτένη για να γίνει έλεγχος αλλεργίας. Προσωπικά επέλεξα να εισάγω πλιγούρι σε μορφή γεμιστού! Πραγματικά πολύ πετυχημένη απόπειρα! Βούτηξε ολόκληρος και του άρεσε πολύ! Πήρε και έναν υπνάκο!

όσπρια:

και τα όσπρια μπορούν να δοθούν άνετα από 7-8 μηνών! Εμείς ξεκινήσαμε φυσικά με φακές και συγκεκριμένα μαγειρεμένες αρκετά”πηχτές”στην αρχή για να μπορεί να τις πιάσει με το χέρι! Ο χαμός που ακολούθησε; Απίστευτος!

γιαούρτι

το ιδανικό απογευματινό! Μπορεί να εισαχθεί στον 7ο με 8ο μήνα στην θέση του απογευματινού γεύματος! Πότε ξεκινάει το απογευματινό; Αφού βεβαιωθούμε οτι το παιδί έχει αρχίσει να τρώει επαρκώς το μεσημεριανό του κυρίως γεύμα και χρειάζεται κάποιο γεύμα επιπλέον! Προσωπικά, του πρόσφερα πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι στους 8 μήνες και συγκεκριμένα τις πρώτες φορές του το έδωσα βάζοντας το σε ειδικά σακουλάκια που θα βρεις στο εμπόριο (όχι μιας χρήσης, που τα πλένεις και τα ξανά χρησιμοποιείς). Το έπιανε μόνος του και σαν να”ρουφούσε”ουσιαστικά του γιαούρτι από το στόμιο! Μετά από σχεδόν ενα μήνα του πρόσφερα το γιαούρτι κανονικά με κουταλάκι, δηλαδή του γέμιζα εγώ το κουταλάκι και εκείνο το έπιανε και το έβαζε στο στόμα! Έμαθε πολύ γρήγορα και στους δυο τρόπους!

Να μην ξεχνάς πως κάθετι καινούργιο θέλει τον χρόνο του! Έτσι και το κάθε μωρό στον νέο κόσμο για εκείνο αυτό των τροφών! Το blw συγκεκριμένα θέλει την δική μας περισσότερο υπομονή και κατανόηση προς το παιδί και την προσπάθεια του! Κυρίως όμως χρειάζεται την δική μας εμπιστοσύνη προς το παιδί μας και τις δυνατότητες του. Δεν θα σου πω οτι δεν θα υπάρχει και λίγος φόβος από μεριά μας ειδικά στην αρχή, όμως αυτό είναι φυσιολογικό αυτό που δεν πρέπει να επιτρέψουμε είναι ο φόβος να μας κυριεύσει και να μην δώσουμε την ευκαιρία στο παιδί μας να ανακαλύψει έτσι τον κόσμο των τροφών εφόσον του ταιριάζει κιόλας αυτή η μέθοδος! Χρόνο λοιπόν στο παιδί και σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα θα δεις μεγάλη βελτίωση και ανταπόκριση από το ίδιο! Μην περιμένεις από την αρχή να βάλει την κάθε τροφή αμέσως στο στόμα η να φάει ποσότητα! Στην αρχή είναι ακόμα στο στάδιο εξερεύνησης και θέλει τον χρόνο του για να καταλάβει οτι αυτά τα νέα του”παιχνίδια”στο τραπέζι μπροστά έχουν ωραία γεύση και τρώγονται! Στο στάδιο δοκιμής και ανακάλυψης σίγουρα η ποσότητα κατανάλωσης δεν υφίσταται! Και αυτό όμως μέσα σε λίγο καιρό θα αλλάξει και θα τρώει περισσότερο! Αλλα μην αγχώνεσαι πραγματικά για αυτό, καθώς όλο τον πρώτο χρόνο ζωής βασική τους τροφή παραμένει το γάλα είτε πρόκειται για μητρικό είτε για ξένο, και το καλύπτει επαρκώς.

Να θυμάσαι: άφησε το παιδί να λερωθεί και να λερώσει! Παιδί είναι!

Και για να σου μιλήσω ακόμα λίγο πιο προσωπικά, στην αρχή της μεθόδου μέχρι το παιδί να αρχίσει να εξοικειώνεται με το πιάσιμο των τροφών και μέχρι να αρχίσει σιγά σιγά να δοκιμάζει και να τρώει, ήμουν αρκετά αγχωμένη! Περισσότερο σκεφτόμουν το κομμάτι των βιταμινών και της υγείας του γενικότερα! Υπήρξαν φορές (λόγω ίσως και της καθόλου υποστήριξης σε όλο αυτό και από την παιδίατρο φυσικά του blw)που σκέφτηκα να τα παρατήσουμε, προκειμένου να φάει! Τελικά αποφάσισα να δείξω περισσότερη εμπιστοσύνη στο παιδί μου και να πάρω λίγο από το πείσμα του. . . . κοιτώντας κιόλας τις μεγάλες δυνατότητες του! Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα πραγματικά οι αλλαγές ήταν θεαματικές! Άρχισε να δοκιμάζει από οτι υπήρχε μπροστά του, και όσον αφορά την ποσότητα σταδιακά άρχισε και αυτή να αυξάνεται! Τελικά, δεν του πρόσφερα ποτέ τίποτα αλεσμένο, αποφάσισα να είμαι δίπλα του και να τον βοηθήσω πρακτικά όπου χρειάζεται χωρίς τόσο άγχος!

Άρχισε να εξοικειώνεται πολύ γρήγορα! Μια μικρή”απόδειξη”ίσως όλης αυτής της προσπάθειας αν θα μπορούσα να το πω έτσι ήταν οι πρώτες του εξετάσεις αίματος μόλις χρόνισε! Πραγματικά εξαιρετικές, χωρίς καμία έλλειψη π. χ. σιδήρου κλπ. ! Τις στέρεες τις ξεκινήσαμε 6, 5 μηνών μόλις άρχισε να καθόταν καλύτερα, τις πρώτες φορές του πρόσφερα σε εκπαιδευτικό ποτηράκι ζωμό κρέατος αλλα δεν του άρεσε ιδιαίτερα και μετά ξεκίνησα να του δίνω ενα ενα λαχανικά, ώστε να δω πως θα τα πάει! Δεν ήταν εξαρχής πετυχημένη κάθε εισαγωγή κάθε νέου λαχανικού! Ύστερα του πρόσφερα κρέας και φρούτα (μπανάνα αρχικά)σχεδόν παράλληλα χρονικά, δίνοντας του απλά το περιθώριο εξερεύνησης (κρατώντας 2ήμερες ειαγωγές φυσικά)! Ποτέ δεν σκέφτηκα το πόσο γάλα θα πιει, όποτε ήθελε συμπλήρωνε με γάλα μετά τα γεύματα του, κάτι το οποίο άρχισε από μόνος του να μειώνει σταδιακά!

Το blw είναι ο τρόπος για να σταματήσει πια αυτή η μάχη με το κουτάλι! Αυτή η εικόνα ενός ενήλικα να κυνηγάει ενα μωρό κάνοντας παράλληλα τόσα κόλπα και παιχνίδια για να φάει μια μπουκιά! Τέρμα τα μπλέντερ και το χάσιμο χρόνου με το άλεσμα των τροφών! Πλέον το παιδί έχει τον έλεγχο της αυτοσίτησης του! Με το blw μαθαίνει να αγαπάει την ώρα του φαγητού και να γίνεται ώρα διασκέδασης για το ίδιο και για όλους!

Μπορείς να βρεις περισσότερες σχετικές πληροφορίες για το blw στο ελληνικό site εδώ και στην ομάδα στο facebook εδώ. Επίσης μπορεί να σε βοηθήσει και η ανάγνωση του βιβλίου της Βάνας ”Κοίτα, μαμά, τρώω” που μπορείς να βρεις εδώ

Ελπίζω νέα μανούλα και το δικό μου ”προσωπικό’ ‘άρθρο να σε ενημέρωσε και να σε βοήθησε έστω και λίγο! Για οποιαδήποτε παραπάνω απορία που θα μπορούσα ίσως να σε βοηθήσω ευχαρίστως να με ρωτήσεις. χωρίς φυσικά να είμαι σε κάτι πιο”ειδική”! Όσον αφορά το blw και τους παιδιάτρους της χώρας μας δυστυχώς δεν είναι όλοι ενημερωμένοι σχετικά και δεν μπορούν πάντα να βοηθήσουν! Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που είναι υπέρ της μεθόδου και γνωρίζουν ώστε να σε καθοδηγήσουν, μπορείς να ψαχτείς σχετικά! Αν θες διάβασε εδώ το άρθρο του παιδιάτρου Παπαβεντση! Γενικά το blw τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται περισσότερο στην χώρα μας! Εγώ απλά θα προσθέσω οτι μανούλες του 2018 πλέον με την ενημέρωση και την πληροφόρηση πραγματικά δίπλα μας, μπορούμε να ψαχνόμαστε και να μελετάμε για οτι πραγματικά μας ενδιαφέρει η μας προβληματίζει και να αποφασίζουμε κάποια πράγματα με την δική μας λογική κρίση! Προχωράμε μπροστά, η εξέλιξη είναι δίπλα μας και πολλές φορές τα ίδια τα παιδιά μας δείχνουν τον δρόμο!

Εσύ την γνωρίζεις την συγκεκριμένη μέθοδο στερεών τροφών; Την δοκίμασες η θα σε ενδιέφερε να την δοκιμάσεις παρέα με το δικό σου μωρό;